Det er ikke et særligt kønt syn: Dit toilet har fået brune rande og striber i toiletskålen. Det er svært at skrubbe belægningerne væk med en almindelig toiletbørste og wc-rens – der skal simpelthen mere effektive midler til. Her får du en guide til hvordan du slipper af med de grimme kalkrande i toilettet. Og nyttige tips til hvordan du undgår rande i toilettet fremover.

Hvorfor kommer der brune rande i toilettet?

De brune rande opstår, fordi toiletvandet indeholder kalk, jernforbindelser og okker, som sætter sig på toilettets keramiske overflade. Nede i vandspejlet ses det f.eks. ved en kalkrand, som er vanskelig at fjerne med børsten. Du kan også se kalk oppe i randen af wc´ets inderside, eller som lodrette striber, der hvor vandet skyller over skålen. Brune rande i toilettet opstår især i områder med meget hårdt vand: Jo hårdere vand, jo mere kalk og magnesium – og så opbygges de brune aflejringer stille og roligt i toilettet.

 

Foto: Micheile Henderson. Unsplash

Hvilke områder har hårdt vand?

I København, på Møn og Lolland-Falster er der f.eks. meget hårdt og kalkholdigt vand. På Sjælland, Fyn og langs Jyllands østkyst er vandet også rimeligt hårdt. Hvis du bor i disse områder, kan det godt betale sig at forebygge rande i toilettet, så der ikke opbygges genstridige brune områder. Det får du nogle gode råd til længere nede.

Hvis du derimod bor i Midt- og Vestjylland, hvor vandet er blødt, opstår de brune rande i toilettet heldigvis sjældent. 

 

Slip af med de brune rande i toilettet

Det er nemt at fjerne de grimme rande og få tryllet toilettet om, så det næsten er som fabriksnyt. Du skal have fat i nogle rengøringsmidler, som er meget mere effektive, sammenlignet med produkterne i supermarkedet eller i byggemarkedet.  Du kan f.eks. købe en toiletpakke fra en rengøringsgrossist. Disse pakker er specialudviklede til at fjerne kalk, rust og okker i toilettet. Oftest indeholder pakken disse ting:

 

  • Effektiv toiletrens, f.eks. med bakteriehæmmende effekt
  • Kalkfjerner til svære kalkbelægninger. Evt. med spraydyse
  • Slibesten til toilet

 

I det følgende får du en trin-for-trin vejledning til at slippe af med de brune rande i toilettet. Det tager kun ca. 25 minutter, og det meste af tiden kan du bruge på andre sysler, mens rengøringsmidlerne virker. Du skal bruge en effektiv toiletpakke, f.eks. denne toiletpakke til kalkfjerning. 

 

Toiletpakken kan fås hos HUMA.dk

 

Det anbefales også at at du bruger gummihandsker, når du går igang. Det skyldes at rengøringsmidlerne er skrappe.

1. Rengør toilettet

Inden du skal i nærkontakt med toilettet, er nok det rarest at det er rent først. Giv toiletskålen wc-rens på indersiden og skrub efter med en toiletbørste. Rengør bagefter toilettets overflader med en microfiberklud med universalrengøringsmiddel. Afslut med at tørre efter med en ren og fnugfri bomuldsklud.

 

2. Tøm toilettet for vand

Nu skal toilettet tømmes for vand. Når du fjerner vandet, får rengøringsmidlerne den bedste effekt, da vandet ikke fortynder virkningen. Snup toiletbørsten og skub vandet nedad. Brug en fast og hurtig rytme, der går ikke længe, før vandet er skubbet langt tilbage. Det kan godt sprøjte lidt imens, så derfor er det rarest at toilettet er rengjort først. Vær opmærksom på, at du ikke kan tømme toilettet fuldstændigt for vand, det skal afmonteres først. Det er heldigvis ikke nødvendigt.   

 

Toilettet – med tydelige kalkrande- rengøres med børsten

 

3. Giv toilettet wc-rens

Giv herefter toilettet WC-rens med bakteriehæmmende effekt: Fordel midlet langs toilettets inderkant, skrub og fordel med toiletbørsten, så det kommer ud i hele toiletskålen. Lad produktet virke 10-15 minutter, skrub igen med børsten og skyl vandet ud. Nu skal du have fat i toiletbørsten og skubbe vandet ud igen, på samme måde som før.

