Det gennemsnitlige gulv skal lægge ryg til en hel del tæsk, slid og snavs. Hvis du f.eks. har små børn, kæledyr eller bare mange, der lever sammen, går det helt af sig selv: Gulvene får en god mængde skidt. 

Gulvvask virker til at være en simpel tjans overfladisk set, men det kræver faktisk teknik og viden: Spørg bare en rengøringsassistent. 

Der er en række trælse fejl ved gulvvask, som kan resultere i et grimt, uhygiejnisk resultat, eller i værste fald give dyre skader på gulvet. 

Her får du 13 fejl ved gulvvask – kommer du også til at lave nogle af dem? 

Garvede gulvvaskere kan bare springe over denne fejl – de ved det nemlig godt: Gulvet skal støvsuges eller fejes først.  

Det kan synes nemmere at springe over støvsugningen, men resultatet bliver også derefter. Hvis gulvet ikke støvsuges eller fejes først, kan du risikere at ridse gulvet under vasken, hvis der ligger små genstande på overfladen.  

Din gulvmoppe må også give op overfor den imponerende mængde snavs, der ofte er på gulvet. Istedet skubbes snavset rundt på gulvet, og der skal vaskes ad flere omgange, før skidtet er væk. 

Det er bedre at gå i sving med støvsugeren først – så er du sikker på et lækkert, rent resultat. 

Nr. 2: Dårligt udstyr

Gulvvask er bare mere irriterende og næsten uoverkommeligt med dårligt udstyr.

Måske har du prøvet at få gulvet rent med en gulvskrubbe, der skubber en stor gulvklud rundt.

Det er besværligt, og hårdt for hænder og ryg, når du skal vride kluden op, og forsøge at få den til at blive på gulvskrubben under vasken. 

Gulvvasken er nemmere, rygvenlig og hygiejnisk, hvis du bruger en teleskopstang, der kan tilpasses din rækkevidde. Kombiner teleskopstangen med en moppe af microfiber, som enten påsættes med velcro eller knapper. 

Microfiber er meget bedre til at fange skidt og snavs pga. de små, mikroskopiske tråde. Det er desuden et meget holdbart materiale, der holder til mange gulvvaske.

Nr. 3: Forkert gulvsæbe

Der er mange, som uden at være klar over det, kommer til at vaske gulvet med den forkerte gulvsæbe.

Den forkerte gulvsæbe kan i værste fald ødelægge gulvet, eller resultere i en fedtet sæbefilm, som bliver en magnet for skidt og støv.

Du kommer bedst fra start med gulvvasken, hvis du bruger lidt tid på at finde ud af, hvilken gulvsæbe dit gulv skal have. 

Gulvsæbe kan deles op i to typer: 

  • Plejende gulvsæbe 
  • Almindelig gulvsæbe 

Du skal typisk bruge plejende gulvsæbe til åbne gulvoverflader såsom olierede trægulve, trægulv med natursæbe, ubehandlet trægulv, klinker af natursten, og linoleums/vinylgulve, der ikke er overfladebehandlet med beskyttende polish.

Almindelig gulvsæbe skal bruges til vask af lukkede gulvoverflader såsom laminatgulv, lakerede gulve, granit, epoxy, keramiske fliser, og polishbehandlede linoleum/vinylgulv. En almindelig gulvsæbe er f.eks. universalrengøring. 

Er du i tvivl om hvilken gulvsæbe, du skal bruge? Spørg forhandleren af gulvet.

Nr. 4: Overdoserer gulvsæbe

Ekstra gulvsæbe giver renere gulv, ikke sandt? Nej, desværre er overdosering af gulvsæbe en dårlig idé, da det giver et fortykket lag af sæbefilm, som binder snavs og støv til gulvet.

Følg brugsanvisningen, når du doserer, producenten har nemlig godt styr på sæbens optimale blandingsforhold. Miljøet vil også takke dig for ikke at bruge ekstra gulvsæbe. 

Nr. 5: Blander vaskevandet forkert

Måske har du for vane at starte med at hælde gulvsæbe i gulvspanden, og bagefter fyrer du op for vandhanen? Så bliver det hele vel godt og grundigt blandet?

Det er desværre ikke godt for sæbens effektivitet, hvis den skummes op med vand. Når det sker, kan du typisk se en masse skum på overfladen.

Skummet er tegn på, at sæbens kemiske sammensætning svækkes – og det giver et dårligere resultat, når du vasker gulvet. Det er bedre at starte med at fylde vand i, og derefter dosere sæben. 

Måske er du også interesseret i: Rent hjem med kæledyr

Nr. 6: Gulvvask med brandvarmt vand

Det er en udbredt myte, at vandet bør være meget varmt, når man skal lave sæbeblandingen. For varmt vand rengør vel bedre, lidt ligesom dampmaskiner renser bedre med det hede vand?

