Når solen stråler ind gennem vinduerne, oplyses dit hjem af hyggeligt, lunt solskin. Men du kan pludselig også se, at vinduerne trænger til en god vask.

De fleste af os kan godt nikke genkendende til, at det faktisk kan være vanskeligt at opnå et spejlblankt resultat, når man først går igang med at pudse vinduer.

Det resulterer i at vinduesvask kan virke som en irriterende opgave, som ikke giver en tilfreds fornemmelse. 

Der findes tonsvis af råd til vinduesvask, f.eks. at man skal pudse med avispapir, at vinduer skal vaskes i gråvejr, eller at du bedst lykkes med vinduesvask med en særlig opskrift på vinduessæbe. 

Men du behøver faktisk ikke være en rengøringsekspert for at få et godt resultat. Du behøver heller ikke at købe dig fattig i udstyr til vinduesvask.

Det eneste du faktisk skal investere i er en rigtig god vinduesskraber. Den er det vigtigste værktøj, hvis resultatet skal ende med at være rigtigt godt: En klar, skinnende rude, uden irriterende striber og snavs. 

Men hvilken vinduesskraber er så bedst at bruge? I denne artikel ser jeg nærmere på 5 forskellige vinduesskrabere:

  1. Vinduesskraber til lavpris fra f.eks. supermarkeder 
  2. Moerman komplet vinduesskraber 25 cm 
  3. ErgoTech Unger håndtag + skinner i forskellig størrelse
  4. Unger Ergotec Ninja komplet vinduesskraber 35 cm
  5. Moerman Experience Toolbox med to vinduesskrabere 25 og 35 cm

Den første type vinduesskraber er meget billig, de følgende ligger i et lidt dyrere prislag.

I artiklen gennemgår jeg fordele og ulemper ved vinduesskraberne mht. pris, kvalitet, brugervenlighed og holdbarhed. Så kan du vurdere, hvilken vinduesskraber, der passer til bedst.

Hvor kan jeg købe en vinduesskraber?

Vinduesskrabere kan fås mange steder, f.eks. i supermarkeder, byggemarkeder, discountbutikker eller hos rengøringsgrossister online.

De findes i forskellige prisniveauer, og ofte er der en sammenhæng mellem pris, kvalitet og det endelige resultat på rengøringen.

Hvilke fordele er der ved en billig vinduesskraber?

Hvis man starter med at se på en billig vinduesskraber, som koster i omegnen af 25 kr, så springer den lave pris i øjnene som den største fordel. Gummikanten, som skal skrabe vinduessæben væk, kan være af mindre god kvalitet, men stadig opnå et ok resultat.

Du kan dog også være uheldig og få fat i en vinduesskraber, som er dårlig til at skrabe vandet væk. Der kan f.eks. sidde overskydende vand tilbage på ruden, som resulterer i striber.

Du kan vælge en billig vinduesskraber, hvis du ikke vasker vinduer særligt ofte, og gerne vil spare på udgifter til rengøring. 

Er der ulemper ved en billig vinduesskraber?

Rent kvalitetsmæssigt er gummiet på skinnen tit af billigere kvalitet, som hurtigt slides op. En vinduesskraber til lavpris er derfor billig, men holder ikke specielt længe, inden du skal ud og investere i en ny.

Håndtaget er lavet af billige materialer, så det kan variere, hvor godt skraberen ligge i hånden, og om det er behageligt for dig at vaske adskillige vinduer.

Hvis du ikke lægger særlig meget vægt på hvor behagelig en vinduesskraber skal være mht. håndtering, så kan du investere i en billig model.

Hvis du omvendt synes bedst om at have et godt, behageligt greb, så kan det være en god idé at se nærmere på vinduesskrabere i et lidt højere prislag.

Måske er du også interesseret i: Test af to vinduesskrabere: Hvilken er bedst?  

Moerman vinduesskraber: Hvad kan du få ud af at købe en lidt dyrere vinduesskraber?

Hvis du bruger lidt flere penge på en vinduesskraber, kan der være fordele at hente mht. holdbarhed, ergonomi og resultatet på vinduesvasken. 

Et eksempel på sådan en vinduesskraber er en Moerman vinduesskraber 25 cm. Moermans skraber er fremstillet af robust, rustfrit stål, med et behageligt, ergonomisk gummihåndtag, med indbygget fjedermekanisme til montering af en teleskopstang. 

Skinnens bredde på 25 cm er velegnet til små og mellemstore vinduer, ellers er der mulighed for en bredere version fra Moerman på 35 cm til større vinduespartier, f.eks. panoramavinduer. 

