Når man møder tandpastaklatter i vasken, kalk i badet og et toilet, der trænger til en ordentlig omgang med toiletbørsten, er det de færreste der trækker på smilebåndet.

Badeværelset bruges på kryds og tværs dagligt, og derfor er der behov for en ugentlig rengøring, så rummet er behageligt og rent at være i. Heldigvis er det ikke en opgave, som behøver at være specielt tidskrævende. Hvis du sørger for at rengøre badeværelset med denne ugentlige rutine, bliver badeværelset nemt rent og pænt igen. Du kan glæde dig til resultatet: Et rent, blankt og rart rum, som det er behageligt for alle at bruge. 

Her får du en udførlig guide til en ugentlig, almindelig rengøring af badeværelset. Der er også beskrevet nogle afkalkningsopgaver, som kan klares en gang om måneden.

Rengøringsrutinen tager ca. 15 minutter. Hvis der er noget, der trænger til afkalkning, skal du regne med at bruge ca. 30 minutter.  

Når du rengør overflader på badeværelset, er det mest hygiejniske at starte med de mindst beskidte overflader og derefter klø på med de mest beskidte overflader. Begynd f.eks. med at pudse spejlet, rengøre vasken, armaturet og brusekabinen. Giv herefter toilettet en skrubbetur, inden du slutter af med at støvsuge gulvet og vaske det. 

Det anbefales at skifte klud en gang imellem, når du gør rent på badeværelset. Så undgår du at sprede bakterier til andre overflader. Reserver gerne nogle mikrofiberklude og bomuldsklude der kun er til rengøring på badeværelset. Du kan f.eks. bruge røde mikrofiberklude og bomuldsklude i en markant farve. Når rengøringen er slut, smides kludene til vask, gerne ved minimum 60 grader. 

Rengøringsudstyr

Hvad skal du bruge til rengøring på badeværelset? De fleste har deres egne foretrukne redskaber. Her får du et forslag til hvilket udstyr, der får rengøringen til at glide nemt:

WC-rens er bedst, når den får tid til at virke

WC´et har brug for en god rengøring, så bakterier og andet skidt bliver fjernet. Brug en god, bakteriehæmmende WC-rens, gerne med afkalker i, så du også forebygget rande og kalkstriber i kummen, og slår på den måde to fluer med et smæk. 

Sådan bruger du wc-rens: 

Tryk let på flasken i tre sekunder, mens du drejer flaskens tud rundt i toiletkummens rand, så rensemidlet fordeles jævnt i kummens overflade. Lad det virke 5-10 minutter, mens du går videre med rengøringen.  

TASKI Sani Clonet free toiletrens kan købes hos HUMA.dk

Rengøring af spejl

Herefter kan spejlet få en pudsetur: Spray spejlet med vinduespudsemiddel og tør efter med en ren og tør bomuldsklud. 

Du kan f.eks. bruge vinduespudsemiddel fra dit lokale supermarked. Hvis du ønsker en miljøvenlig løsning til at pudse spejlet med, kan du vælge et svanemærket produkt. Det kan f.eks. være et svanemærket vinduespudsemiddel fra supermarkedet, eller HUMA Vinduessæbe. Dette produkt er svanemærket, drøjt i brug og meget effektivt til at pudse både spejle og vinduer med. Vinduessæben opløser fedt, snavs, skidt, og insektrester og giver et rent og blankt resultat. 

HUMA Vinduessæbe er svanemærket og kan fås hos HUMA.dk

Du kan også fravælge pudsemidlet og rengøre spejlet med en mikrofiberklud med universalrengøring, og afslutte med at polere overfladen med en tør bomuldsklud.

Rengøring af vask og vandhane

En vask, som er en smule snavset, kan aftørres med en mikrofiberklud med universalrengøring. Hvis vasken er beskidt, kan man bruge en skrubbesvamp, der skrubber mere i dybden og fjerner f.eks. sæberester. Giv samtidig vandhanen en tur. Tør derefter af med en ren og tør bomuldsklud, så overfladen bliver blank og flot. 

Er der kalkaflejringer i vasken? Tegn på kalk kan være gule striber eller mælkede rande i vasken. Hvis du har en vask med en porcelænsoverflade, kan du bruge et afkalkningsmiddel med alkalisk syre, som effektivt fjerner kalken fra overfladen. 

Men hvis du har en vask med natursten, skal der mildere midler til. Der er forskellige muligheder: 

Du kan bruge en hjemmelavet løsning. Hvis du har klar eddike, kan du lægge toiletpapir i vasken og hælde eddike på. Lad det stå et par timer, fjern papiret og skrub kalken af med en svamp eller børste. Hvis du foretrækker en hurtigere løsning, kan du bruge et allergivenligt produkt uden parfume, f.eks. Prime Source alkalisk sanitetsrengøring. Produktet fjerner lette kalkaflejringer og er oplagt at bruge, hvis du har natursten i badeværelset, som ikke tåler syre. 