Når du bruger gulvsæbe, kan sæben bedst blande sig med vandet, hvis det er lunkent. Så spar på det skoldhede vand, når du skal blande gulvsæbe, og nyd det hygiejniske resultat bagefter. 

Nr. 7: Drivvåd gulvvask

Rigeligt vand på gulvmoppen vasker ikke gulvet renere, men kan i værste fald skade gulvet. 

Indrømmet, nogle gulve kan klare meget vand uden problemer, f.eks. er glaserede klinker skabt til at modstå store mængder vand.

Men andre gulvtyper må give op over for en gulvvask med sjappede vandmængder.

Et ubehandlet trægulv suger vandet til sig.

Vandpytter fra gulvvask er også opskriften på et ødelagt laminatgulv, som bukker og udvider sig pga. vandmængden.

Linoleumsgulv er heller ikke 100% vandtæt. 

For meget vand kan desuden give grimme skjolder på gulvet efter vask.

Hvor meget vand skal man så bruge? Brug kun så meget vand, som din moppe kan rumme. Du kan altid tilsætte mere.

Tryk gerne overskydende vand af moppen, inden du går i sving med gulvvasken.

Nr. 8: Vasker trægulvet i den forkerte retning

Hvis du vasker på tværs af gulvplankerne, vil vandet tørre op på tværs af træet, og det giver nemmere grimme skjolder på gulvet. Et trægulv, f.eks. ubehandlet, olieret eller sæbebehandlet, bør derfor altid vaskes i dets længderetning.

Nr. 9: Forkert moppeteknik

Har du en vane med at skubbe moppen eller gulvkluden frem og tilbage, når du vasker gulv? Det er ikke en særlig god metode, da snavset ikke fanges ordentligt af moppen. Den bedste metode til gulvvask er at vaske i en 8-talsbevægelse, så moppen kommer godt over gulvets overflade. Se en demonstration af teknikken her i videoen: 

Nr. 10: Glemmer at vaske i kanten

Gulvet er først rent, når du har været ude i dets kanter, f.eks. ved panelkanten og i hjørnerne.

Du kan evt. starte med at køre gulvets kanter rene med moppen, og derefter vaske resten af gulvets midte med 8-talsbevægelser. Det kræver lidt mere knofedt, men så er gulvet også rigtigt rent.

Nr. 11: Gulvvask i beskidt vand

Når du skyller moppen eller gulvkluden op i spanden, fyldes vaskevandet efterhånden med en masse skidt. Det betyder, at der vaskes gulv i beskidt vaskevand, og så er det begrænset, hvor rent gulvet bliver efter vasken. 

Du kan vælge en af disse løsninger istedet:

  • Du kan bruge to spande, en til gulvsæbe, og en med rent vand til at skylle moppen ren. 
  • Du kan springe de tunge spande over og bruge en stak forfugtede mopper, som du skifter ud undervejs. Læs mere om metoden her, under afsnittet “Gulvvask med forfugtede mopper”
  • Du kan også investere i en gulvvaskevogn med to kombinerede spande. Den ene spand har rent vaskevand, som du dypper din moppe i, og den anden spand er tom, her presser du det beskidte vaskevand ud i.

Den sidste løsning er dyrere end de to første forslag, og mest velegnet til hjem med store gulvarealer. Gulvvaskevognen sparer dig en del tid på gulvvasken, og sikrer et hygiejnisk resultat. Gulvvaskevognen kan fås hos professionelle rengøringsgrossister.

Komplet gulvvaskesystem med 2-kammer system og vertikalpresse fås hos HUMA.dk

Nr. 12: Glemmer at vaske moppen

En gulvmoppe skal snuppe en masse vand, snavs og krasse bakterier på gulvet, og har derfor brug for rengøring efter brug.

Mopper af microfiber er gode til at fange skidtet på gulvet, og bør vaskes efter brug, så du er sikker på, at microfibrene kan fungere optimalt. Mopper af microfiber kan maskinvaskes ved 60 grader uden skyllemiddel.

Hvis du har en anden slags gulvmoppe, kan den rengøres ved håndvask med universalrengøring. Lad moppen tørre helt efter rengøringen.

Nr. 13: Gulvet får ikke lov til at tørre

Når du vasker gulv, er det bedst at lade gulvet tørre helt op efter vasken. Undgå gerne at træde på gulvet. Det er heller ikke en god ide at begynde at tørre gulvet med en moppe eller klud, medmindre det specifikt anbefales til gulvtypen. 

Gulvet bliver mere rent, hvis sæbeblandingen får lov til at tørre. Det giver tid til at sæbens desinficerende egenskaber kan virke som det skal. Ifølge studier dræbes mikroorganismer effektivt, hvis de er i kontakt med et desinficerende middel i ca. 10 minutter. 

Held og lykke med gulvvasken, som forhåbentlig bliver nemmere og skinnende ren, når du kan styre udenom de 13 fejl. 

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.