Popcorn, varm kødsovs og færdigretter – det er nogle af de madvarer, som mikroovnen er god til at varme godt og grundigt. Det er nemt at tilberede maden i mikroovnen, som efterhånden godt kan blive nasset og trænge til rengøring. Det er heldigvis simpelt at rengøre mikroovnen i en ruf, læs videre og få metoden her: 

Rengøringen kan klares på ca. 5 minutter med få, enkle remedier. Sådan gør du: 

  • Gennemvæd en stor klud med vand
  • Læg kluden i mikroovnen, og opvarm den på højeste effekt i 2 minutter
  • Tag kluden ud af ovnen, brug gummihandsker eller en tang
  • Lad kluden køle lidt af i ca. 1 minut
  • Aftør ovnen indvendigt og udvendigt med kluden
  • Tør ovnen efter med en tør klud

Bemærk venligst: Kluden bliver meget varm efter opvarmning i mikroovnen. Brug derfor gummihandsker eller en tang til tage kluden ud med. 

Hvis ovnen er meget snavset, så tilsæt lidt koncentreret opvaskemiddel på kluden, inden du rengør ovnen. Ofte er dampen fra vandet dog nok til at gøre ovnen fin og ren. 

CIF Professionel Power Cleaner, effektiv fedtfjerner, uden parfume. Fås hos HUMA.dk
SURE Hand Dishwash, plantebaseret opvaskemiddel. Fri for parfume. Fås hos HUMA.dk

Microfiberkluden: Den bedste rengøringsklud

Når du skal rengøre mikroovnen, er det værd at bruge en klud af god kvalitet. Du kan selvfølgelig sagtens bruge en almindelig køkkenklud, f.eks. af bomuld. Men rengøringen er mere effektiv og nemmere med en microfiberklud, som har en overlegen rengøringsevne. 

Microfiber er sammensat af småbitte microfibre, som har en exceptionel rengøringsevne og fleksibilitet. Microfibrene tiltrækker støv og snavs i tør tilstand, og de mikroskopiske fibre rengør ned i de mindste ujævnheder.

En microfiberklud kommer helt i dybden og renser snavs og fedt væk med de mikroskopiske fibre. Microfiberklude af god kvalitet har desuden en bakterieopsamling på 99%.

Du kan ofte nøjes med at tilsætte vand på kluden, når du gør rent. Hvis der er synligt snavs og fedt, skal der dog bruges et par dråber rengøringsmiddel.

Super TenTax 40 x 40 cm, svanemærkede microfiberklude. Fås hos HUMA.dk
Super Tentax Waffel, vaffelvævet køkkenklud, 40 x 40 cm. Fås hos HUMA.dk

Måske er du også interesseret i: 100% pletfri ovn – Grundig guide

Forebyg snavs i mikroovnen

Du kan slippe for at snavs og smuds hober sig op i mikroovnen, ved at bruge et mikroovnslåg til at dække madvarerne, når du varmer dem op. 

Husholdningsfilm til mikroovn er også nyttigt, så du undgår at maden sprutter eller stænker ovnen til.

Og så er det nemmere at “holde rent” end at gøre rent, så tør gerne ovnen af med en klud i ny og næ, så snavset ikke samler sig. 

FAQ: Ofte stillede spørgsmål til rengøring af mikroovn

Brændte madvarer, f.eks. popcorn, kan ofte give stærk lugt i mikroovnen. Start med at lade ovnlågen stå åben, så ovnen kan lufte ud. Brug herefter metoden i denne artikel til at rengøre ovnen. 

Klude af microfiber tager ikke skade af at blive brugt til damprengøring, da de kan tåle temperaturer op til 95 grader. 

Nej, det er ikke nødvendigt at bruge disse madvarer til at rense ovnen med. Damp og et par dråber opvaskemiddel er det eneste, der skal til. 

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.