Du kender sikkert scenariet: Gæsterne er gået hjem efter en vellykket aften og nu står du med en ovn, der er fyldt med fastbrændte madrester og fedtpletter. Hvordan får du gjort den ren uden at du skal skrubbe, til højre arm falder af?

Kombinationen af høj varme og fedt er en cocktail, der resulterer i genstridigt snavs, som kræver en særdeles proper rengøring, før ovn og bradepander er klar til brug igen. Heldigvis er der råd for det.

I det følgende får du en grundig guide til hvordan du rengør forskellige typer ovne, bageplader og bradepander. Der er også nogle råd til at forebygge snavs i ovnen.

 

Hvilken type ovn har du? Rengøringen varierer

Der findes flere typer ovne, som enten er integreret i et komfur, indbygget i et køkkenelement eller som står som et selvstændigt element. Der er to varmekilder, som varmer ovnen op: Gas eller el. De fleste ovne rundt om i hjemmene kører på el. Der skelnes desuden mellem to typer ovne:

 • Den almindelige el-ovn
 • De nyere selvrensende ovne med katalyse eller pyrolyse

Bemærk venligst, at man altid bør følge producentens brugsanvisning til rensning af ovnen. Det kan nemlig være forskelligt, hvilken rensemetode der anbefales og om du skal tage ovnribber, rist og bageplader ud inden.

 

Let rengøring af ovn med katalyse

Hvis du bager og steger lige meget i ovnen, vil det sjældent være nødvendigt at rengøre ovnen med renseprogrammet. Du kan derfor nøjes med at tørre ovnen af med en fugtig klud.

Rengøring af meget snavset ovn med katalyse

I en ovn med katalyse renses ovnen ved at fastbrændte madrester opvarmes til 200-300 grader. Den specielle ru emalje med metalfilter sørger for at snavset ikke kan blive siddende under opvarmningen. Følg altid brugsanvisningen til ovnens renseprogram.

Sådan gør du:

 1. Skrab de værste belægninger væk med en træske.
 2. Smør herefter ovnens sider, som ikke har den ru emalje, ind i en kraftig opløsning af almindeligt opvaskemiddel og varmt vand. Lad det sidde en time, før du starter renseprogrammet. Bemærk: Den ru emalje må ikke smøres ind i opvaskemiddel eller ovnrens, den kan ikke tåle det.
 3. Ovnen afkøles efter programmet er slut, og til sidst fjernes de forkullede rester med en fugtig klud. Der vaskes efter med rent vand. Ovnen skulle gerne være fin og ren igen.

 

Hvor godt rengør en selvrensende ovn med katalyse?

Ovnen kan sagtens brænde en del snavs og skidt af, men du må forvente at skulle fjerne asken bagefter. Der kan også være fedtsprøjt bag panelerne, som skal tages af og rengøres. Ovnviften kan trænge til en kærlig hånd, så madrester og lignende fjernes. Dine bageplader og ribber rengøres heller ikke ved renseprogrammet, men skal ofte tages ud inden. Tjek brugsanvisningen med producentens anbefalinger.

 

Selvrensende ovn med pyrolyse (pyrolyseovn)

Denne type ovn er en del mere effektiv til at selvrense. Grunden er at ovnen er beklædt med en vandfast emalje, som er smudsafvisende, og rensningen foregår på et særligt renseprogram ved 500 grader. Pyrolyseprogrammet varer ca. tre timer og sørger for at forkulle fedt og madrester.

Det er vigtigt at følge brugsanvisningen til renseprogrammet.
Bemærk også at ovnrens og lignende ikke må bruges til selvrensende ovne med pyrolyse, da det ødelægger emaljen.
Sådan rengør du en ovn med pyrolyse

Det er en del nemmere at opnå et rent resultat med en pyrolyse-ovn med disse enkle trin:

 1. Fjern madrester fra ovnen
 2. Afvask ovnlågens kant og det indvendige glas
 3. Fjern bageplader og ovnribber
 4. Følg brugsanvisningen til renseprogrammet
 5. Afkøl ovnen. Tør ovnen af for aske med en klud og rent vand
 6. Sæt ovnplader og ribber på plads

 

Sikkerhedsråd når du renser en ovn med pyrolyse

Det er vigtigt kun at starte renseprogrammet, når ovnlågen er helt lukket. Mens programmet kører, skal man ikke opholde sig i rummet, da dampene irriterer øjne, luftveje og svælg. Renseprogrammet udvikler små partikler og gasarten formaldehyd. Husk derfor god udluftning, mens programmet kører.

Har du krybdyr eller fugle? Det er bedst at flytte disse dyr til et separat rum, mens ovnen renses, da f.eks. gekkoer og papegøjer er meget følsomme for høj varme og dampe, der slipper ud af ovnen.

