Ups, kaffekoppen vælter, chokoladen smelter, eller spaghettien hopper af gaflen: Resultatet er en ordentlig plet på yndlingsskjorten. Pletter på tøjet er et irriterende uheld, som de fleste af os kender til. Hvordan fjerner man pletten, så skjorten stadig er fin og hvid? Hvis du bruger principperne om førstehjælp og effektiv pletfjerning, kan du nemt få bugt med pletten. Læs videre og få tips til hvordan du tackler genstridige pletter på tøj, tekstiler og tæpper. Du får også anbefalinger til pletfjerningsmidler, både de professionelle produkter og almindelige husholdningsmidler hjemme i køkkenskabet. 

Der findes forskellige metoder til pletfjerning, og flere af dem kan løse det samme pletproblem. Rensningsmetoden afhænger af flere ting: Hvor frisk pletten er, hvilket materiale pletten er landet på, og hvilken behandling materialet kan tåle. Her er nogle tommelfingerregler, som du kan benytte til effektiv pletfjerning:

Kan materialet vaskes?

Tjek vaskemærket på stoffet, kan materialet tåle vask? Nogle tekstiler tåler ikke vaskemaskinen, f.eks. sart stof, plisseringer/pressefolder eller et miks af tekstiler. Hvis tøjet ikke tåler vask, kan du forsøge at fjerne pletten med vand og en lille dråbe mild, neutral sæbe. Ellers er den bedste løsning at få et renseri til at fjerne pletten. 

Vær hurtig på aftrækkeren

Hvis pletten er på et stykke tøj, som er vaskbart, så er den gyldne regel, at behandlingen gerne skal ske hurtigst muligt. Samme princip er bedst mht. pletter på bløde stofoverflader og tæpper. Lad helst ikke pletten tørre ind, og sørg for at behandle den, inden den tørrer ind. Giv pletten den rigtige behandling, inden du vasker stoffet i vaskemaskinen. Efter vask og tørring kan en plet være meget svær at slippe af med. 

Rens pletten forsigtigt op

Hvis der er tale om en flydende væske på tekstil, f.eks. tøj, så tag en fugtig klud, og dup forsigtigt på pletten og sug væsken op. Undlad at trykke trykke hårdt på materialet, væsken trænger bare mere ind, og pletten bliver tydeligere. Dup forsigtigt pletten udefra og ind mod centrum. 

Hvis det er en klat mad, f.eks. ketchup eller syltetøj, så start med at skrabe klatten væk med en sløv kniv. Dup pletten med vand, hvorefter du behandler med et egnet pletfjerningsmiddel, som passer til de ingredienser, som pletten består af.

Test pletfjerner først

Pletfjernere er virksomme, men det kan ikke altid forudsiges, hvordan midlet reagerer på forskellige materialer. Det kan derfor altid anbefales at teste pletfjerneren først, gerne et diskret sted, f.eks. på indersømmen af tøjet.

Ikke tid til at pletrense?

Har du at gøre med en vandopløselig plet på vaskbart tøj, men ikke tid til at pletrense med det samme? Så kan du skyde pletten til hjørne ved at forbehandle pletten, og vaske den på et senere tidspunkt. Sådan gør du:

 • Væd pletten med vand
 • Put neutralt opvaskemiddel på pletten
 • Læg tøjet i en tætlukket plastikpose
 • Vask tøjet, når du har tid til det

Omo laver vaskepulver, som er særligt effektivt til at fjerne pletter. Du kan f.eks. vaske genstridige pletter med OMO Professional Active Clean til hvidt tøj. Produktet indeholder optisk hvidt, så tøjet bevarer den hvide farve længere.  Omo har også vaskemiddel til farvet tøj, OMO Professional Flydende Color, som skånsomt vasker tøjet, så det bevarer farven – samtidig med at pletten renses væk. Begge vaskemidler er i flydende, kompakt form, og kan nemt doseres ned i den medfølgende vaskebold via doseringsenheden. Du kan dosere vaskemiddel alt efter hvor plettet og beskidt vasketøjet er, og på den måde have en god brugsøkonomi. 

Hvidt tøj: OMO Professional Active Clean kan købes hos HUMA.dk
Kulørt tøj: OMO Professional Flydende Color kan fås hos HUMA.dk

Hvilke pletfjernere kan anbefales?

Der findes forskellige pletfjernere, som kan hjælpe dig med at få få has på pletter. Nogle pletfjernere er velegnede til pletrensning af tekstiler og tæpper, mens andre kan klare alskens pletter på varierende overflader. Her er to effektive pletfjernere, som supplerer hinanden godt til pletfjerning. De kan fås hos en professionel rengøringsgrossist.  

