Mirakelsvamp, melaminsvamp, nanosvamp eller tryllesvamp: Kært barn har mange navne. Svampen har de samme “magiske” egenskaber, uanset hvilket navn du måske kender den under. 

En melaminsvamp er god at bruge, når du forgæves har skrubbet løs på snavs, mærker eller tuschstreger, som bare ikke vil gå væk. Den lille svamp skaber små mirakler. 

I det følgende kan du få mere at vide om hvad en mirakelsvamp er for slags en fætter, og hvordan den kan hjælpe dig med forskellige rengøringsopgaver.

Nanosvampen er sammensat af bl.a. melamin, en slags plasttype, og harpiks. Svampen fremstilles ved hjælp af nanoteknologi: Resultatet er en firkantet, komprimeret svamp.

Nanoteknologien giver svampen de unikke egenskaber til at afrense besværlige mærker og pletter, som ellers er umulige at fjerne. 

Sådan bruger du en melaminsvamp

Det er utroligt simpelt at bruge svampen: Den vædes blot med vand og gnides derefter imod overfladen. Der skal ikke tilsættes sæbe, blegemidler eller lignende, det ødelægger faktisk svampens egenskaber. Efterhånden som den bruges, smuldrer svampen mere og mere, indtil den er brugt op. 

Brugsvejledning til melaminsvamp:

Hvis du foretrækker en video med brugsvejledning, så se med her:

Hvor kan man købe melaminsvampe?

En melaminsvamp kan fås flere steder: Supermarkeder, møbelforretninger, byggemarkeder og online hos en rengøringsgrossist. 

Melaminsvampe kommer ofte i pakker på f.eks. 10 stk. og fås i forskellige størrelser. Du kan f.eks. købe en svamp i X-large, hvis du gerne vil have en svamp, som ligger godt i hånden ved brug. 

Svampene på markedet er fremstillet med forskellige grader af komprimering: Jo højere komprimering, jo drøjere er svampen i brug. Billige svampe er derimod mere porøse og luftfyldte, og smuldrer ofte hurtigere end de lidt dyrere svampe.

Der kan være fornuftig økonomi i at købe en melaminsvamp i god kvalitet. Svampen er lidt dyrere, men kan bruges flere gange end de billigste udgaver.  

Mirakelsvamp XL, 10 stk. fås hos HUMA.dk

Mirakelsvampen fjerner effektivt disse ting:

Mirakelsvampen kan bruges på disse overflader:

Mirakelsvampen kan hjælpe med rengøringen efter børns kreative udfoldelser

Lav en frimærketest, inden du bruger nanosvampen

Den hvide og fjerlette mirakelsvamp ser ret skånsom ud, men den har en slibende effekt, som kan risikere at ridse overfladen. Det er f.eks. ærgerligt at stå med farveforskelle på stofmøbler, lædermøbler eller malede køkkenlåger efter brug af svampen.

Pas på med at gå løs på ridser, mærker eller snavs. Test helst svampen et diskret sted først, så du kan vurdere, om svampen er lidt for effektiv. 

Pas på med at bruge nanosvampen her

BEMÆRK: Der er også overflader, som ikke kan tåle behandling med en mirakelsvamp. Brug ikke en mirakelsvamp på disse overflader:

  • Malede og lakerede overflader, f.eks. bil eller motorcykel
  • Rustfrie overflader
  • Skærme (tv, computer, tablets etc.)

Hvor holdbar er en melaminsvamp i brug?

En melaminsvamps holdbarhed afhænger af, hvilke rengøringsopgaver du bruger den til.

Hvis du skrubber fedt, snavs og fastbrændte madrester væk med den, kan den formentlig ikke genbruges, fordi svampen suger en masse fedt og snavs til sig. 

Men hvis du blot bruger den til at rense slidmærker, tusch og lignende væk, så kan svampen bruges igen og igen. 

Hvordan affaldssorterer man en melaminsvamp? Du skal blot smide svampen ud sammen med restaffaldet. 

Video: Flere ting du kan bruge mirakelsvamp til

I det følgende kan du se nogle videoer med inspiration til utallige opgaver, du kan bruge en mirakelsvamp til.

Bemærk: Lav altid en frimærketest et diskret sted, inden du bruger mirakelsvampen på en overflade.

I videoen “10 Ways To Use A Magic Eraser” får du eksempler på 10 overraskende ting, som en mirakelsvamp kan rengøre:

I videoen “Magic Eraser On Car Interior”, kan du se hvordan en mirakelsvamp kan være velegnet til at rengøring af bilen: 

Skal man købe en billig nanosvamp eller en lidt dyrere? Her sammenlignes billige mirakelsvampe med den lidt dyrere kvalitetssvamp fra Mr. Clean:

Konklusion: 4 fordele ved at bruge en nanosvamp til rengøring

En nanosvamp kan hjælpe dig i den almindelige rengøring på flere måder. Man kan fremhæve disse fire fordele ved at bruge en nanosvamp:

  1. Det er en effektiv metode til at fjerne besværlige pletter og mærker.
  2. Svampen vedligeholder overflader og genstande, så du f.eks. kan udskyde at male eller købe nyt.
  3. Du sparer på udgifter til rengøringsmidler. 
  4. Du mindsker kontakten med rengøringsmidler og skadelige indholdsstoffer.
Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.