Gummiet i skinnen på vinduesskraberen holdes på plads af skinnens rustfri klips. Det sikrer en præcis og stram skraber, der fjerner vinduessæben grundigt. 

Gummiet på Moerman vinduesskraberen kan skiftes, når det er slidt op, det kan fås hos en rengøringsgrossist der forhandler cleanergummi

Moerman vinduesskraberen ligger godt i hånden, og materialerne er af god, robust kvalitet. Det er et godt bud på en vinduesskraber i professionel kvalitet.

Moerman vinduesskraber 25 cm kan fås hos Huma.dk

ErgoTec Unger Håndtag: Udskift skinnen efter behov

Har du mange vinduer i forskellig størrelse, f.eks. dannebrogsvinduer, smalle vinduespartier eller store vinduespartier? Så er ErgoTec Unger Håndtag en god mulighed.

Håndtaget passer til en række forskellige skinner i varierende størrelser. Man klikker blot på knappen på håndtaget, og skifter nemt skinne. Du kan vælge mellem flere skinner til ErgoTec Unger Håndtag:

  • 15 cm til dannebrogsvinduer eller palævinduer
  • 25 cm eller 35 cm til stuevinduer i normal størrelse
  • 45 cm til større vinduespartier og skydedøre
  • 55 cm til meget store glasarealer
ErgoTec Unger Håndtag og skinner kan fås hos HUMA.dk
Unger Skinne med soft gummi, 15 cm.
Unger Skinne med soft gummi, 25 cm.
Unger Skinne med soft gummi, 35 cm.
Unger Skinne med soft gummi, 45 cm.
Unger Skinne med soft gummi, 55 cm.

Hvilke fordele er der ved ErgoTec Unger Håndtag?

Unger har lagt vægt på at udvikle viskehovedet, så tyngden på skraberen er optimal, når den er i brug. Det giver rene, skinnende ruder. Gummiet til skinnen er af god kvalitet, og kan udskiftes.

Unger er et populært mærke, fordi producenten ikke går på kompromis med kvaliteten af vinduesskraberen. Professionelle vinduespudsere vælger derfor ofte Unger som leverandør. 

Hvis du går op i at dit rengøringsudstyr skal være af den bedste kvalitet, med fortrinlig ergonomi og lang holdbarhed, så er Ungers vinduesskrabere anbefalelsesværdige.

Hvilke ulemper er der ved ErgoTec Unger Håndtag?

Ulemperne ved denne variant er at prisen er højere end en vinduesskraber til lavpris. Der skal også tilkøbes en skinne til håndtaget.

Produktet passer måske mindre godt dig, der kun skal bruge en vinduesskraber med standardstørrelse på 25-35 cm.

Her er et alternativt bud Unger Ergotec Ninja, en vinduesskraber i fin kvalitet mht. ergonomi og holdbarhed. 

Unger Ergotec Ninja forhandles af HUMA.dk

Unger Ergotec Ninja er til dig der søger en komplet vinduesskraber af god kvalitet. Vinduesskraberen har et 40° greb, softgummi, skinne og en god bredde på 35 cm.

Prismæssigt er denne variant dyrere, til gengæld er får du en rigtig god vinduesskraber der holder længe og fungerer optimalt. Gummiet kan også udskiftes, når det er slidt op.

Moerman Experience Toolbox: Til feinschmeckeren

Denne vinduespakke er udviklet til den kræsne kender, der ikke vil gå på kompromis, når der skal vaskes vinduer, eller til den professionelle vinduesvasker, der vil have det bedste udstyr.

Pakken består af et 2-komponent Premium Snapper håndtag og to Liquidator 2.0 skinner på 25 og 35 cm. 

Fordelene ved Moermans Premium Snapper håndtag, er den nemme udskiftning af skinner: Du undgår helt at bakse med at skifte mellem skinnerne, det klares ved et simpelt klik. De to skinner på 25 og 35 cm passer godt til vinduesvask af mindre og mellemstore vinduer.

Moermans skinneklips er udviklet til at holde gummiet helt fast: Det resulterer i et knivskarpt snit, når vinduerne skrabes rene.

Prismæssigt er Moerman en smule dyrere end Ungers vinduesskrabere, til gengæld er materialer, holdbarhed, fleksibilitet og ergonomi i topklasse.

Moerman Experience Toolbox, vinduespakke med håndtag samt skinner på 25 og 35 cm fås hos HUMA.dk

Ulemper ved Moerman Experience Toolbox

Denne pakkeløsning passer mindre godt til dig, der udelukkende har mellemstore vinduer.