Prime Source alkalisk sanitetsrengøring kan købes hos HUMA.dk

Rengøring af brusenichen

Brusebadet bruges som regel dagligt af flere, og der kan komme sæberester, kalkaflejringer og almindeligt skidt og hår på gulvet. Du kan rengøre brusenichen for almindeligt skidt og snavs med universalrengøring og en mikrofiberklud. 

Sådan gør du:

  Er der kalk i brusenichen? Det kan forebygges

  Kalk elsker at klæbe sig til klinker, og kan langsomt hobe sig op over tid i brusekabinen. Det mest effektive, I kan gøre for at holde brusekabinen fri for kalk, er at tørre fliserne af hver gang I har været i bad. Nogle bruger en skraber til at fjerne vandet fra bruseren, andre synes det er bedre at tørre efter med f.eks. et håndklæde. 

  Afkalkning af almindelige klinker

  Det er nok de færreste, der har tid og lyst til at tørre badet af dagligt. Du kan istedet vælge at afkalke brusenichen ca. en gang om måneden. Blandingsbatteriet og brusehovedet kan få en tur i samme omgang. Her får du råd til hvordan du afkalker en bruseniche med almindelige klinker.  

   

  Du kan bruge afkalker fra det lokale supermarked, som er velegnet til at fjerne lette kalkbelægninger. Men i tilfælde af genstridige kalkaflejringer, kan et middel såsom HUMA Kalkfjerner Plus være en fin løsning. Det er et afkalkningsmiddel uden parfume, som er særligt velegnet til svær kalk, f.eks. på klinker, armatur og brusehoveder. Produktet indeholder tre forskellige syrer, der effektivt fjerner kalken. Du kan anvende den ufortyndet eller i en opløsning med vand. 

  HUMA Kalkfjerner Plus kan købes hos HUMA.dk

  Sådan afkalker du brusenichen:

  Afkalkning af natursten

  Hvis du har natursten i brusenichen, skal der anvendes et produkt som er lavet til denne type sten, da natursten ikke kan tåle syren i almindelig afkalker. Du kan f.eks. bruge HUMA Alkalisk Afkalker Sanitetsrengøring. Midlet er udviklet til sarte flader såsom natursten. Produktet fjerner effektivt kalk, smuds, hudfedt og sæberester, og det er syrefrit. 

  Fordelen ved produktet er også, at det afsætter en usynlig film, som ved løbende anvendelse forebygger tilkalkning i brusenichen. Det anbefales altid at lave en frimærkeprøve et lille usynlig sted, inden du bruger afkalkning på sarte overflader som natursten.

  HUMA Alkalisk Afkalker kan fås hos HUMA.dk

  Afkalkning af brusehoved og blandingsbatteri

  Det er ikke kun brusenichen, der bliver tilkalket, blandingsbatteriet og brusehovedet får også kalkbelægninger. Der kan spares tid og penge til rengøringsmidler ved at aftørre disse ting, eller du kan afkalke dem ca. en gang månedligt. 

  Sådan fjerner du kalk fra brusehovedet og blandingsbatteriet:

   Det anbefales, at du har rengøringshandsker på, når du bruger stærk afkalker. 

   Rengøring af toilettet

   Nu er du nået frem til at få skrubbet toilettet rent. Skrub wc-rensen i toiletkummen med børsten. Kom ud i alle leder og kanter i kummen, også oppe ved inderkanten. 

   Herefter kan toilettets yderside rengøres med universalrengøring og en mikrofiberklud. Aftør toiletknappen, ydersiden af toilettet og brættet. Du kan også bruge en rengøringssvamp, hvis du foretrækker det. Vileda Pur Active er en god svamp til rengøring af f.eks. sanitet. Svampen er skånsom imod overflader og delvist fremstillet af genbrugsmaterialer. Den kan vaskes ved 60 grader.

   Vileda Pur Active, Ridsefri Rengøringssvamp fås hos HUMA.dk

   Afslut rengøringen af toilettet med at tørre toilettets yderside, bræt og toiletknap med en tør og ren bomuldsklud, så rester af skidt og støv opfanges, og overfladen bliver skinnende ren. 

   Gulvvask

   Til slut skal gulvet have en tur, og så er dit badeværelse rent og lækkert igen. Snup støvsugeren og sug gulvet rent for støv, hår og lignende skidt. Vask derefter gulvet med en gulvmoppe med universalrengøring. Start længst væk fra toilettet og slut af med at vaske gulvet omkring toilettet. 

   Nu er dit badeværelse klar til brug, rent og pænt igen. 

   En god gulvmoppe gør forskellen

   Mangler du inspiration til hvilken slags gulvmoppe, du kan vaske gulvet med? Så kan du læse mere her om forskellige gulvmopper til gulvvask: Gulvmoppe – sådan finder du den rigtige moppe. 

   Kategorier: Rengøringsmetoder

   Marie Nørgaard

   Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.