Foto: Diogo Castro. Unsplash

Står du ofte med beskidt og ulækkert service, selvom opvaskemaskinen har summet, vasket og pudset løs? Det problem er du desværre ikke ene om. Mange danskere oplever hvert eneste år, at deres ellers trofaste opvaskemaskine pludselig begynder at give op, med et dårligt resultat til følge.

Problemet rammer alt fra opvaskemaskiner i mellemsegmentet, fx. opvaskemaskiner fra Bosch og Siemens, til dyre Miele-maskiner og billige no-name opvaskemaskiner.

Hyppige årsager til at maskinen ikke vasker rent

  • Madrester tilstopper filter eller afløb. Over tid vil madrester finde vej til dit filter, og nogle gange også dit afløb. Det er derfor vigtigt at du løbende tømmer opvaskemaskinens filter/si for madrester.
  • Tilkalkning. Kalkaflejringer vil opbygge sig over tid, derfor har  maskinen ofte behov for at blive kalket af.
  • Forkert fyldning af opvaskemaskine. Er der ting i din opvaskemaskine, som hindrer spulearmene i at køre rundt, vil det kunne give et dårligt vaskeresultat. Vi anbefaler, at du efter at have fyldt maskinen, giver spulearmen et let skub, for at sikre dig at spulearmen kører uforhindret rundt. Tjek også gerne at hullerne i spulearmen ikke er tilstoppede.
  • Forkert program. Det er vigtigt at vælge et passende opvaskeprogram. Den største fejl du kan begå, er i den forbindelse at komme til kun at vælge et skylleprogram. Vær desuden opmærksom på at lynprogrammer ofte ikke er optimale til vask af service med indtørrede madrester. Bruger du lynprogrammerne, anbefales det at du af og til kører et fuldt program med maskinen, gerne ved 60-65 grader (helst uden glas, da glas ikke tåler høje temperaturer).
  • Forkert indstilling af opvaskemaskine. Det er vigtigt at opvaskemaskinen indstilles til vandets hårdhed. Vi anbefaler også at anvende groft filtersalt. Ved særligt hårdt vand (over 21°dH) er det ofte ikke nok at anvende all-in-one opvasketabs. Der skal enten suppleres med små mængder afspændingsmiddel og salt, eller du kan vælge at skifte til alm. opvasketabs, for så blot at anvende en højere dosering af salt og afspænding.
  • Brug af opvasketabs. Opvasketabs er lang tid om at blive opløst. Derfor vil mange opleve et bedre vaskeresultat, hvis der skiftes til opvaskepulver eller opvaskemiddel i gelform (fx. Neophos All in 1 Max Gel). Husk at forkert dosering af sæbe også kan føre til grimme belægninger.

 

Sjældne årsager til at maskinen ikke vasker rent

  • Maskinen varmer ikke vandet under programmet. Dette kan tjekkes, enten ved at mærke på temperaturen på servicet efter endt kørsel, eller ved at åbne maskinen under kørslen. Hvis problemet konstateres, kan du starte med at tjekke om filtret/bundsien trænger til at blive renset. Er det ikke tilfældet, er der sandsynligvis tale om en mekanisk fejl på maskinen.
  • Sæbelågen åbnes ikke. Dette kan tjekkes under kørslen, samt efter endt program: Det er en fejl, hvis sæbeskuffen stadig er lukket under endt program.
  • Fejltilslutning. Ved fejlmontering af afløbsslangen på faldstammen, kan du risikere at vand fra din vask løber ned i opvaskemaskinen. Ligeledes kan problemer med afledning af vand (fx. grundet forkert fald), betyde at maskinen har svært ved at tage nyt vand ind.

 

Hvide misfarvninger på glas

Er dine glas begyndt at blive mælkehvide, tågede eller stribede, er det sandsynligvis glaspest som spøger. (I sjældne tilfælde, kan der dog godt være tale om enten kalk eller sæberester)

Glaspest opstår ved at kiselsyre udskilles fra glasset, når temperaturen stiger til over 60 grader. Derfor er det bedst at bruge glasprogrammet på din opvaskemaskine, så dine glas ikke udsættes for høje temperaturer.

