Derfor lugter vaskemaskinen:

– Den trænger til rengøring

– Den har brug for afkalkning

– Der vaskes med for lidt vaskemiddel

– Der vaskes ved for lave temperaturer

– Lukket låge og sæbeskuffe giver fugt og lugt

Vaskemaskinen tager den beskidte tjans med tøjvasken, og leverer på ugentlig basis store mængder rent tøj. Man skulle tro, at en vaskemaskine renser sig selv – du fylder jo vaskemiddel på den flere gange om ugen, så er den jo ren, ikke?

Sådan hænger det desværre ikke sammen, selvom man kunne tro det. En vaskemaskine kan ikke rense sig selv, da den skal vaske beskidt tøj, ofte i hårdt vand, mens den snurrer, spinner og centrifugerer. Og bagefter kommer der rester fra tøjet, fnuller, hår og andet blandet landhandel, som sætter sig som snavs.  

Din vaskemaskine har godt af hovedrengøring et par gange om året, gerne suppleret med en månedlig kogevask eller et renseprogram.

Vaskemaskinen holder længere, hvis den bliver renset og vedligeholdt. 

Hvordan løses problemet med lugt fra vaskemaskinen? I det følgende får du en guide til at få vaskemaskinen til at lugte frisk og ren igen.

Det anbefales altid at følge maskinens brugsanvisning til rengøring og vedligeholdelse. 

Sæbeskuffen kan fjernes med et fingertryk

Trin 1. Rens sæbeskuffen

Start med at fjerne sæbeskuffen: Du kan trykke på en knap et stykke inde på skuffen, eller rykke let i skuffen, så glider den ud af maskinen.

Hvis der sidder hårde sæberester: Vask sæbeskuffen op i opvaskemaskinen, eller læg den evt. i blød i sæbevand. Brug bagefter en hård børste til at skrubbe sæbeskuffen ren.  

Trin 2. Rens trevlesien

En trevlesi opfanger store og små ting fra vasken, f.eks. små stykker papir, hårelastikker og metal.

Det er forskelligt, hvor trevlesien sidder, f.eks. kan den være placeret nederst på maskinens front. Tjek brugsanvisningen, hvis den er svær at finde.

Læg et håndklæde på gulvet, inden du åbner lågen på trevlesien, der strømmer tit vand ud. Tøm trevlesien for snavs, skyl den og gør den ren.

Måske er du også interesseret i: Microfiberkluden – knusende god til rengøring

Gummibælgen kan gemme på en del snavs, der kan begynde at lugte

Trin 3. Rengør gummibælgen

Gør gummibælgen ren med en klud og mild sæbe. Hvis du ser tegn på skimmelsvamp, i form af sorte pletter og mørke plamager, rengøres området først, og bagefter kan du vaske overfladen med en opløsning med Rodalon Indendørs. Rodalon desinficerer og fjerne skimmelsvamp og dårlig lugt.

Rodalon Indendørs kan fås hos HUMA.dk

Trin 4. Rengør maskinen med en vask på 95 grader

Nu skal maskinen have rengøres indvendig, der kan sidde snavs i tromlen, som giver ubehagelig lugt.

Der er to muligheder:

Mulighed nr. 1: Hvis du har et renseprogram, så sæt det igang ifølge brugsanvisningen.

Mulighed nr. 2: Kør en kogevask på 95 grader på tom maskine, det slår også effektivt bakterier og lugt ihjel.

Til maskinrensen kan du bruge almindeligt vaskemiddel eller en maskinrens-tabs, specielt udviklet til at rense vaskemaskinen for lugt, f.eks. Cleanosan VaskemaskineRens tabs, 6 stk. Produktet rengør tromle, filter og rør, og fjerner dårlig lugt.

Du kan få Cleanosan VaskemaskineRens tabs hos rengøringsgrossister online. Der findes også forskellige mærker af maskinrens på hylden i det lokale supermarked og byggemarked. 

Cleanosan VaskemaskineRens tabs, 6 stk. fås hos HUMA.dk

Trin 5. Afkalk vaskemaskinen

Kalk kan også være årsag til lugt i maskinen, da kalkbelægninger kan binde snavs og skidt i maskinens indre, der begynder at lugte. Efter kogevasken er det en god idé at afkalke maskinen.

Citronsyre klarer opgaven: Hæld 2-3 spsk citronsyre i sæbeskuffen, og kør et almindeligt program på 60 eller 95 grader. Maskinen skal være tom. 

Hvis du afkalker maskinen jævnligt, forlænges maskinens levetid, fordi citronsyren fjerner kalk på tromle og varmelegemet.

Du sparer også 20% på energiforbruget ved at holde vaskemaskinen kalkfri ifølge Magasinet Samvirke

Huma Citronsyre, 1 kg fås hos HUMA.dk

Sådan forebygger du lugt i vaskemaskinen

Her er nogle enkle råd, så du kan forebygge at der opstår dårlig lugt i vaskemaskinen:

– Lad sæbeskuffe og luge stå åben efter vask

– Doser vaskemidlet korrekt

– Månedlig kogevask eller renseprogram 

– Månedlig afkalkning

– Hovedrengør vaskemaskinen 1-2 gange årligt

FAQ om lugt i vaskemaskinen:

Rengør sæbeskuffen, trevlesien og  gummibælgen. Kør en kogevask eller et renseprogram på tom maskine. Slut af med at afkalke maskinen med en vask med citronsyre.

Brug citronsyre, 2-3 spsk i sæbeskuffen, og kør en tom vask på 60 eller 95 grader. Der skal ikke forvaskes.

Rengør gummibælgen med en klud med Rodalon Indendørs. Kør en kogevask eller renseprogram en gang om måneden for at forebygge problemet. Hold lågen åben efter vask.

Der kan være flere årsager: Tøjet har ligget for længe i maskinen, og er blevet jordslået. Der er ikke brugt nok vaskemiddel. Eller maskinen er beskidt. Kør derfor en kogevask eller renseprogram med citronsyre.

Rodalon kan sagtens bruges til at fjerne dårlig lugt i vaskemaskinen. Du kan hælde 2 dl. Rodalon Indendørs i sæbeskuffen og køre en almindelig vask på 30 grader. Husk, at man ikke skal tilføje vaskemiddel, det forringer Rodalons effekt.

Det er tvivlsomt, om eddike er stærk nok til at fjerne lugten. Brug istedet en maskinvask med brun sæbe eller citronsyre.

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.