Du kender sikkert scenariet: Gæsterne er gået hjem efter en vellykket aften og nu står du med en ovn, der er fyldt med fastbrændte madrester og fedtpletter. Hvordan får du gjort den ren uden at du skal skrubbe, til højre arm falder af?

Foto: Alex Lam. Unsplash

Kombinationen af høj varme og fedt er en cocktail, der resulterer i genstridigt snavs, som kræver en særdeles proper rengøring, før ovn og bradepander er klar til brug igen. Heldigvis er der råd for det.

I det følgende får du en grundig guide til hvordan du rengør forskellige typer ovne, bageplader og bradepander. Der er også nogle råd til at forebygge snavs i ovnen.

Der findes flere typer ovne, som enten er integreret i et komfur, indbygget i et køkkenelement eller som står som et selvstændigt element. Der er to varmekilder, som varmer ovnen op: Gas eller el. De fleste ovne rundt om i hjemmene kører på el. Der skelnes desuden mellem to typer ovne:

  Bemærk venligst, at man altid bør følge producentens brugsanvisning til rensning af ovnen. Det kan nemlig være forskelligt, hvilken rensemetode der anbefales og om du skal tage ovnribber, rist og bageplader ud inden.

  Let rengøring af ovn med katalyse

  Hvis du bager og steger lige meget i ovnen, vil det sjældent være nødvendigt at rengøre ovnen med renseprogrammet. Du kan derfor nøjes med at tørre ovnen af med en fugtig klud.

  Rengøring af meget snavset ovn med katalyse

  I en ovn med katalyse renses ovnen ved at fastbrændte madrester opvarmes til 200-300 grader. Den specielle ru emalje med metalfilter sørger for at snavset ikke kan blive siddende under opvarmningen. Følg altid brugsanvisningen til ovnens renseprogram.

  Sådan gør du:

  Hvor godt rengør en selvrensende ovn med katalyse?

  Ovnen kan sagtens brænde en del snavs og skidt af, men du må forvente at skulle fjerne asken bagefter. Der kan også være fedtsprøjt bag panelerne, som skal tages af og rengøres. Ovnviften kan trænge til en kærlig hånd, så madrester og lignende fjernes. Dine bageplader og ribber rengøres heller ikke ved renseprogrammet, men skal ofte tages ud inden. Tjek brugsanvisningen med producentens anbefalinger.

  Selvrensende ovn med pyrolyse (pyrolyseovn)

  Denne type ovn er en del mere effektiv til at selvrense. Grunden er at ovnen er beklædt med en vandfast emalje, som er smudsafvisende, og rensningen foregår på et særligt renseprogram ved 500 grader. Pyrolyseprogrammet varer ca. tre timer og sørger for at forkulle fedt og madrester.

  Det er vigtigt at følge brugsanvisningen til renseprogrammet. Bemærk også, at ovnrens og lignende ikke må bruges til selvrensende ovne med pyrolyse, da det ødelægger emaljen.


  Sådan rengør du en ovn med pyrolyse:

  Sikkerhedsråd når du renser en ovn med pyrolyse

  Det er vigtigt kun at starte renseprogrammet, når ovnlågen er helt lukket. Mens programmet kører, skal man ikke opholde sig i rummet, da dampene irriterer øjne, luftveje og svælg. Renseprogrammet udvikler små partikler og gasarten formaldehyd. Husk derfor god udluftning, mens programmet kører.

  Har du krybdyr eller fugle? Det er bedst at flytte disse dyr til et separat rum, mens ovnen renses, da f.eks. gekkoer og papegøjer er meget følsomme for høj varme og dampe, der slipper ud af ovnen.

  Børn med små pilfingre og nysgerrige husdyr bør også holdes i sikkerhed for ovnlågen, som kan blive op til 400 grader varm, mens renseprogrammet kører.

  Rengøring af en almindelig el-ovn

  Hvis du har en almindelig el-ovn, kan den også trænge til en rengøring jævnligt. Det anbefales, at du tjekker brugsanvisningen og følger rådene heri.

  Ecolab Greaselift RTU - det skånsomme valg

  Den nemmeste og mest effektive rengøring fås ved et professionelt ovnrensemiddel fra en rengøringsgrossist. Du kan f.eks. bruge midlet Ecolab Greaselift RTU, som er klar til brug. Midlet er skånsomt, da det ikke afgiver giftige dampe, så du kan bruge det uden værnemidler. Det skader heller ikke inventar såsom trægulve og låger. Ecolab skal påføres en 50 grader varm ovn for at virke optimalt.

