Vil du gerne have skinnende, STRIBEFRI vinduer efter vinduesvask?

I det følgende får du 3 teknikker og 3 redskaber, der gør vinduespudsningen til en fornøjelig og nem aktivitet. 

Vinduespudsning er en kunst, som en del af os lader vinduespudseren om. Hvorfor? Fordi resultatet ofte ikke ser særligt godt ud.

Måske har du også oplevet, at vinduerne ikke er rene og blanke, selvom du har været i sving med klud, spand og vinduesskraber?

Drømmescenariet er selvfølgelig en rude, der nærmest er usynlig.

Men i realiteten er ruden ofte fyldt med små snavsepletter, slørede områder, eller vand, der har løbet sig en tur ned ad ruden.

Hvorfor går det galt? Og hvorfor er det svært at opnå et godt resultat: En nærmest usynlig rude? Ofte skyldes det forkert teknik, eller redskaber, som ikke er gode nok til opgaven. 

Lad os starte med de 3 teknikker, der giver stribefri vinduer: 

#1 Undgå løbere

Vinduesvask starter med indsæbning af ruden. Her er det vigtigt at undgå en pjaskvåd indsæber. Det resulterer nemlig i en masse vand på ruden, som laver løbere på vinduet, dvs. strimer af vand, som tørrer ind til striber.  

Løsning: Begræns vandmængden. Dyp indvaskeren i sæbevandet, og klem derpå vandet ud af indvaskeren. Herefter sæbes ruden ind. Hold øje med små skidtrester, fugleklatter og lignende, og få gnubbet indvaskeren godt ind, så alt smuds vaskes væk.

#2 Vendemærker ingen adgang

Nu skal vinduesskraberen i sving. Der er nærmest garanti for vendemærker – dvs. linier af sæbevand, hvis du blot skraber vinduet lodret, fra toppen og ned i bunden. Så den teknik er bedst at lægge på hylden. 

Løsning: Istedet skal skraberen køre i en hurtig, præcis S-bevægelse hen over vinduet. Sørg for et ensartet tryk på skraberen, og at der er et par centimeters overlap mellem banerne. Det skal gerne gå kvikt, ellers når vandet at fordampe, og det giver nogle irriterende pletter og striber, som er svære at fjerne uden et gnidret resultat.

Undgå irriterende pudsearbejde med en god vinduesskraber
#3 Fine kanter med en knastør glasklud

Når du har skrabet ruden ren for sæbe, skal kanterne have en kærlig hånd – eller rettere sagt en finger. Snup en knastør klud – det kan f.eks. være en glasklud, eller et sugende viskestykke.  

Løsning: Sæt en pegefinger på kluden og tør alle kanterne i vinduet. Hvorfor er det en god idé at bruge din finger, istedet for hele klør fem? Du undgår at tvære vand ud over den just rengjorte rude. Smart, ikke?

Det gode grej: Indvasker, skraber og glasklud

Næste skridt til rene, skinnende ruder er noget kvalitetsgrej. Men hvilket udstyr er godt at bruge?

#1 En god indvasker sparer tid

En indvasker er en praktisk fætter, da den nemt suger vinduessæben til sig og den skrubber ruden effektivt. Indvaskere af god kvalitet, som f.eks. kan fås hos rengøringsgrossister, har også en nyttig skrubbeoverflade på siden, som du kan gnubbe snavs, flueklatter og andet smuds væk med. 

Hvis du ikke har en indvasker, kan du også sæbe vinduet ind med en børste eller en svamp. Men hvis man sammenligner indvaskeren med en børste eller svamp, så har indvaskeren nogle plusser:

Du sparer tid: Indvaskeren er bred, f.eks. 35 cm, og det gør det altså nemt og hurtigt at sæbe vinduet ind. Med en børste eller svamp skal man derimod oftere dyppe i vinduessæben, så der er nok sæbe på vinduet. 

Det er behageligere: Du undgår at sæbevand plasker ned af arme og tøj med en indvasker. Fibrene i indvaskeren suger sæben til sig, og den kan bruges flere gange, inden den skal dyppes i sæben.