Her kan det give bedre mening at investere i en anden skraber. Moerman Experience Toolbox er samtidig en dyrere løsning, sammenlignet med de tidligere eksempler på vinduesskrabere.

Hvis du har et begrænset budget, kan du vælge en vinduesskraber, f.eks. med 25 cm skinne, fra Unger eller Moerman istedet.

Hvilken størrelse skinne på vinduesskraberen er bedst?

Når du vælger vinduesskraber, skal bredden på skinnen naturligvis passe til opgaven. En forkert størrelse vinduesskraber gør det vanskeligt og tidskrævende at få et godt resultat. 

Hvis du f.eks. har små dannebrogsvinduer, så er en vinduesskraber på 15 cm en god løsning. Hvis du har vinduer i standardstørrelse, kan det anbefales at investere i en vinduesskraber på 25-35 cm.

Til de helt store vinduespartier er en vinduesskraber på 45-55 cm et optimalt bud på en skinne, der giver hurtig og effektiv vinduesvask.

Hvad er vigtigst: Hurtig vinduesvask eller behagelig brug?

Når man skal vælge den bedste vinduesskraber er det også værd at overveje: Ønsker du en vinduesskraber, som er hurtig og nem at manøvrere med, eller en større model, som klarer opgaven hurtigere?

En lille skraber på f.eks. 15 cm er f.eks. utrolig nem at flytte rundt, mens man skraber vinduessæben af. Men samtidig tager det længere tid.

Til gengæld kan en større vinduesskraber på f.eks. 45 cm hurtigt ordne en stor rude. Omvendt kan den være noget sværere at manøvrere med pga. størrelsen. 

Så valget afhænger af hvad der er vigtigst for dig, når du skal vaske vinduer? Skal det være nemt at håndtere vinduesskraberen, eller skal det gå hurtigt?

Hvis du foretrækker det første, så er svaret en vinduesskraber på 15-25 cm, og hvis du foretrækker hurtigt arbejde, så kan du vælge en skraber på 35-45 cm. 

Vinduespudsning uden udgifter i dyre domme

Det er ikke nødvendigt at være udstyret som en professionel vinduespudser, for at opnå et godt resultat på vinduesvask. Hvis du f.eks. investerer i en vinduesskraber af god kvalitet og med fin ergonomi, er du allerede nået langt. Vinduesskraberen kan holde i lang tid, f.eks. kan du vende gummiet om, hvis der opstår små slidskader i gummiet. Når gummiet er opbrugt, kan du købe nyt cleanergummi, klippe det til, så det passer til skinnen, og så er din vinduesskraber klar til brug igen. 

Bonustip: Når du udskifter gummiet på skinnen, er det vigtigt at gummiet har overløb i hver ende af skinnen, så du ikke risikerer at skinnen ridser vinduesglasset.

Vinduesvask kan klares med ting du har derhjemme

Udover en god vinduesskraber kan du sagtens bruge ting, som du allerede har derhjemme til rengøringen. Hvis du har kokkeviskestykker, er de udmærkede til at tørre kanter af med, når vinduet er skrabet rent for sæbe. Det er heller ikke afgørende at købe en indvasker, istedet kan du bruge en stor svamp eller en børste, til at fordele sæben på vinduet med.

Vinduespudsning på budget

Hvem skal stå for at vaske vinduerne inden- og udendørs? Nogle vælger selv at tage sig af hele opgaven. En løsning kan også være at få en professionel vinduesvasker til at tage sig af den udvendige vask, og så kan du selv stå forvasken indendørs. Det kan være en behageligere løsning, f.eks. når det er pivkoldt udenfor. 

Professionel vinduesvask er ikke dyrt, da de fleste firmaer, der vasker vinduer, samler deres kunder, og vasker hurtigt og effektivt på kort tid. Fordelen ved at lade en professionel vinduesvasker om den udendørs vinduesvask er også, at han/hun har værktøjet iorden, og f.eks. nemt kan vaske udhængspartier og højt placerede vinduer med godt resultat. Så slipper du for besværet og udgifterne til ekstra udstyr, f.eks. teleskopstang og special-vinduesskrabere.

En vinduesvasker kan nemt vaske højtsiddende vinduespartier

Sådan pudser du vinduer (video)

Hvilken teknik er bedst, når man skal bruge vinduesskraberen? Se hvordan produktspecialist Emil fra rengøringsgrossisten HUMA.dk gør:

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.