Den sorte kogeplade er fyldt med fastbrændte madrester, som bare sidder fast, uanset hvor meget du skrubber og skurer.

Det sorte glas er desværre perfekt til at vise alskens snavs, f.eks. ringe af kogevand, eller mad, som er hoppet ud af panden, og brændt fast på den glohede kogeplade. 

Det er en rengøringstjans, som de fleste af os klør os i hovedet over: “Hvordan søren får jeg kogepladen til at blive skinnende ren og kulsort igen?” 

Hvis du drømmer om at få en blank, ren glaskeramisk kogeplade, så læs videre og få de 4 bedste tricks til en skinnende ren kogeplade:

Metode 1: Glasskraber er en skånsom løsning

Metode 2: Slibesvampen skrubber i bund

Metode 3: Ovnrens renser effektivt med kemi

Metode 4: Skurecreme fjerner snavs og kalkrester

Den første metode kører på knofedt, og til den skal du bruge en glasskraber med skarpe, rene blade, uden hakker.

Sådan rengør du den keramiske kogeplade:

Bid mærke i, at når du bruger skraberen, så skal du gerne skrabe fremad, og helst ikke køre skraberen frem og tilbage.

Fordele og ulemper ved glasskraberen

Fordelen ved at bruge en glasskraber er at den ofte allerede er derhjemme i køkkenskuffen. Den er tillige hurtig og nem at bruge, og du kan rengøre kogepladen uden brug af kemi. 

Ulempen ved en glasskraber kan være, at den ikke kan fjerne de fastbrændte rester. Det kan f.eks. være kalkrande fra vand, eller særligt genstridigt snavs, som klingen ikke kan få fat i. Hvis det er tilfældet, kan du overveje at bruge en ridsefri svamp, som rigtigt kan komme i nærkontakt med problemet.

Måske er du også interesseret i: 100% pletfri ovn – grundig guide

Metode 2: Slibesvampen skrubber i bund

Den næste metode er i samme boldgade som glasskraberen, du skal bruge en slibesvamp, håndkraft, og der er ingen kemi indblandet. Svampen er velegnet til glaskeramiske komfurer, fordi den er ridsefri og effektiv imod madrester og tilkalkede områder. 

Du kan finde slibesvampen i byggemarkeder, malerforretninger og online hos professionelle rengøringsgrossister.

Svampen hedder f.eks. “PowerScrub magisk slibesvamp”, eller “glaskeramisk skuresvamp”.

Kvaliteten af svampene kan variere, f.eks. er svampe med ekstra fin skrubbekvalitet særligt gode til at få fjernet snavset. 

Sådan bruger du en slibesvamp:

Fordele og ulemper ved en slibesvamp

Ulempen ved en slibesvamp er holdbarheden, hvis man sammenligner med en glasskraber. Du skal købe nye svampe, når den gamle er slidt op.

Fordelene er at svampen er bedre til at komme i bund på kogepladen, i forhold til glasskraberen.

En anden fordel er at slibesvampen er et alsidigt redskab, som er handy at have i dit rengørings-repertoire. Du kan nemlig også bruge en slibesvamp til at rense:

  • Armaturer / blandingsbatterier for kalk
  • Glaslåger i brusekabiner for kalk
  • Fliser og klinker for kalk
  • Marmor og terrazzo for kalk
  • Bagvæggen i køleskabet for snavs
  • Gryder, pander og grillriste 
  • Fastbrændt sod på riste
  • Rustpletter på stål
  • Syreskader på rustfrit stål 
PowerScrub, magisk slibesvamp kan fås hos HUMA.dk

Metode 3: Ovnrens renser effektivt med kemi

Den tredje metode hører til i den kemiske afdeling, nemlig at bruge ovnrens på kogepladen. Ovnrens er lavet af ingredienser, som ofte er særdeles effektive, pga. midlets formulering og kemiske egenskaber.

Ovnrens kan købes flere steder, f.eks. i dit lokale supermarked, ved byggemarkeder eller online hos rengøringsgrossister.

Fordele og ulemper ved ovnrens

Ovnrens indeholder kemi, og hvis du gerne vil minimere brugen af kemi, så er en glasskraber eller en slibesvamp et bedre valg.

