Hvordan passer vi på hænderne, mens vi vasker hænder mange gange om dagen? Vi skal gerne beskytte os selv og hinanden mod smitte, men samtidig påvirkes huden negativt af den hyppige kontakt med vand og sæbe. Her kan du læse nogle gode råd til skånsom håndvask, god hudpleje og hvordan du beskytter huden, mens du passer på dig selv og andre. 

Ifølge Videncenter for Allergi vaskes det naturlige fedtlag af huden, når vi giver hænderne en omgang med vand og sæbe. Problemerne ses ved tør, skællende hud og smertende eksem. Især børn kan få problemer med eksem, da deres hud er sartere og mere følsom. Eksem er et problem, som kan blive kronisk, når huden irriteres og udtørres ved hyppig håndvask.

Hvilken sæbe kan anbefales til håndvask?

Hvis du eller dit barn har problemer med eksem pga. hyppig håndvask, er det en god ide det at finde en skånsom sæbe uden parfume og tilsætningsstoffer. Astma-Allergi Danmark anbefaler at du finder en sæbe, der er mærket med Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic. Så udsætter du ikke huden for parfume og andre skrappe stoffer, der kan fremkalde allergi. En hudvenlig sæbe har en pH–værdi på cirka 5,5 – 7. 

Skal man bruge flydende eller fast sæbe?

Det kan anbefales at bruge fast sæbe, da det indeholder færre konserveringsmidler. Det kunne f.eks. være “Apotekets Baby sæbe”, som er svanemærket og har Den Blå Krans. Hvis du foretrækker flydende sæbe, kan “Neutral Flydende Håndsæbe” være et godt alternativ. Sæben er svanemærket og med Den Blå krans. Den er fri for parfume, parabener og er PH-neutral. 

Foto: Jess Bailey. Pexels

Gode råd til skånsom håndvask

Vi kan ikke undgå hyppigere håndvask, men når vi vasker hænder kan vi beskytte huden, så den ikke irriteres for meget. Generelt skal man gerne bruge 60 sekunder på en håndvask, for at hænderne er helt rene. 

Sådan vasker du hænder på en skånsom måde:

  • Gør hænderne våde i lunkent vand
  • Fordel sæben i hænderne, dvs. på håndfladerne, mellem fingrene, på håndryggene, mellem fingrene og omkring håndleddene
  • Sæben skal gerne indgnides og være i kontakt med huden i ca. 15 sekunder
  • Skyl sæben af med rindende vand
  • Dup hænderne tørre med et håndklæde eller papir
  • Brug evt. et stykke papir til at lukke vandhanen med

Du kan se Sundhedsstyrelsens video-instruktion til håndvask her:

Gode råd til skånsom håndvask

  • Gør hænderne våde i lunkent vand
  • Fordel sæben i hænderne, dvs. på håndfladerne, mellem fingrene, på håndryggene, mellem fingrene og omkring håndleddene
  • Sæben skal gerne indgnides og være i kontakt med huden i ca. 15 sekunder
  • Skyl sæben af med rindende vand
  • Dup hænderne tørre med et håndklæde eller papir
  • Brug evt. et stykke papir til at lukke vandhanen med

Sådan genopretter du en sund hudbalance

Håndvask er en aktivitet, som lige pludselig er blevet meget mere dominerende i vores hverdag. Hvordan opretholder man en sund hud, mens håndvask fortsat er et vigtigt våben imod smitte? Her kan du læse nogle gode råd til hvordan du opretholder en sund hudbalance. 

Beskyt huden imod vand, vind og fugt

Mange tror, at vand tilfører huden fugt, men det modsatte er faktisk tilfældet. Vand udtørrer huden, ligesom vejr, vind og luftfugtighed. Når huden bliver tør, skyldes det en svækket hudbarriere, som mister væske. Vejen til en sund hud er derfor at genoprette og pleje hudbarrieren. Om vinteren er det f.eks. en god ide at bruge handsker, så man beskytter huden imod blæst og kulde. Du kan læse en række gode råd til at beskytte hænderne i magasinet Samvirke: Tørre og sprukne hænder i vinterkulden?

Brug en god creme

Du kan forebygge eksem og allergi ved at beskytte fedtlaget i huden med en god, fed creme på 40-70% , helst uden parfume. Du kan f.eks. komme creme på hænderne efter håndvask eller i løbet af dagen. En fed creme kunne f.eks. være “Decubal Lipid Creme 70%”. Cremen er særligt god til problematisk, tør hud som skal genoprettes. Den indeholder bl.a. vaseline og paraffin, som danner en beskyttende hinde over huden. Cremen er fri for parfume og farvestoffer, og kan købes på apoteket. 

En anden god creme med 40% fedt er “MDerma MD12 High Absorbant Cream”, som kan fås hos Matas. Cremen indeholder 40% fedtstoffer, og optages hurtigt i huden. Den er sammensat af glycerin, som tiltrækker og binder fugt i huden, kombineret med vaseline og paraffinolie, der blødgør og bevarer fugt. Cremen er udviklet i samarbejde med en anerkendt dermatolog og indeholder ingen parfume, parabener eller farvestoffer. 

Erstat håndvask med håndsprit

Videncenter for Allergi anbefaler at børn og voksne erstatter håndvask med brug af hånddesinfektion. Håndsprit har yderligere den fordel, at den effektivt dræber bakterier og vira. Derfor er håndsprit et skånsomt alternativ, som du kan bruge, når hænderne ikke er synligt snavsede. 

Hånddesinfektion skal gerne gnides ind i hænderne i 30 sekunder, for at have mest mulig effekt. Det er spritten og den mekaniske gniden, der tilsammen sørger for at dine hænder desinficeres.

Sådan bruger du hånddesinfektion:

Tryk ca. 2 ml. sprit på rene og tørre hænder. Gnid håndspritten godt ind på dine håndflader, håndrygge, alle fingre, fingerspidser og mellem fingrene. 

Foto: Kelly Sikkema. Unsplash

Det anbefales af Astma-Allergi Danmark at du bruger en håndsprit med plejende ingredienser, f.eks. glycerin, så hudens fedtlag beskyttes og plejes. Det kunne f.eks. være “Purell Advanced Hånddesinfektionsgel med glycerin”, en effektiv håndsprit, der plejer dine hænder uden at fedte. Den er parfume- og farvefri og kommer i en praktisk flaske med vippelåg, så det er nemt at dosere en portion gel. Et alternativ kunne være “Håndsprit Gel 70% uden parfume” fra Matas, som indeholder glycerin. Den er parfumefri og produceret vegansk, dvs. uden animalske ingredienser. 

Beskyt huden

I en tid, hvor vi skal tænke på hygiejne, håndvask og undgå smittespredning, kan håndsprit være et godt alternativ til håndvasken, pga. de bakteridræbende egenskaber og den skånsomme effekt. Du kan også beskytte huden under håndvask ved at bruge en skånsom metode. Efter håndvask hjælper en god, fed creme, så det beskyttende fedtlag genoprettes.

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.