  Sådan gør du:

  Ecolab Greaselift RTU forhandles af HUMA.dk

  Kiehl Xon-forte - et fornuftigt valg

  Af mere traditionelle ovnrengøringsmidler i den professionelle ende af skalaen, finder vi Kiehls super effektive ovnrens. Dette produkt leveres klar-til-brug i en praktisk spray/skumflaske.

  Produktet her er dog “toppen af poppen” hvad angår ovnrengøring, hvilket prisen på ca. 70 kroner også vidner om. Til gengæld får du et hurtigvirkende produkt som er elsket af professionelle rengøringsfolk verdenen over, og som tilmed er miljøvenligt (bærer EU-blomsten).

  Som det er tilfældet med “almindelig” ovnrens som denne, som er stærk alkalisk, er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Dæk af, så du ikke får stænk eller skyllevand indeholdende produktet på gulv, køkkenlåger, bordplader med videre. Husk desuden at bruge handsker, for at beskytte dine hænder.

  Kiehl Xon-forte virker bedst, hvis overfladen er lun. Du kan derfor med fordel opvarme ovnen til 30 grader, inden behandlingen påbegyndes.

  Kiehl ovnrens
  Ovnrensen fra Kiehl kan købes på HUMA.dk

  Ajax ovnrens klar-til-brug

  En anden mulighed er at bruge Ajax ovnrens klar-til-brug, som også kommer i en handy sprayflaske. Midlet er alsidigt, du kan bruge det både til rengøring af ovn og mikroovn. Sådan gør du: Sprøjt blandingen på ovnen, lad det virke i 30 minutters tid, herefter tørres snavset af og der skylles efter med vand.

  Dette middel er noget skrappere end Ecolab Greaselift RTU, derfor er det vigtigt at få dækket af omkring ovnen, så låger og gulv ikke rammes. Husk at lufte ud imens ovnen rengøres. Brug handsker, når du skal tørre ovnen ren for midlet. Når du skyller ovnen ren, skal du passe på at væsken ikke rammer skuffer og låger i nærheden, da du kan risikere permanente skader.

  Ajax ovnrens klar-til-brug kan fås hos HUMA.dk

  Rengøring af alm. ovn med brun sæbe

  Du kan anvende et gammelt husråd og bruge fast brun sæbe til at rengøre din almindelige ovn med. Det gør du sådan:

  Brun sæbe har en høj PH-værdi, så pas på med at sæben ikke kommer på andet end ovnens indre. Skuffer og låger kan få pletter og skader.

  Foto: Alison Marras. Unsplash

  Sådan rengøres ovnribber og ovnrist

  Det er ret nemt at få rengjort ovnribberne, som bagepladerne hviler på. Det samme gælder for ovnristen, som f.eks. har fået stegefedt fra flæskestegen:

  Hvis ovnribberne og risten kun er let snavsede, kan du tage dem ud og vaske dem op i hånden eller give dem en tur i opvaskemaskinen.

  Hvis ovnristen og ribberne stærkt snavsede, f.eks. med meget stegefedt, kan du smøre dem ind i brun sæbe og lægge dem i en lukket plastpose natten over. Næste dag har sæben opløst fedtet og det er nemt at rengøre tingene.

  Rengøring af varmluftsventilator

  Ventilatoren, der sidder bagerst i ovnen, kan ofte blive beskidt af stænk fra stegefedt og fastbrændte madrester. Når ovnen varmes op, kan der opstå os fra ovnen, som er generende.

