En fyldt skraldespand, der hørmer af løg og makrel. Et toilet, der lige er blevet brugt. Et par dampende sportsko i entreen, som lige har lagt ryg til en 10 km løbetur. Hvad har disse ting tilfælles? De lugter! 

Dårlig lugt, f.eks fra affald, toiletter eller sportstøj er ubehageligt. Når lugten hænger i et rum, er ikke særligt rart at være der. Men du behøver heldigvis ikke smide et kilo Wunderbaum ind i rummet. 

Der findes professionelle produkter, som kan fjerne dårlig lugt. Læs videre, og få inspiration til 15 ting du kan bruge en lugtfjerner til.  

En lugtfjerner bekæmper dårlig lugt på forskellige overflader. En lugtfjerner er ikke det samme som en duftfrisker, som blot går ind og maskerer lugten.  En lugtfjerner er en løsning, som er klar-til-brug, midlet sprayes på den overflade, som lugter. Du kan købe lugtfjernere i supermarkedet, hos en materialist eller hos en professionel rengøringsgrossist.

Hvordan virker en lugtfjerner?

Lugtfjerneren nedbryder lugten biologisk. Enzymerne i produktet opløser den dårlige lugt, overfladen tørrer op, og lugten er væk. Du kan også slippe af med dårlig lugt i et rum ved at spraye lugtfjerneren jævnt rundt i luften. Midlets biologiske enzymer angriber dunsten og erstatter den med enten parfumeret olie eller en lugtneutral duft.

Er en lugtfjerner skadelig at bruge?

En lugtfjerner er godkendt til brug i hjemmet og gennemgår sikkerhedstests i et laboratorium, inden den kommer på markedet. Du kan derfor trygt bruge en lugtfjerner i hjemmet. Det er vigtigt at følge brugsanvisningen og sikkerhedsrådene. Undgå f.eks. at produktet kommer i kontakt med hud, slimhinder og øjne. Når du bruger en lugtfjerner, er det også værd at bemærke, at midlet ikke bør blandes med klor eller syreholdige produkter, da det forringer virkningen. Produkter, der indeholder biologisk nedbrydelige enzymer, bør opbevares utilgængeligt for børn og kæledyr. 

Brug en miljøvenlig lugtfjerner

Hvis du gerne vil skåne miljøet, kan du vælge en lugtfjerner, som er 100% biologisk nedbrydelig. Så er du sikker på, at produktet har så lille en miljøpåvirkning som muligt på dig, dine omgivelser og miljøet. Et eksempel på sådan en lugtfjerner er Buzil Buz Fresh Magic, som er fremstillet uden brug af miljøskadelige drivmidler. 

Buzil Buz Fresh Magic kan fås hos HUMA.dk

15 ting du kan bruge en lugtfjerner til

En lugtfjerner kan bruges til mange lugtproblemer. Her er femten hørmende lugte, som en lugtfjerner tackler effektivt:

1. Tobaksrøg, røgfyldte rum og mados

2. Sur lugt fra fordærvet mad i køleskab eller fryser

3. Affaldslugt fra affaldsposen i køkkenet

4. I babyens puslerum

5. Overflader, hvor dyr har tisset eller kastet op

6. Dårlig lugt fra kattebakker eller hundekurve

7. Jordslået lugt fra vasketøj

8. Svedigt tøj og sko

9. Muggen lugt i vaskemaskinen

10. Lugt på toilettet

11. Rådden dunst fra afløb og kloak

12. Skraldelugt i udendørs affaldsbeholder

13. Klam lugt i kælderen eller garagen

14. Dårlig lugt i bilen

15. Muggen lugt i campingvogne og sommerhuse

Forebyg lugtproblemer i hjemmet

Hvis der opstår lugte i hjemmet, som du ikke kan fjerne, er det altid en god idé at finde årsagen til lugten. Muggen lugt kan f.eks. være tegn på skimmelsvamp, som er skadeligt for sundheden. Et sundt hjem med godt indeklima og ren luft kan opnås ved hjælp af regelmæssig rengøring og god udluftning. Her er nogle forebyggende tiltag, du kan gøre, så der ikke opstår ubehagelige lugte i hjemmet:

Fjern årsagen til lugten

Uanset om hørmen stammer fra en fyldt skraldespand, madrester på tallerkenen eller svedigt tøj, er første skridt at få fjernet og rengjort årsagen til lugten. Hvis der er en dårlig lugt i rummet, så brug din lugtesans og tjek f.eks. afløb, skraldespand, køleskab, potteplanter. Snus også efter bagved reoler og sofa. 

Luft grundigt ud

En bolig har brug for daglig udluftning for at vedligeholde et sundt indeklima, uden generende lugte. Luft ud i hele boligen 2-3 gange om dagen, helst med gennemtræk. 

Gør rent

Hvis du har et rum der lugter, hjælper det at støvsuge rummet, tørre alle flader fri for støv og snavs med en microfiberklud og universalrengøring. Tøm skraldespanden og fjern alt affald i rummet. Slut af med at vaske gulvet.  

Få hjælp fra fagfolk

Hvis lugten vedbliver at være et problem, trods brug af lugtfjerner, udluftning og rengøring, er det bedst at få hjælp til at lokalisere problemet. En VVS´er, en skadedyrsbekæmper eller en byggesagkyndig kan hjælpe dig med at finde kilden til problemet, afhængig af hvor du mistænker kilden til problemet er. 

 

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.