Ligeledes kan det være en fordel at åbne lågen umiddelbart efter at opvaskemaskinen er blevet færdig, for at undgå at glassene står i damp i længere tid af gangen.

Når glasset først har fået glaspest, er der desværre sjældent meget at gøre ved problemet. Selve strukturen i glasset ødelægges, og det er svært at rette op på.

Skyldes misfarvningerne ikke glaspest, men i stedet kalk eller sæbeaflejringer, kan du forsøge at fjerne problemet med eddike og varmt vand.

 

Plaget af flyverust?

Flyverust er et irriterende problem, som kan opstå i opvaskemaskinen. Du kender sikkert problemet: Dit fine bestik har pludselig fået rødbrune pletter, som er fløjet hen på metallet under vasken. 

Flyverust kommer f.eks. fra bestik,  som kan ruste. Det er oftest genstande med metal, som udløser problemet, f.eks. en gammel ostehøvl, en si, en æggedeler eller en hvidløgspresser. 

Rustpartiklerne flyver rundt i opvaskemaskinen og kan brede sig til andre metalgenstande i maskinen. Det er derfor en rigtig god idé at vaske “synderne” i hånden, istedet for at lade opvaskeren om arbejdet.

Ofte er det en fordel at tænke forebyggende mht. flyverust. Problemet kan være lidt svært at komme til livs, når din opvaskemaskine først er blevet “smittet” med det. Men fortvivl ikke, flyverust kan godt fjernes fra maskinen, det kan du få tips til længere nede. 

Foto: Tracey Hocking. Unsplash

Slip af med flyverust på bestikket

Hvis dit bestik skal se ud som nyt igen, kan du gøre en række ting for at fjerne flyverusten:

  • Stålrens. Du kan fjerne rusten på bestikket ved at pudse med stålrens. Brug en ren klud og rengør bestikket efter behandlingen. 
  • Citronsyre. Syren i citronsyre er et effektivt middel imod flyverust. Fyld citronsyre i opvaskerens sæbeskuffe og vask bestikket på et almindeligt program. Bemærk venligst, at du først skal fjerne flyverusten fra maskinen, inden du giver bestikket denne behandling, ellers sætter det sig bare fast igen.  
  • Stålsvamp. Denne behandling er lidt mere grovkornet, så det er bedst at gnide lidt forsigtigt, da svampen kan ridse bestikket. 
  •  Flyverustmiddel. Et effektivt middel, som er speciallavet til at fjerne flyverust fra bestikket. Kan købes online eller i supermarkeder. 
  • Løg eller ketchup. Du kan også prøve et godt gammelt husråd: Gnid flyverusten med et halvt løg. Tør herefter pletten med en ren klud. Hvis det ikke fjerner problemet, kan du prøve samme fremgangsmåde med ketchup. 

 

Få bugt med flyverusten i opvaskemaskinen

Du er allerede godt igang med at vinde over dit flyverustproblem ved at rense dit bestik og andre metalgenstande.  For at få has på problemet én gang for alle, skal opvaskemaskinen også lige have et eftersyn, så flyverusten må vinke farvel til sit nye hjem. Sådan gør du:

1. Tjek opvaskemaskinen indeni

Inden du går igang med at rense opvaskeren for flyverust, skal “patienten” lige have en diagnose: Åbn lågen og kig det indre igennem: Er der opstået skader i metallet, som kan give mistanke om årsag til rust? 

Hvis du spotter skader og rust i maskinen, kan du tage kontakt til sælgeren af opvaskemaskinen, så eventuelle skader kan løses under garantien på maskinen.  

 

2. Undersøg din trådkurv for skader

Flyverust kan også opstå, hvis trådkurvene, som du sætter service og glas i, har fået en skade. Trådkurvene i maskinen er lavet i stål belagt med plastik. Hvis de er beskadiget, kan metallet begynde at sende rustpartikler rundt i maskinen. 

Tjek derfor dine trådkurve: Hvis de har en skade, kan de være årsagen til flyverusten. Du kan vælge at købe en ny trådkurv eller reparere skaden. 