  Sådan får du rengjort ventilatoren:

  Rengøring af ovnlågen og glasset

  Når man bager i ovnen, er det rart at kunne holde øje med om stegen er ved at være klar til at komme ud og hvile, inden den skal skæres ud til aftensmaden. Det er nemmest at holde øje med maden, hvis ovnlågen og glasset er ren og klar. Du kan rengøre ovnlågen og glasset på flere måder:

  Rengøring med opvaskemiddel

  Hvis glasset og lågen er meget beskidt, kan det rengøres med almindeligt opvaskemiddel eller professionel ovnrens:

  Rengøring med damp

  Denne metode kan du bruge, hvis ovnlågen ikke er særligt beskidt. Du sparer rengøringsmiddel og bruger istedet den høje damptemperatur til at få bugt med skidtet:

  Udvendig rengøring af ovnen

  Denne del af rengøringen er som regel hurtigt fikset, da ovnen som regel ikke er særligt beskidt. Vask ovnens front med en våd klud med universalrengøring. Pas på med at bruge skrubbesvampe og lignende krasbørstige ting på fronten, det kan ødelægge tal og symboler på ovnpanelet. Slut rengøringen af med at tørre efter med en tør klud..

  Sådan rengør du nemt dine bageplader

  Du kan rengøre bagepladerne ved at bruge professionel ovnrens. Hvis du har fast, brun sæbe på lager, kan det også anvendes: Pladerne smøres ind i fast, brun sæbe, sæt herefter pladerne ind i ovnen. Tænd termostaten på 100 grader og sluk for ovnen, når sæben bobler op. Afslut med at tørre pladerne af med en klud og rent vand.

  Nem og effektiv rengøring af bradepander og ovnfaste fade

  Det kan være noget af en opgave at fjerne brændte madrester fra en bradepande. Oftest er det spild af tid at forsøge at skrubbe bradepanden ren, istedet kan du bruge et effektivt rengøringsmiddel, som opløser snavset og gør det nemt at fjerne.

  Du kan f.eks. bruge Prime Source, ovn- og grillrengøring til dine bradepander og ovnfaste fade. Midlet er højalkalisk, dvs. det affedter overflader grundigt. Prime Sources pH-værdi er på 13, og det virker derfor ætsende. Du bør derfor benytte beskyttelsesbriller og handsker og sørge for at dække af, så midlet ikke kommer på inventar og omgivelser.

  Prime Source ovn- og grillrengøring forhandles hos HUMA.dk

  Sådan bruger du midlet: Spray direkte på bradepanden eller fadet, lad virke i 30 minutter. Stil bradepanden i ovnen og varm op til 50 grader. Vent 15 minutter, inden du skyller efter med rigeligt vand.

  Foto: Stefan Asafti. Unsplash

  Sådan kan du minimere rengøring af ovnen

  1. Steg maden i forskellige beholdere
  Er du træt af at mase med rengøring af bradepander med fastbrændt mad? Du kan minimere rengøringen ved at bruge bagepapir i bunden af fade og bradepander. Du kan også bruge en praktisk stegepose, f.eks. til stegt kylling, som forhindrer en masse stegefedt i at springe ud i ovnen. En stegeso er også god til at stege mad i og sparer dig for en del rengøring.

  2. Hold rent istedet for at gøre rent
  Du kender det sikkert: Når ovnen er blevet meget beskidt, kan det virke som en kæmpe opgave at få den helt ren igen. Prøv istedet at rengøre den løbende: Tør gerne spildte væsker op, når de opstår. Spildt mad og forkullede madrester gør ovnen mindre effektiv og udleder desuden mados, som er opskriften på hovedpine til hele familien.

  Udluft ovnen efter madlavning
  Når du er færdig med at lave mad, anbefales det at ovnen luftes grundigt ud. Grunden er at madrester indeholder alkaliske stoffer f.eks. fra salt, eddike og frugtsyre, som afgiver dampe. Ovnen kan ruste på lang sigt, hvis disse dampe ikke luftes ud efter madlavningen.

  100% pletfri ovn. Det er nemmere end du tror

  En ovn er et uundværligt redskab i den daglige madlavning og derfor behøver den naturligt nok regelmæssig rengøring. Der er heldigvis en række effektive midler, som kan klare det værste skidt for dig, hvadenten det handler om en beskidt ovn eller fastbrændte madrester i bradepanderne. Hvis du samtidig er lidt på forkant og holder ovnen ren, er det nemt at holde den 100% pletfri.

  Kategorier: Rengøringsmetoder

  Emil Blücher

  Emil er vores faste skribent på holdrent.dk. Han har været i rengøringsbranchen siden 2014, og derigennem opbygget en stor viden om rengøring såvel af private hjem som professionelt. I dag driver han virksomheden huma.dk, som sælger rengøringsrekvisitter på internettet, til kunder over hele landet.