Børn med små pilfingre og nysgerrige husdyr bør også holdes i sikkerhed for ovnlågen, som kan blive op til 400 grader varm, mens renseprogrammet kører.

 

Rengøring af en almindelig el-ovn

Hvis du har en almindelig el-ovn, kan den også trænge til en rengøring jævnligt. Det anbefales, at du tjekker brugsanvisningen og følger rådene heri.

Ecolab Greaselift RTU

Den nemmeste og mest effektive rengøring fås ved et professionelt ovnrensemiddel fra en rengøringsgrossist. Du kan f.eks. bruge midlet Ecolab Greaselift RTU, som er klar til brug. Midlet er skånsomt, da det ikke afgiver giftige dampe, så du kan bruge det uden værnemidler. Det skader heller ikke inventar såsom trægulve og låger. Ecolab skal påføres en 50 grader varm ovn for at virke optimalt. Sådan gør du: Spray Ecolab på ovnens indre og lad det virke i 3-15 min. Tør efter med en fugtig klud og skyl med vand.

Ajax ovnrens klar-til-brug

En anden mulighed er at bruge Ajax ovnrens klar-til-brug, som også kommer i en handy sprayflaske. Midlet er alsidigt, du kan bruge det både til rengøring af ovn og mikroovn. Sådan gør du: Sprøjt blandingen på ovnen, lad det virke i 30 minutters tid, herefter tørres snavset af og der skylles efter med vand.

Dette middel er noget skrappere, derfor er det vigtigt at få dækket af omkring ovnen, så låger og gulv ikke rammes. Husk at lufte ud imens ovnen rengøres. Brug handsker, når du skal tørre ovnen ren for midlet. Når du skyller ovnen ren, skal du passe på at væsken ikke rammer skuffer og låger i nærheden, da du kan risikere permanente skader.

Rengøring af alm. ovn med brun sæbe

Du kan anvende et gammelt husråd og bruge fast brun sæbe til at rengøre din almindelige ovn med. Det gør du sådan:

 1. Smør din ovns overflader og ovnribber ind i fast brun sæbe
 2. Sæt termostaten på 100 grader og sluk for ovnen, når sæben bobler op
 3. Vask af med rent vand, når ovnen er kold
 4. Brug evt en skuresvamp til genstridige pletter

Brun sæbe har en høj PH-værdi, så pas på med at sæben ikke kommer på andet end ovnens indre. Skuffer og låger kan få pletter og skader.

Sådan rengøres ovnribber og ovnrist

Det er ret nemt at få rengjort ovnribberne, som bagepladerne hviler på. Det samme gælder for ovnristen, som f.eks. har fået stegefedt fra flæskestegen:

Hvis ovnribberne og risten kun er let snavsede, kan du tage dem ud og vaske dem op i hånden eller give dem en tur i opvaskemaskinen.

Hvis ovnristen og ribberne stærkt snavsede, f.eks. med meget stegefedt, kan du smøre dem ind i brun sæbe og lægge dem i en lukket plastpose natten over. Næste dag har sæben opløst fedtet og det er nemt at rengøre tingene.

Rengøring af varmluftventilatoren

Ventilatoren, der sidder bagerst i ovnen, kan ofte blive beskidt af stænk fra stegefedt og fastbrændte madrester. Når ovnen varmes op, kan der opstå os fra ovnen, som er generende. Sådan får du rengjort ventilatoren:

 1. Sluk for hovedafbryderen eller træk strømstikket ud på ovnen
 2. Tag ventilatoren ud af ovnen (følg brugsanvisningen)
 3. Rengør ventilatoren, f.eks. med Ajax ovnrens klar-til-brug: Sprøjt blandingen på viften, og lad det virke i ca. 30 minutter
 4. Tør snavset af ventilatoren og skyl efter med vand
 5. Den tørre ventilator sættes på plads i ovnen og strømmen sluttes til

Rengøring af ovnlågen og glasset

Når man bager i ovnen, er det rart at kunne holde øje med om stegen er ved at være klar til at komme ud og hvile, inden den skal skæres ud til aftensmaden. Det er nemmest at holde øje med maden, hvis ovnlågen og glasset er ren og klar. Du kan rengøre ovnlågen og glasset på flere måder:

1. Rengøring med opvaskemiddel
Hvis glasset og lågen er meget beskidt, kan det rengøres med almindeligt opvaskemiddel eller professionel ovnrens:

