En fin silkebluse, en sweater af merinould, eller spindelvævstyndt lingeri er ikke lige noget, man bare smider til vask, da disse ting sjældent tåler en rusketur i vaskemaskinen. 

Men hvordan vasker man sart tøj i hånden, så resultatet bliver godt? Det er heldigvis ikke særligt svært, og du behøver ikke gruekedel og vaskebræt som i gamle dage. 

Det er nemt at håndvaske dit tøj og opnå et fint resultat. Læs videre og kom godt igang med håndvask af tøj: 

Det er altid en god ide at starte med at tjekke anbefalingerne på vaskemærket i tøjet. Hvis mærket har symbolet for håndvask, dvs. et symbol med en hånd i en balje, så skal det håndvaskes. 

Hvis der står “dry clean only”, så bør du undgå at vaske det derhjemme og istedet tage tøjet til professionel rens. 

Selvom vaskemaskinen har programmer med “håndvask” eller til uld og silke, kan det være risikabelt at prøve, om maskinen kan klare opgaven. Hvis uheldet er ude, kan tøjet krympe eller blive ødelagt i strukturen.

Men hvis du omvendt kun har god erfaring med at få maskinen til at håndvaske tøjet, kan du sagtens fortsætte med det. 

Hvilket tøj bør håndvaskes?

Sart lingeri, uld, cashmere og silke bør vaskes i hånden

Lingeri kan gå i stykker under maskinvask og holder desuden længere, hvis det håndvaskes nænsomt. 

Uld og cashmere bevarer størrelsen og strukturen bedre ved håndvask, som iøvrigt kun bør foretages sjældent. Det er desuden vigtigt at vælge et vaskemiddel, som er beregnet til at vaske materialet, da almindeligt vaskemiddel kan ødelægge uldens struktur. 

Silketøj kan ofte indeholde stærke farver, og der er risiko for at farve kan sive ud under vasken. Hvis du skal håndvaske silke med stærk farve, er det en god ide at lave en frimærkeprøve med lidt vaskevand først, inden du giver dig i kast med håndvasken.

En frimærkeprøve laves ved at fugte tøjet med vaskevand på et lille, uset sted. Vent derefter 15 minutter, og tjek om farven er intakt. 

Måske er du også interesseret i: Vaskemaskine lugter: Sådan fjerner du lugten i 5 nemme trin

Hvilket vaskemiddel er bedst til håndvask af tøj?

Der er flere valgmuligheder med hensyn til vaskemiddel: Du kan bruge et universalmiddel, som egner sig til både vask af kulørt og hvidt tøj. Det kan f.eks. være praktisk, hvis du skal vaske begge slags tøj i samme ombæring. Du kan også fint bruge et vaskemiddel beregnet til enten kulørt eller hvidt tøj. 

Hvis du bruger flydende vaskemiddel, vil det opløses med det samme i vaskevandet. Et vaskemiddel i pulverform skal røres ud i vaskevandet, inden det er klar til brug. 

Der er ingen tvingende grunde til at bruge vaskemiddel med parfume. Hvis du gerne vil undgå risiko for allergi, kan det anbefales at bruge vaskemiddel uden parfume, det kan f.eks. være et vaskemiddel med Den Blå Krans eller Svanemærket. 

Neutral Uld & Finvask, svanemærket, uden parfume og blegemiddel, kan fås hos HUMA.dk
Neutral White, svanemærket, uden parfume og blegemiddel, kan fås hos HUMA.dk
Neutral Color, svanemærket, uden parfume og blegemiddel, fås hos HUMA.dk

Hvad skal man bruge til håndvask af tøj?

Det er heldigvis ikke en kompliceret affære at håndvaske dit tøj. Du kan ofte klare dig med de ting, du har derhjemme. Her er en liste med de ting du skal bruge til håndvasken: 

  • En balje eller køkkenvask
  • Vaskemiddel, pulver eller flydende
  • Handsker til at beskytte hænderne
  • Håndklæde til at tørre tøjet på

Sådan håndvasker du dit tøj

Trin 1: Fyld en beholder med varmt vand

Start med at fylde en balje eller køkkenvasken op med vand i den anbefalede temperatur ifølge vaskemærket. Tilsæt vaskemiddel ifølge doseringsvejledningen på vaskemidlet. Det kan variere, hvor meget vaskemiddel der skal i.

Trin 2: Vask tøjet

Sorter tøjet, det hvide tøj skal vaskes først, derefter det kulørte tøj. Tryk tøjet forsigtigt ned i vaskevandet og lad vandet trænge ind i tøjet. Brug handsker undervejs.

Bevæg tøjet rundt i vandet med hænderne. Undgå at skrubbe og vride tøjet hårdt, det kan strække det ud af facon. Hvis tøjet er meget snavset, kan du lade det stå i blød 15 – 30 minutter.

Trin 3: Skyl tøjet rent

Hæld vaskevandet ud af beholderen og fyld op med koldt vandt. Skub tøjet op og ned i beholderen, indtil al sæbe er fjernet. Gentag processen, indtil al sæbe er væk. 

Trin 4: Tør tøjet

Undgå at vride tøjet som en klud. Pres istedet forsigtigt vandet ud. Tørringen af tøjet afhænger lidt af hvilken type tøj det er: 

Lingeri, f.eks. BH´er, rulles ind i et håndklæde, og presses forsigtigt fri for vand. Læg derefter til tørre fladt på et tørrestativ. 

Strømpebukser presses fri for vand og rulles ind i et fnugfrit håndklæde, eller tørres på en tørresnor. 

En sweater, f.eks. af uld, presses forsigtigt fri for overskydende vand op ad Baljen/beholderens side. Læg sweateren på et håndklæde og rul håndklædet sammen omkring sweateren for at fjerne overskydende fugt. Læg dernæst sweateren til tørre fladt på et tørrestativ med tilstrækkelig ventilation.  

I videoen her du se, hvordan man håndvasker og tørrer bluser, BH´er, strømpebukser og sweatere: 

FAQ: Ofte stillede spørgsmål til håndvask af tøj

Sart lingeri, uld, cashmere og silke bør vaskes i hånden. Brug vaskemiddel, der er beregnet til materialet. 



Det kulørte tøj bør vaskes separat, da det kan smitte af på det hvide tøj. Start håndvasken med at vaske det hvide tøj, derefter det kulørte tøj, så undgår du farveafsmitning. 

Du kan bruge almindeligt universalvaskemiddel, kulørt eller hvidt vaskemiddel til almindeligt tøj. Sarte materialer såsom uld, cashmere og silke bør vaskes med et specielt vaskemiddel. 

Det skåner sart tøj og forlænger dets levetid. Du kan desuden spare penge på at sende tøjet til rens, hvis det kan håndvaskes istedet.

Du skal bruge tid og kræfter på at vaske tøjet i hånden. Der skal bruges meget mere vand, hvis du håndvasker store mængder tøj. 

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.