 

4. Påfør kalkfjerner

Næste våben i kampen mod den brune kalk er den effektive kalkfjerner, som opløser kalkaflejringerne yderligere. Sæt spraydysen på kalkfjerneren og spray toilettet på de områder, hvor der stadig er brune rande og kalkstriber. Skrub efter med toiletbørsten og gentag behandlingen, hvis nødvendigt.

 

Toiletstenen skal være våd, når den bruges

5. Toiletstenen klarer det sidste

Nu har du snart fået et fint og rent toilet, næsten som fabriksnyt. Du skal bruge toiletstenen, der tryller de sidste rande væk. Skyl eller dyp stenen i vand. Slib herefter de resterende rande væk i toilettet i en lodret bevægelse. Skyl efter og nyd det flotte resultat.

 

Før og efter brug af toiletpakken

 

Kan toiletstenen skade toilettet?

Hvis man ikke er vant til at bruge en toiletsten, kan det virke lidt underligt at begynde at slibe i en keramisk overflade. “Bliver toilettet fyldt med ridser?” spørger du måske dig selv. Toiletstenen er helt ufarlig, du skal blot bruge den rigtigt. Dvs. den skal være våd, når du bruger den. Den er kun beregnet til at fjerne de aflejringer, som ikke kan elimineres med f.eks. kalkfjerner. Dvs. toiletstenen skal ikke bruges til daglig.

Bemærk: Nogle toiletter har farvet glasur, f.eks. i blå eller grøn. Det giver en sartere overflade. Hvis du har et toilet, som ikke er hvidt, anbefales det at du tester kalkfjerneren og toiletstenen på et usynligt sted, inden du går igang med behandlingen. Du kan også kontakte producenten af det farvede toilet og spørge om det kan behandles med stærk kalkfjerner og toiletsten.

 

Kalkfrit toilet. Hvilke andre metoder virker?

Der findes også en række husråd på nettet, som også kan afprøves, når de brune rande skal forvises fra toiletskålen. Midlerne kan godt virke udmærket som en alternativ løsning til en toiletpakke, f.eks. hvis du bor i et område, hvor vandet er blødt. Hvis toilettet også rengøres jævnligt, opstår der måske ikke så tykke rande i toilettet. Nogle af disse løsninger er ok, mens andre kan være spild tid, når du bare gerne hurtigt vil af brune rande i toilettet.

Generelt indeholder de følgende midler svagere ingredienser, og det kan være svært at få et 100 % kalkfrit resultat.

 

Eddike

Hvis du har lette kalkbelægninger kan en almindelig lagereddike godt klare jobbet. Det kræver at du forer toilettet med toiletpapir, som vædes med eddiken, da den ikke sidder fast af sig selv. Eddiken skal typisk sidde over natten for at have en ønsket virkning, hvilket kan være upraktisk, da toilettet ikke kan bruges.

 

Minuskalk Afkalker eller Kalk Væk Bad

Fordelene ved disse to midler er at de er klar til brug, og du finder dem ofte derhjemme i rengøringsskabet. De lugter heller ikke ligesom eddikesyre, som har en stram lugt, der kan få de fleste i hjemmet til at fordufte. Hvis du skal afkalke oppe i kanten af toilettet eller fjerne striber på kummen, er det også nødvendigt at fore med toiletpapir – produkterne er ikke tyktflydende. Forvent at det tager længere tid at afkalke, omtrent 3 timer, inden kalken er væk.

 

Citronsyre

Mange af os har ofte citronsyre derhjemme, f.eks. til afkalkning af opvaskemaskinen. Midlet er samtidig miljøvenligt og fjerner kalkrande rimeligt effektivt. Bland citronsyren op, for toilettet med toiletpapir, og lad produktet sidde i 2-3 timer. Det er ikke sikkert at citronsyren kan fjerne meget tykke kalkrande, på samme måde som en toiletsten kan.

