Støvsugeren er et uundværligt redskab i hjemmet. En støvsuger der fungerer perfekt, er en fornøjelse at gå rundt med, og den snupper alt støv, snavs og skidt som ved et trylleslag.

Men hvis den er mindre god, kan det være en irriterende oplevelse, f.eks. hvis dens sugeevne ikke er god. Så kan det pludselig blive en besværlig og tidskrævende tjans at støvsuge hjemmet. 

Det er derfor vigtigt at få fat i en støvsuger, som er god at bruge, og som fungerer 100%, når den skal “spise” alt snavset. 

Men hvordan vælger man egentlig en rigtig god støvsuger? I denne artikel sættes der fokus på to valgmuligheder: Den almindelige støvsuger og den professionelle støvsuger. 

De fleste har måske ikke overvejet det, men en professionel støvsuger kan være et godt alternativ til en almindelig støvsuger, hvis den professionelle matcher dine behov og ønsker til en god støvsuger. 

Få mere at vide om almindelige og professionelle støvsugeres egenskaber, og hvilke fordele og ulemper de to typer har. 

Du kan få fat i en støvsuger til privat brug i hvidevareforretninger, supermarkeder og kædebutikker. En almindelig støvsuger kan fås i mange varianter, f.eks. som ledningsfri, eller med eller uden pose.

Maskinen kommer med forskellig sugeevne, rækkeevne, støjniveau. Den kan have diverse filtre, f.eks. til allergi-hjem. Almindelige støvsugere har også ofte forskelligt tilbehør, f.eks. små mundstykker.

Der er også praktiske funktioner som ledningsoprul, så ledningen hurtigt kan pakkes væk inde i maskinen.

Mange forbrugere har deres eget foretrukne støvsuger-mærke, f.eks. er Miele et populært mærke, som klarer sig godt i forbrugertests.

Hvilke fordele har en almindelig støvsuger-model?

En almindelig støvsugers fordel er at den er billigere end en professionel model. Men hvis det drejer sig om en støvsuger til en meget lav pris, f.eks. 500 kr., kan du dog ikke forvente den store kvalitet mht. sugeevne og holdbarhed.

I prislejet fra 1000 kr. og opefter er der både gode, udmærkede og mindre gode støvsugere. 

En almindelig støvsuger har generelt også en god energimærkning, som giver mindre elforbrug og skåner miljøet.

Modeller til privat brug kommer i pænt design, med flere farver, der kan vælges mellem.

Der er også ekstra funktioner såsom teleskopstang, ledningsoprul og medfølgende mundstykker. 

Hvilke ulemper har en almindelig støvsuger?

Hvis du er uheldig, kan du få en støvsuger, som ikke rengør tilfredsstillende. En almindelig model kan også larme meget, mens andre modeller ikke giver de store støjgener.

Støvsugerposen er typisk mindre, derfor skal der oftere skiftes pose.

Der er mindre manøvrerum med en almindelige støvsuger, da ledningen typisk er 5-7 meter lang. Der skal derfor skiftes stikkontakt, når ledningen slipper op.

En almindelig støvsuger kan godt holde i mere end 5 år, men hvis kvaliteten er dårligere, slides den måske hurtigere op. 

Hvad er en professionel støvsuger?

Du kan købe professionelle støvsugere hos f.eks. rengøringsgrossister. En professionel model er fremstillet til rengøring i erhverv, institutioner og sundheds- og plejesektoren.

Men private kan faktisk også bruge en professionel støvsuger. 

Det er brands såsom Nilfisk, Kärcher og Diversey, der fremstiller professionelle støvsugere.

I de professionelle modeller er alle dikkedarer og tilbehør skrabet væk, og der er istedet fokuseret på kraftig sugeevne og brugsoplevelsen, som gerne skal være god og effektiv, fordi der er tale om professionel rengøring. 

TASKI AERO 15, støvsuger

Professionel støvsuger fra TASKI, effektiv sugeevne, stor kapacitet, støjsvag. Kan købes hos HUMA.dk

Kärcher T 12/1 Nordic

Professionel støvsuger fra Kärcher, effektiv sugestyrke, nem betjening, energiklasse A+. Kan købes hos HUMA.dk

Hvordan er en professionel model anderledes?

En professionel støvsuger er bygget med en høj luftgennemstrømning og effekt (watt), og det giver en maskine som suger meget kraftigt, og opsamler mere snavs end den almindelige støvsuger.

Den er også enkel at bruge, med simple knapper, der tydeligt viser tænd/sluk.

Der er større kapacitet i støvsugeren, den kan rumme mere snavs, inden der skal skiftes pose. 

En professionel model har ofte ikke ledningsoprul, fordi der er fokus på at skabe den bedste sugeevne – og det kræver en større motor, som der skal være plads til – istedet for ledningsoprul. 

Hvilke fordele har en professionel maskine?

En professionel støvsuger passer til dig, der gerne vil have en robust maskine, som suger kraftigt og effektivt. Pga. motorens styrke og luftgennemstrømningen suger den nemlig temmelig effektivt.

Andre fordele er en stor kapacitet i posen, som giver færre poseskift.

Professionelle støvsugere har en større radius, da ledningslængden typisk er mellem 10-15 meter lang.

Fordelen er også mere støjsvag støvsugning, da professionelle modeller ofte er designet som støjsvage, så kontormiljøer og hospitalsmiljøer ikke forstyrres.

Og endelig er en professionel støvsuger robust og langtidsholdbar. Den er bygget til brug i erhverv, og må ikke kunne gå i stykker uden videre.

Hvilke ulemper har en professionel støvsuger?

Støvsugere til professionel brug er lidt dyrere end almindelige støvsugere, der ligger i en prisklasse fra 500 kr. og opefter. Det typiske prisniveau for en professionel støvsuger er fra 2000-2500 kr. og opefter.

Du kan holde øje med kampagner og tilbud, hvor du kan købe en prof maskine til lavere pris. 

Pga. motorstyrke og watt, har nogle professionelle modeller en dårligere energimærkning og et højere elforbrug, mens andre typer klarer sig bedre mht. energiforbrug. 

Professionelle støvsugere er også mere industrielle i udseendet, og de har typisk ikke ledningsoprul og en masse tilbehør i form af mundstykker.

Du skal typisk tilkøbe ekstra mundstykker, eller du kan bruge mundstykker fra en almindelig støvsuger, som godt kan passe.

Skal jeg vælge en almindelig eller en professionel model?

Det kommer an på dit behov. Begge typer har fordele og ulemper. Dine ønsker til støvsugeren og hjemmets indretning kan være med til at afgøre valget. Du kan f.eks. overveje disse spørgsmål, når du skal have en ny støvsuger:

  • Hvor stærk sugeevne skal støvsugeren have?
  • Hvor meget snavs skal den typisk klare?
  • Hvor lang skal støvsugerens ledning være?
  • Skal modellen være støjsvag?
  • Skal der være tilbehør til støvsugeren? 
  • Er støvsugerens udseende vigtigt? 
  • Skal den have en god energimærkning?
  • Skal den være langtidsholdbar?
  • Hvor meget vil du betale for støvsugeren?

Måske er du også interesseret i: Gulvmoppe – sådan finder du den rigtige moppe

Kategorier: Husholdningsmaskiner

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.