Graffiti opfattes forskelligt: Positivt, når det optræder som en udsmykning i byrummet. Og negativt, når det er uønsket. De fleste bliver ret stramme i betrækket, når deres dør, facade eller bil bliver udstyret med tags eller hastigt malet graffiti. Private må selv bakse med at fjerne graffiti, som kan være både dyrt og tidskrævende at få fjernet. Og på samfundsplan koster det millioner hvert år at få fjernet graffiti på offentlige bygninger.  

Graffiti optræder både indendørs, i form af tusch på f.eks. borde eller vægge. Udenfor er det ofte murværk, døre, plankeværker og porte, der bliver udstyret med den uønskede maling. Jo mere porøst og hullet materialet er, jo sværere kan det være at fjerne graffitien. Når graffitien sprayes ned i en overflade, som er porøs og har små fordybninger, f.eks. beton eller natursten, indlejrer graffitien sig dybt i porerne på materialet. Det er derfor nødvendigt at bruge et effektivt middel med de rigtige kemikalier, som renser malingen helt i bund. 

Hvad koster det at få fjernet graffiti af professionelle?

Du kan enten vælge at rense graffitien af selv, eller hyre professionelle til det. Hvis der er tale om store områder på f.eks. facade og murværk, kan det være nemmere at hyre professionelle til opgaven. De har det nødvendige udstyr til opgaven. Hvad koster rensningen? Fagmanden vil som regel gerne vurdere omfanget af skaden og hvilken overflade der er tale om. Efter vurderingen får du et tilbud på rensningen. Du kan bede om tilbud fra flere firmaer, og vælge det der passer til dig. 

Overfladens struktur er vigtig

Hvis du gerne vil fjerne graffitien selv, er det vigtigt at være opmærksom på at købe det rigtige rensemiddel, som passer til overfladen, som skal renses. Her skelnes der mellem to typer overflader: 

  1. Porøse overflader
  2. Malede og lakerede overflader

Porøse overflader er f.eks. beton eller natursten, som indeholder huller og fuger. Det kræver et skrappere middel, som effektivt trænger ind. Et velegnet produkt er f.eks. Take Off Strong Graffitifjerner. Det kan købes hos en rengøringsgrossist i en praktisk sprayflaske på 500 ml eller i en stor dunk på 5 L. Hvis du kun skal rense små områder for graffiti, passer sprayflasken godt, mens dunken med 5 L er bedre til graffiti-fjerning på store områder. 

Take Off Strong Graffitifjerner, 500 ML fås hos HUMA.dk

Malede og lakerede overflader er glatte og derfor ofte nemmere at rense. Til gengæld kan overfladen være sartere. Et rensemiddel såsom Take Off Light Graffitifjerner er derfor velegnet til denne type overflader. Rensemidlet fås både i sprayflaske og i 5 L dunk. 

Take Off Light Graffitifjerner, 500 ML fås hos HUMA.dk
Take Off lIght Graffitifjerner, 5L fås hos HUMA.dk

Lav en frimærkeprøve først

Graffiti-rensemidler er skrap kemi, derfor er det altid en god ide at lave en lille frimærkeprøve et diskret sted på overfladen. Det er især godt, hvis der er tale om sarte materialer, f.eks malede eller lakerede overflader, f.eks billak. 

Sådan tester du:  Påfør midlet, lad det sidde i 10 min. og tjek herefter, om lakken ser ud, som den skal. Det anbefales, at du ikke lader midlet sidde længere tid end højst nødvendigt.

Husk at bruge sikkerhedsbriller og handsker, når du skal igang med at bruge det skrappe rensemiddel. Brug gerne noget gammelt tøj, som gerne må få pletter.

Foto: Sergi Viladesau. Unsplash

Sådan renses små områder med graffiti 

Hvis det kun er små områder, som skal renses, er det nemmest at bruge en sprayflaske til opgaven. Sådan gør du:

  • Spray produktet direkte på det udsatte område
  • Lad det sidde et kort tidsrum
  • Vask af med vand, brug en svamp eller en børste

Nu skulle graffitien gerne være fuldstændigt væk fra overfladen, der bliver så god som ny.  

Sådan renses store arealer med graffiti

Når det drejer sig om større arealer, kan det være en fordel at anskaffe sig en større mængde af det korrekte rensemiddel til overfladen. f.eks. i en 5 liters dunk. Du kan lette arbejdet ved at spraye midlet på med en tryksprøjte med spraydyse, som fås i byggemarkeder. Det er en god ide at rense beholderen og dysen efter brug. Alternativt kan du bruge en klud eller en svamp til at påføre midlet.

Sådan renser du arealet:

  • Spray midlet på med en tryksprøjte, klud eller svamp
  • Lad midlet virke i det anbefalede tidsrum
  • Vask området af med vand

Når du renser området med vand, kan en hedvandsrenser hjælpe meget i forhold til at løsne graffitien og skylle den af. En hedvandsrenser er en højtryksrenser, som bruger varmt vand til at rense graffitien, helt uden kemi. 

Graffiti-maling er forskelligt

Bemærk venligst, at det ikke altid kan garanteres, at et rensemiddel virker 100% som ønsket. Graffiti kommer i mange forskellige typer med varierende indholdsstoffer. I nogle få tilfælde kan et rensemiddel til en anden slags overflade være den rigtige løsning istedet. Her er det en god ide at kontakte forhandleren af rensemidlet, så du kan få refunderet produktet og tilsendt et andet, der virker. 

 

Er du plaget af graffiti? Sådan forebygger du 

Hvis du igen og igen skal fjerne graffiti, kan du hjælpe dig selv ved at imprægnere overfladen. Imprægnering danner en tynd film, som gør det meget nemmere at fjerne graffitien igen. Du kan bruge imprægnering på adskillige overflader: Beton, mursten, fliser, træ og mange flere. Når graffitien sprayes på imprægneringen, forhindrer filmen graffitien i at trænge ind i overfladen. Du skal blot vaske graffitien af med varmt vand. 

Hvis det drejer sig om store arealer, kan du spare tid ved at rense af med en hedvandsrenser. På den måde kan du spare tid og bruge en løsning, som skåner miljøet. 

Kärcher hedvandsrenser fra HUMA.dk
Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.