Reparation af trådkurv

Hvis din trådkurv er rustet, behøver du ikke nødvendigvis at købe en ny, medmindre den er helt tæret af rust. Den garvede husholdnings- og ernæringsøkonom Inge Norus forklarer, hvordan du reparerer den:

  1. Skær plasten væk omkring det angrebne sted på kurven
  2. Fjern rusten med fint sandpapir
  3. Fjern al slibestøvet med en støvsuger
  4. Aftør de angrebne steder med husholdningssprit
  5. Bland en tokomponent epoxylim efter anvisningen, og kom den på de skadede steder. Husk at bruge maske og engangshandsker
  6. Limen skal hærde under en tændt emhætte eller udenfor pga. giftige dampe. Det tager ca. 24 timer
  7. Voila: Din trådkurv er god som ny 

3. Rens opvaskemaskinen for flyverust

Du er kommet til sidste skridt i krigen mod den rødbrune fjende, flyverusten. Der er to våben, du kan tage i brug mod flyverusten:

  1. Kør en opvask med citronsyre. Citronsyre er et effektivt middel til at fjerne flyverust. Tøm opvaskeren, fyld sæbeskuffen med citronsyre og kør en almindelig, tom vask på normal temperatur.  
  2.  Sølvpapirkugle med i opvasken. Form en løs kugle af sølvpapir – kuglen skal ikke være mast hårdt sammen – og kør en almindelig vask uden bestik og service i maskinen. Sølvpapiret opfanger flyverusten imens vasken kører. Gentag gerne processen.  

 

Foto: Angele Kamp. Unsplash

Sådan holder du din opvaskemaskine fin og ren

Din opvaskemaskine hjælper dig bedst med det daglige opvask, hvis du sørger for at nusse lidt om den. Din “lille hjælper” arbejder nemlig hårdt og har jævnligt brug for vedligehold, så service og glas bliver ved med at komme skinnende rent ud. 

Tegn på en “træt” opvaskemaskine, der har brug for en rensning: 

  • Indtørrede madrester på service og bestik, selvom vasken er kørt
  • Glas og tallerkener føles fedtede og snavsede
  • Maskinen lugter dårligt

Disse problemer har ofte to årsager: Tilkalkning og snavs i maskinen. 

 

Tilkalket opvaskemaskine

Du afkalker maskinen ved at fylde citronsyre i sæbeskuffen. Opvaskemaskinen skal være tom og køres på et normalt program. 

Det anbefales at du som minimum afkalker din opvaskemaskine 1 gang årligt. For at være på den sikre side, afkalkes gerne to gange årligt, hvis du bor et sted med hårdt vand. 

Behovet for afkalkning kommer naturligvis an på hvor du bor henne. 

Nogle steder er vandet hårdt og kalkholdigt, f.eks. i København, på Møn og Lolland-Falster. Her anbefales 3-4 afkalkninger om året. 

På det øvrige Sjælland, Fyn og langs Jyllands østkyst er vandet også rimeligt hårdt. Her kan maskinen dog fint klare sig med to afkalkninger pr. år. 

Blødt vand finder du i Midt- og Vestjylland, og 1 afkalkning årligt er fint. 

 

Maskinen lugter dårligt

Hvis din opvasker får hele familien til at rynke på næsen når den lukkes op, er det på tide at give den en kærlig hånd:

Filteret. Det er en god idé at rense maskinens filter mindst 1 gang om ugen. Ellers vasker maskinen i princippet i snavset vand – hvilket også kan give dårlig lugt. Sådan gør du: Tag filteret op fra bunden af maskinen. Rens det med opvaskebørste og rengøringsmiddel. Rengør også gerne åbningen til filteret i bunden af maskinen med en klud. Skru filteret på plads igen. 

Salt og afspændingsmiddel. Hvis du husker at fodre maskinen med salt (gerne den grove slags) og afspænding, så er det også med til at holde din maskine ren og fin. 

Maskinrens. Du kan forebygge at maskinen begynder at lugte ved at give den en hovedrengøring ca. 1 gang om måneden. En nem og effektiv måde er at bruge maskinrens, f.eks. Neophos Maskinrens.