 1. Gennemvæd en våd klud med opvaskemiddel og læg det på glasset i ca. 30 minutter.
 2. Eller du kan bruge Ajax ovnrens klar-til-brug, som sprayes på glas og ovnlåge. Husk at dække af, så der ikke kommer skader på gulv eller inventar.
 3. Brug en glasskraber til at skrabe det værste skidt af. Bemærk: Hvis ovnen har dekoration på glasset, vil glasskraberen ødelægge det.
 4. Skyl efter med vand og en våd klud

2. Rengøring med damp
Denne metode kan du bruge, hvis ovnlågen ikke er særligt beskidt. Du sparer rengøringsmiddel og bruger istedet den høje damptemperatur til at få bugt med skidtet:

 1. Find en større klud, f.eks. en gulvklud
 2. Gennemvæd kluden med vand
 3.  Læg den i mikroovnen og giv den 2 minutter ved højeste effekt
 4. Tag den meget varme klud ud med en tang og lad den køle af i 1 minut
 5. Aftør ovnlågen med den varme klud
 6. Tør efter med en tør klud

Udvendig rengøring af ovnen

Denne del af rengøringen er som regel hurtigt fikset, da ovnen som regel ikke er særligt beskidt. Vask ovnens front med en våd klud med universalrengøring. Pas på med at bruge skrubbesvampe og lignende krasbørstige ting på fronten, det kan ødelægge tal og symboler på ovnpanelet. Slut rengøringen af med at tørre efter med en tør klud.

 

Sådan rengør du nemt dine bageplader

Du kan rengøre bagepladerne ved at bruge professionel ovnrens. Hvis du har fast, brun sæbe på lager, kan det også anvendes: Pladerne smøres ind i fast, brun sæbe, sæt herefter pladerne ind i ovnen. Tænd termostaten på 100 grader og sluk for ovnen, når sæben bobler op. Afslut med at tørre pladerne af med en klud og rent vand.

 

Nem og effektiv rengøring af bradepander og ovnfaste fade

Det kan være noget af en opgave at fjerne brændte madrester fra en bradepande. Oftest er det spild af tid at forsøge at skrubbe bradepanden ren, istedet kan du bruge et effektivt rengøringsmiddel, som opløser snavset og gør det nemt at fjerne.

Du kan f.eks. bruge Prime Source, ovn- og grillrengøring til dine bradepander og ovnfaste fade. Midlet er højalkalisk, dvs. det affedter overflader grundigt. Prime Sources pH-værdi er på 13, og det virker derfor ætsende. Du bør derfor benytte beskyttelsesbriller og handsker og sørge for at dække af, så midlet ikke kommer på inventar og omgivelser.

Sådan bruger du midlet: Spray direkte på bradepanden eller fadet, lad virke i 30 minutter. Stil bradepanden i ovnen og varm op til 50 grader. Vent 15 minutter, inden du skyller efter med rigeligt vand.

Sådan kan du minimere rengøring af ovnen

1. Steg maden i forskellige beholdere
Er du træt af at mase med rengøring af bradepander med fastbrændt mad? Du kan minimere rengøringen ved at bruge bagepapir i bunden af fade og bradepander. Du kan også bruge en praktisk stegepose, f.eks. til stegt kylling, som forhindrer en masse stegefedt i at springe ud i ovnen. En stegeso er også god til at stege mad i og sparer dig for en del rengøring.

2. Hold rent istedet for at gøre rent
Du kender det sikkert: Når ovnen er blevet meget beskidt, kan det virke som en kæmpe opgave at få den helt ren igen. Prøv istedet at rengøre den løbende: Tør gerne spildte væsker op, når de opstår. Spildt mad og forkullede madrester gør ovnen mindre effektiv og udleder desuden mados, som er opskriften på hovedpine til hele familien.

Udluft ovnen efter madlavning
Når du er færdig med at lave mad, anbefales det at ovnen luftes grundigt ud. Grunden er at madrester indeholder alkaliske stoffer f.eks. fra salt, eddike og frugtsyre, som afgiver dampe. Ovnen kan ruste på lang sigt, hvis disse dampe ikke luftes ud efter madlavningen.

 

100% pletfri ovn. Det er nemmere end du tror

En ovn er et uundværligt redskab i den daglige madlavning og derfor behøver den naturligt nok regelmæssig rengøring. Der er heldigvis en række effektive midler, som kan klare det værste skidt for dig, hvadenten det handler om en beskidt ovn eller fastbrændte madrester i bradepanderne. Hvis du samtidig er lidt på forkant og holder ovnen ren, er det nemt at holde den 100% pletfri.

Kategorier: Rengøringsmetoder

Emil

Emil er vores faste skribent på holdrent.dk. Han har været i rengøringsbranchen siden 2014, og derigennem opbygget en stor viden om rengøring såvel af private hjem som professionelt. I dag driver han virksomheden huma.dk, som sælger rengøringsrekvisitter på internettet, til kunder over hele landet.