Der findes dog stadig effektiv ovnrens, som indeholder skånsom kemi. Du kan f.eks gå efter miljømærket ovnrens, f.eks. med EU-blomsten.

Mærket stiller skrappe miljø- og kemikaliekrav, lige fra produktet laves på fabrikken, til det skal smides ud og behandles som affald. 

Ovnrensen Kiehl Xon-forte er mærket med EU-blomsten, og indeholder kvalitetskemi, som er udviklet med fokus på den højeste effekt.

Du kan bruge produktet til ovnrens og til rengøring af kogepladen – og mange andre grovrengøringsopgaver, hvor fedt, fastbrændte madrester og andet skrapt snavs sætter dig på prøve.

Sådan bruger du Kiehl Xon-forte ovnrens:

Vær OBS på at bruge handsker, og at afdække området omkring kogepladen, inden du går til værks.

Kiehl Xon-forte, Ovn-, Grill og Køkkenrengøring forhandles af HUMA.dk

Måske er du også interesseret i: Guide til pletfjerning

Metode 4: Skurecreme fjerner snavs og kalkrester

Rosinen i pølseenden, den fjerde metode til nem rengøring af kogepladen, er også en kemisk løsning: Skurecreme. 

Skurecreme er lidt af en schweizerkniv at have i sit rengøringsarsenal, da du kan bruge det til mange ting. Hæld skurecreme på fastbrændte madrester på den keramiske kogeplade.

Badekar, porcelæn og fliser kan du også bruge skurecreme på. Rustfrit stål, keramik, emalje og plastik matcher også godt med skurecremen.

Det er vigtigt at bruge en ridsefri rengøringssvamp, når du indarbejder produktet, så der ikke kommer ærgerlige ridser på overfladen.

Skurecreme kan ikke bruges på maling, højglanspolerede overflader eller plastlaminat. 

Sådan bruger du skurecreme:

Hvis du står med et græsseligt beskidt komfur, kan det være en god idé at starte med at rengøre med universalrengøringsmiddel først, så det værste er taget.

Derefter kan du behandle med skurecreme som beskrevet ovenfor. Husk handsker og afdækning, da vi har at gøre med kras kemi.

Fordele og ulemper ved skurecreme

Ligesom ovnrens er skurecreme en kemisk løsning, som nogle måske ikke har lyst til at bruge, hvis det kan undgås. Fordelene ved skurecreme er at det kan hjælpe med at fjerne snavs, som du eller ikke kan fjerne med håndkraft eller mildere rengøringsmidler.

Efter behandling med skurecreme får overfladen en flot skinnende udseende, som er tiltalende at se på. Skurecreme er samtidig et fleksibelt middel, som kan bruges til mange rengøringsopgaver.

Daglig vedligehold af en glaskeramisk kogeplade

Når du laver mad på komfuret, kan der nemt komme kødsovs på blusset, eller kogevandet kan boble over. Det er klart nemmest at vedligeholde kogepladen, hvis du tørrer væk, når spildet opstår.

Brug f.eks. en karklud med lidt opvaskemiddel. Efter madlavning rengøres kogepladen med en almindelig karklud og lidt rengøringsmiddel.

Men hvordan opnår man en skinnende kogeplade, fri for slør? Du kan bruge glasrens og en microfiberklud, så bliver pladen som ny igen.

FAQ om rengøring af glaskeramisk komfur

Det kommer an på, hvor snavset kogepladen er af fedt- og madrester. Ved lettere snavs kan du bruge en glasskraber eller en ridsefri svamp. Hvis kogepladen er meget beskidt, vil rengøringen gå nemmere med ovnrens eller skurecreme.

Brug glasrens og en tør klud til at polere med. En microfiberklud er rigtig god til opgaven, men du kan også bare bruge et viskestykke. 

Nej, det anbefales ikke, da disse typer svampe ridser kogepladen. Brug en børste eller en ridsefri svamp istedet.

Det er ikke en god idé at bruge skurepulver, da det indeholder korn, som kan ridse glasset på pladen. Du kan istedet bruge skurecreme eller ovnrens. 

Hvis uheldet er ude, og der er kommet ridser, kan det desværre ikke fjernes fra kogepladen. Brug helst en børste eller en ridsefri svamp, som ikke ødelægger glasset.

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.