Du kan også finde “private label” maskinrens i supermarkeder. Private labels, som kæderne selv fører, er ofte i en lavere prisklasse. Uanset om du vælger Neophos eller private label, vil en månedlig maskinrens effektivt fjerne fedt- og kalkaflejringer og rengøre opvaskemaskinen grundigt. 

Neophos flydende maskinrens kan fås hos HUMA.dk

Rodalon

Hvis du stadig  døjer med en grim lugt i opvaskemaskinen, kan du køre en tom vask med Rodalon, det skulle gerne snuppe eventuelle lugtgener.  

 

Sådan rengør du en låge af børstet stål

Lågen er dækket af små fedtfingre, og du bruger lang tid på at pudse og polere, men lige meget hjælper det. Mange opvaskemaskiner har en flot front af børstet stål, som desværre nemt bliver plastret til med tydelige fingeraftryk. 

Du kan forebygge problemet ved at behandle den børstede stål med et tyndt lag syrefri olie, f.eks. symaskineolie: Kom olien på efter rengøring med vand og flydende rengøringsmiddel. Aftør olien efter 1 times tid, og fremover bliver lågen ikke så let mærket af fedtfingre. 

Hvis du ikke har syrefri olie derhjemme, kan du købe et stålplejemiddel, som forhandles hos rengøringsgrossister. Et eksempel er Ecolab Chromol, som plejer og beskytter metaloverflader. Produktet kommer i en sprayflaske klar til brug. Chromol sprøjtes på en fnugfri klud og påføres lågens front. Bemærk, at produktet ikke må komme i kontakt med gummipakninger,  gummislanger og lignende. 

 

Ecolab Chromol stålpleje forhandles af HUMA.dk

 

Sådan fylder du opvaskemaskinen bedst

Generelt er det en fordel at starte med at fylde de mindste ting i maskinen, og herefter gå videre til større ting. De store ting kan nemlig lægges ovenpå de mindre ting, ligesom en Babushka dukke. 

Hvis du også starter med at fylde maskinen bagerst i kurven, er der ikke ting, der spærrer for dig, mens du fortsætter med at fylde på. 

Glas, skåle, og alt med hulrum skal gerne vendes med bunden opad, så spulearmene kan vaske og skylle optimalt. 

Større ting såsom gryder, fade og røreskåle lægges i den nederste kurv, mens mindre ting – glas, kopper, grydeskeer og lignende lægges i den øverste kurv.  

Opvaskemaskinen må gerne fyldes op, men undgå at overfylde den – en overfyldt og tæt stablet vask forhindrer maskinen i at vaske rent. 

Det beskidte service skal skrabes rimeligt rent for madrester. Flydende madrester såsom sovs, smør, ketchup og lignende skal maskinen nok klare under vasken. Men faste madrester såsom kartoffel, gulerod eller majs er en for stor mundfuld – de bør fjernes, da maskinen ikke kan opløse faste madrester. 

Når du skraber servicet, er det bedst ikke at skylle servicet, da det er spild af vand – maskinen skal nok ordne lidt sovs og lignende på en tallerken. 

Tallerkener

De største tallerkener skal gerne stilles i bagerst i maskinen og de mindste foran. Det giver den reneste vask.

Bestik

Det bedste vaskeresultat fås hvis du sørger for at lægge bestikket med skaftet i bunden af bestikkurven. Så kan maskinen komme til den beskidte del og gøre rent. Skarpt bestik, såsom grillknive, kan anbefales at stille med skaftet opad, så der ikke er nogen der risikerer at skære sig, når opvasken tømmes. 

 

Disse ting bør ikke vaskes i opvaskemaskinen

Der er nogle ting, som du bør skåne for opvaskemaskinen, da de er lavet af materialer, som ikke så godt klarer opvaskens effektive rensning:

Aluminium

Din ostehøvl eller gryde, der er lavet af aluminium, kan risikere at overføre rust til opvaskemaskinen. 

Bestik med skaft af ben

Ben er et materiale, som dårligt klarer en tur i opvaskeren. Vask det hellere i hånden, så er du sikker på, at det holder.

Bestik og grydeskeer lavet af træ

Din salatske af træ skal også gerne vaskes op i hånden, da træet bliver udtørret og kan knække ved gentagen opvask. 