TASKI Tapi Spotex 2. Særligt god til tæpper 

Er der kommet pletter fra juice, ketchup, vin og lignende på dit tæppe? Taski Tapi Spotex 2 er særligt velegnet til pletfjerning på tæpper, og renser effektivt fedtpletter og vandopløselige pletter. Midlet er sikkert at bruge på alle slags tæpper, klar til brug i en sprayflaske. Opløsningen er lavet med en lugtneutraliserende teknologi, O.N.T, der fjerner dårlige lugte og giver en rar, langtidsvarende duft. 

TASKI Tapi Spotex 2 pletfjerner kan købes hos HUMA.dk
Taski Tapi Spotex 2 er velegnet til at rense f.eks. rødvin af sarte tæpper

Kärcher RM 769 Universalpletfjerner

Denne pletfjerner klarer pletter på både bløde og hårde overflader: Tekstilbelægninger, polstrede møbler, bilsæder og hynder, hårde PVC-overflader, linoleum, gummi, betonbelægning, uglaserede fliser og klinker, keramiske fliser, granit, marmor og terrazzo. Hvis du står med vanskelige pletter fra f.eks. olie, skocreme, rester af tyggegummi, tuschstreger, graffiti, er denne universalpletfjerner et effektivt middel. 

Kärcher RM 769 Universalpletfjerner fås hos HUMA.dk
Kärcher RM 769 fjerner f.eks. klistret tyggegummi

Lav en frimærkeprøve først

Da en pletfjerner indeholder koncentrerede ingredienser, anbefales det altid at teste midlet et diskret og uset sted, inden du går i gang med at tackle pletten. Så sikrer du, at der ikke kommer skader, skjolder eller lignende på materialet. 

Det er også en god idé at tjekke på brugsanvisningen, om pletfjerneren er beregnet til den plet, du gerne vil af med. Så undgår du ærgerlige skader på materialet, og er sikker på det ønskede resultat: En plet, der er sporløst forsvundet.  

Sådan bruger du et professionelt pletfjerningsmiddel

Giv førstehjælp

Start med at give førstehjælp til materialet, som pletten sidder på: Fjern så meget af væsken som muligt, f.eks. med en fugtig klud, som du bruger til at suge væsken op med. Hvis der er tale om klatter eller madrester, så skrab så meget som muligt væk med en sløv kniv eller ske. 

Støvsug pletten

Fjern snavs og skidt på overfladen med støvsugeren, inden pletfjerneren påføres. Væsker bør ikke støvsuges, da det kan ødelægge støvsugeren. 

Påfør pletfjerner 

Spray pletfjerneren direkte på pletten eller påfør den med en klud. Arbejd udefra og ind, så pletten ikke udvides. Lad produktet virke den anbefalede tid. 

Fjern pletten

Nu kan du fjerne pletten med en våd klud eller en tæpperenser, hvis du har en. Hvis pletten ikke er væk, så gentag processen. 

Almindelige husholdningsprodukter til pletfjerning

Der findes forskellige ting hjemme i køkkenskabet, som også kan hjælpe dig med at få has på pletter. Her er en række almindelige husholdningsprodukter, som kan fjerne forskellige pletter. 

Danskvand 

Ifølge oldfrue Grethe Henriksen kan du bruge danskvand til at få bugt med friske pletter på tæppet:

 • Gnid forsigtigt pletten med lidt danskvand på en ren klud, helst med det samme, pletten er landet på tæppet. 
 • Dub nænsomt med kluden, indtil pletten er væk.
 • Læg køkkenrulle på pletten, så den kan suge resten af danskvandet.  
 • Gentag om nødvendigt behandlingen.  

Citronsyre

Citronsyre er et alsidigt husholdningsmiddel, som klarer både afkalkning og pletfjerning. Pletter med frugtfarve, f.eks. fra syltetøj, bagværk eller saft, kan fjernes med citronsyre. Afprøv altid midlet et diskret sted først. 

Sådan gør du:

 • Bland 1 del citronsyre med 9 dele vand.
 • Gnid pletten forsigtigt med blandingen.
 • Lad det tørre og gentag om nødvendigt.
HUMA citronsyre, 1 kg, kan købes hos HUMA.dk

Eddike

Hvis du skal have fjernet svedpletter på tøjet, er klar eddike et udmærket middel, som også er skånsomt for dig og miljøet. Sådan gør du: 

 • Læg tøjet i blød i 3 dele klar eddike og 7 dele vand. 
 • Lad tøjet ligge i blød natten over.
 • Vask tøjet i vaskemaskinen på den højeste temperatur, tøjet kan holde til. 

Husholdningssprit

Sprit er effektivt til at fjerne tuschmærker og blæk. Det er bedst at lave en frimærkeprøve, inden du bruger midlet. Sådan fjerner du tusch eller blæk fra tekstiler: 

 • Dup pletten forsigtigt med en fnugfri bomuldsklud med husholdningssprit. 
 • Vask tøjet som normalt.

Måske er du også interesseret i: Sådan fjerner du graffiti >>

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.