En god gulvmoppe er et must, for at lave en effektiv gulvvask. Men hvilke typer af mopper findes der, og hvilken type bør du vælge?

I denne artikel har vi fokus på valg af den helt rette gulvmoppe, så du kan få et flot vaskeresultat på dit gulv. Vi kommer ligeledes ind på, hvordan forskellige gulvtyper skal vaskes, for at pleje og vedligeholde dem korrekt.

Den klassiske metode: Traditionel gulvklud

Vil du vaske gulv som i de gode gamle dage, er det en gulvskrubbe og en gulvklud som du skal have fat i.

Gulvkluden er en stofklud på typisk 40×40 cm, som anvendes med en gulvskrubbe på skaft (en form for kost med særligt stive hår). Kluden dyppes i sæbevand, hvorefter den placeres på gulvet som nu skrubbes frem og tillbage ned gulvskrubben og gulvmoppen.

Fordele ved brug af gulvklud:

  • Rekvisitterne er billige i indkøb
  • Metoden kan være god til områder som er særligt snavsede – fx. i vinterperioder, hvor der slæbes smeltevand og salt med ind

Ulemper ved brug af gulvklud:

  • Metoden er fysisk hård
  • Metoden er ikke velegnet til brug på trægulve (massivt træ kan dog være en undtagelse). Dette skyldes af bomulden ikke har en særlig effektiv rengøringseffekt, foruden kluden afgiver meget væske. Trægulve har ikke godt af for meget væske, da træet kan slå sig, hvis der kommer vand i revner og samlinger.

1-kammer-system (spand med udvrider)

Vileda Ultra Speed MiniEn anden meget brugt gulvvaskemetode, er de systemer hvor man har én moppe fastmonteret på en teleskopstang, og dertil en spand med gulvsæbe og udvrider.

Denne type mopsystem, findes både med flade mopper, samt med runde mophoveder. Materialerne som mopperne er lavet af, kan henholdsvis være af forskellige bomuldsblandinger eller af microfibermateriale.

Disse gulvvaskesystemer finder du typisk i større supermarkedskæder, samt i mange byggemarkeder. Der findes dog også professionelle udgaver af 1-kammer gulvvaskespande.

Fordele ved brug af 1-kammer-system:

  • Systemerne er relativt billige i indkøb, og kan købes mange steder
  • Systemerne fylder relativt lidt, og kan derfor stå i de fleste kosteskabe mv.

Ulemper ved brug af 1-kammer-system:

  • Metoden egner sig bedst til brug til vask af små arealer (da den kræver at der slæbes vand med rundt, og at vandet udskiftes løbende)
  • Vandet bliver hurtigt beskidt, da snavset fra moppen klemmes ud i rengøringsvandet
  • Materialerne som teleskopstængerne er fremstillet af, er ofte i en kvalitet som ikke tillader at man lægger for mange kræfter under gulvvasken
  • Nogle brugere har en tendens til ikke at få vasket moppen efter endt brug. Dette skaber en uhygiejnisk gulvvask, hvor bakterier og gammelt snavs skubbes rundt.

Vores anbefaling: Hvis du har denne type gulvvaskesystem, anbefaler vi at du undersøger muligheden for at tilkøbe flere mophoveder/mopper.

 

Metode

Støvsugning først

 

Bedst i test

 

Spagetti

 

Hvilken gulvmoppe skal jeg købe?

 

Hvordan

 

Hvorfor

 

Bedst

Mange billeder

Masse underpunkter

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Emil

Emil er vores faste skribent på holdrent.dk. Han har været i rengøringsbranchen siden 2014, og derigennem opbygget en stor viden om rengøring såvel af private hjem som professionelt. I dag driver han virksomheden huma.dk, som sælger rengøringsrekvisitter på internettet, til kunder over hele landet.