Gammelt porcelæn

Dit fine, arvede porcelæn med guldkant fra Tante Helga kan heller ikke klare opvaskemaskinens effektive vask. Du risikerer at dekorationerne forsvinder i vasken. 

Kobbergryder

Kobber er et metal, der nemt påvirkes af kemi. Det skal derfor have en blidere behandling ved håndopvask. 

Krystalglas

Denne type glas er følsom over for glaspest, en genstridig skade, som du ikke kan slippe af med, når den først har sat sig. Håndopvask er derfor en bedre løsning. 

Køkkenknive

Dine skarpe, gode køkkenknive kan blive slidte og trætte af gentagen vask i maskinen. Håndopvask skåner knivene og sikrer at de forbliver skarpe i lang tid. 

Metal, der ikke er rustfrit stål

Generelt skal du helst vaske bestik i maskinen, der er mærket med “rustfrit stål”. Andre typer metal kan smitte maskinen og andet bestik med flyverust. 

 

Vælg det rigtige vaskeprogram

Der er en del programmer, som du kan vælge mellem, når du skal have opvaskeren til at lægge arm med service og gryder efter aftensmaden er spist. 

Generelt er det en god ide at læse den medfølgende manual til opvaskemaskinen, da producenternes anbefalinger varierer. Der er ofte klare instruktioner i hvilke programmer, der anbefales. 

Symbolerne på opvaskemaskinens panel viser som regel en gryde, en stabel tallerkener, glas og spareprogrammet Eco. 

 

Gryde og fade vaskes på varmeste program

Ifølge magasinet Samvirke kan det anbefales at vaske gryder og ildfaste fade på det varmeste program, ca. 65 grader. Det sikrer det reneste resultat. Det kan også anbefales at sætte fastbrændte madrester i blød i lunken vand med opvaskemiddel natten over, inden du tømmer fadet og giver det en tur i opvaskeren. 

Glasprogram beskytter glas imod glaspest

Hvis dine glas får hvide skjolder, dvs. glaspest, som du ikke kan få af igen, er årsagen ofte at glasset er vasket ved for høj temperatur. Et glasprogram vasker glassene ved en lavere temperatur, f.eks. 55 grader, så glassene ikke får pest. 

Blandet opvask kan vaskes på auto-program

Hvis du har en blandet landhandel af opvask, har mange nye maskiner et automatisk program, som registrerer hvilken type service der er i maskinen og sammensætter et passende program.  

Hurtigprogrammer – ren opvask i en fart

Hvis du skal have rent service i en fart, f.eks. når du har gæster, kan du vælge et hurtigprogram, som vasker rent i en ruf. Spares der energi og vand på et hurtigprogram? Desværre ikke. Når maskinen skal vaske hurtigere, bruger den mere vand. Derfor anbefales det kun at bruge hurtigprogrammet, når du har travlt og der ikke er for meget service, der skal vaskes op. Hurtigprogrammerne kan nemlig præstere lidt dårligere mht. vaskeresultat. 

Eco programmet. Spar strøm og vand. 

Hvis du gerne vil spare energi og skåne miljøet, kan du vælge et eco-program til opvasken. Fordelen ved programmet er at det sparer el og bruger mindre vand til opvasken. Man skal forvente, at et eco-program tager længere tid end et almindeligt vaskeprogram. Til gengæld sparer du nogle kroner på vand og el og skåner miljøet. 

 

Ren opvask

Vi håber at artiklen har givet dig mere viden om din opvaskemaskine, uanset om du står med et konkret problem eller du blot gerne vil have et par gode fifs. Opvaskemaskinen vasker skinnende rent, når du bruger det rigtige vaskeprogram, fylder maskinen hensigtsmæssigt og løbende renser maskinen. Det skulle gerne resultere i en skinnende ren opvask, fri for pletter, striber, glaspest og flyverust. 

Kategorier: Husholdningsmaskiner

Emil Blücher

Emil er vores faste skribent på holdrent.dk. Han har været i rengøringsbranchen siden 2014, og derigennem opbygget en stor viden om rengøring såvel af private hjem som professionelt. I dag driver han virksomheden huma.dk, som sælger rengøringsrekvisitter på internettet, til kunder over hele landet.