 

Saltsyre eller eddikesyre

I den skrappere afdeling for rengøringsmidler kan du forsøge dig med saltsyre eller eddikesyre. Midlerne er mere effektive end f.eks. eddike, men lugter altså meget skrapt. Da de ikke er tyktflydende, skal du fore toilettet og vente over natten på at det virker. Ulemperne ved f.eks. saltsyre kan også være at rør og sanitet ikke tåler det særligt godt.

 

Klorin

Klorin er ikke så velegnet, da det kun fjerner bakterier og har en blegende effekt. Dvs. at du måske nok kan fjerne en god portion af de brune rande, mens kalken ikke render nogen steder med klorin. Klorin er derfor uegnet til at fjerne selve kalken i dit toilet. Klorin er desuden skadeligt for vandmiljøet, og bedst helt at undgå i toilettet.

Bemærk: Klorin må aldrig blandes med WC-rens, kalkfjerner eller andre produkter med syre. Du kan risikere at der udvikles skadelige dampe.

 

Opvasketabs

I den lidt sjovere afdeling for løsninger er rådet om at smide opvasketabs i kummen. Ganske vist opløser opvasketabs kalk og magnesium, når opvasken er i gang. Det kan tabs også godt i toilettet, hvis du lægger den ned i bunden af kummen. Den skal i så fald virke over natten. Ulempen er at du ikke kan behandle indersiden af toiletskålen med opvasketabs. Løsningen er derfor ikke særlig optimal, hvis du skal af med alt kalken i toilettet.

 

Cola

Du får mere ud at nyde din kolde cola, når du er færdig med at afkalke toilettet, end at bruge den brune væske som kalkfjerner i toilettet. Cola har godt nok en PH-værdi som har kalkfjernende effekt, men det er ikke særligt effektivt. Du skal også igang med at fore toilettet med toiletpapir, som skal sidde med colaen natten over. Colaens sukkerindhold giver føde til mikroorganismer, som giver flere bakterier i toilettet – hvilket ikke er særligt lækkert.  Det anbefales at gå udenom cola til afkalkning i toilettet.

 

Foto: Giorgio Trovato. Unsplash

Skal jeg vælge et husråd eller en toiletpakke?

Du kan sagtens anvende eddike, citronsyre eller ”kalkvæk” fra supermarkedet, hvis det drejer sig om meget svage kalkaflejringer. Det er praktisk, fordi du ofte har produkterne i skabet derhjemme. Men hvis du bor i et område med hårdt vand, kan der opbygges gedigne kalkrande, som nemmere og hurtigere kan fjernes med en toiletpakke. Til sammenligning skal du kun bruge ca. 25 minutter på afkalkning med en toiletpakke – istedet for hele dagen eller natten. Du skal ikke fore med toiletpapir, da midlerne kommer i en fyldig opløsning. Pga. den korte behandlingstid kan toilettet hurtigt komme i brug igen.

 

Sådan forebygger du brune rande og kalk i toilettet

Hvis du gerne vil forebygge nye rande i toilettet, kan du gøre en lille daglig, som forhindrer grimme rande. Men hvis du bor i et område med meget hårdt vand, eller har et toilet som ikke bruges ofte, kan det dog ikke garanteres at toilettet forbliver kalkfrit. Du kan dog gøre disse ting forebyggende:

 

Tjek toilettet

Nogle gange er årsagen til kalk og brune rande, at der er noget galt med toilettet. Undersøg om vandet løber efter at cisternen er fyldt op? Hvis vandet løber, kommer striberne hurtigere. Du kan tjekke om vandet løber ved at sætte toiletpapir på toilettets inderkant.

 

Skrub med børsten jævnligt

Du kan forebygge nyt kalk ved at give toilettet en omgang med børsten ca. 1 gang dagligt. Så skrubbes nye kalkaflejringer fra vandet væk kontinuerligt.

 

Brug WC-rens med kalkfjerner ugentligt

Du undgår også rande og kalk ved at bruge en effektiv wc-rens med kalkfjerner ca. 1 gang om ugen. Midlet skal virke minimum 10 minutter. Du kan også lade det sidde natten over for større effekt.

 

Måske er du også interesseret i…

Skal du igang med rengøringskluden derhjemme? Der er forskellige klude, som man kan vælge, når man gerne vil have et effektivt resultat. Det kan du læse mere om her: Guide til valg af karklude.

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.