Moerman Indvasker 35 cm fås hos HUMA.dk
#2 Vinduesskraberen giver stribefrie ruder

En god vinduesskraber er en uundværlig del af et rent, skinnende resultat, når vinduerne skal rengøres. En kvalitativ vinduesskraber sørger for at fjerne sæben fuldstændigt fra vinduet, den skraber ruden helt ren og tør, så du slipper for striber og løbere. 

En vinduesskraber er opbygget af et håndtag og en skinne med cleanergummi. Du kan også få fleksible vinduesskrabere med håndtag, der kan passer til skinner i forskellig størrelse, som nemt kan udskiftes.

Det kan f.eks. være særdeles praktisk med skinner i forskellig størrelse, hvis du har forskellige vinduesstørrelser, f.eks. små dannebrogsvinduer, almindelige villavinduer og større glaspartier. 

Unger vinduesskraber på 35 cm. Passer godt til almindelige villavinduer. Se mere på HUMA.dk
#3 En god glasklud til knastørre kanter

Når vinduesskraberen har renset sæben væk, så skal det sidste sæbe i kanterne tørres af, så vinduet er rent  – også i kanterne. Et almindeligt viskestykke med god sugeevne kan sagtens bruges.

Du kan også bruge en glasklud eller et performance viskestykke, som begge er udviklede til fnugfri aftørring af glas.

Hav gerne flere klude parat, så du løbende kan udskifte våde klude med knastørre – det giver bare et bedre resultat, når du tørrer kanter med et helt tørt viskestykke. 

Svanemærket glasklud Ultra Tentax Shine fra HUMA.dk
Performance viskestykke af microfiber fra HUMA.dk

God fornøjelse med vinduesvasken, som forhåbentlig vil glide nemmere næste gang 🙂

Vi slutter af med en FAQ, hvor du kan få svar på ofte stillede spørgsmål:

FAQ om vinduesvask

Striber på vinduet kan opstå af flere grunde. Hvis vandet når at tørre ind, inden du får afsluttet med skraberen, kan det ofte udløse striber.

En årsag kan være at snavs har hobet sig op. Det kan hjælpe at vaske  vinduet oftere. Grunden kan også være forkert rengøringsmiddel. Universalrengøringsmiddel er f.eks. mindre effektivt end flydende opvaskemiddel. Hvis du oplever dårlige resultater med disse midler, kan du vælge en professionel vinduessæbe, som er lavet specielt til vinduesvask. Det kunne f.eks. være Buzil Plantaview vinduessæbe, eller Huma Vinduessæbe. Begge produkter er miljømærkede og meget drøje i brug.

Salmiak er et opløsningsmiddel, som kan danne skrappe dampe indenfor. Online florerer der råd om at salmiak er særligt godt til at fjerne fedt og snavs. Men det er mere forsvarligt at bruge en professionel vinduessæbe, som er lavet specielt til at fjerne genstridigt snavs på glas.

Nej, det er ikke nødvendigt. Før i tiden blev der brugt bly i tryksværten på avisen, som havde en polerende virkning. Men nu er man holdt op med at putte bly i tryksværten, så avispapir er unødvendigt, og kan endda svine ruden til, istedet for at gøre den ren.

Du kan faktisk godt vaske vinduer i solskin. Men du skal være rigtig hurtig, når du bruger skraberen, da solvarmen får vandet til at fordampe hurtigt. Og det giver striber. Solskin er derfor ikke skyld i striberne, det er varmen. 

Det kommer an på hvor du bor, og om der er forhold, som giver mere snavs på vinduerne. Jo oftere du vasker vinduer, jo nemmere er det. En månedlig vask holder skidtet nede, så vinduespolering ikke bliver et hestearbejde. Du kan evt. lade en professionel vinduesvasker pudse vinduerne udenfor, og selv ordne pudsningen indendørs.

Spørg rengøringsnørderne om vinduesvask

Har du spørgsmål til vinduespudsning, eller brug for mere information om godt grej til rene ruder? Så er du meget velkommen til at skrive til Emil og Maries brevkasse

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.