Kæledyr er søde, sjove væsner, der skaber liv og glade dage i mange hjem. Men de firbenede familiemedlemmer er desværre ikke så gode til at svinge en kost eller en støvsuger. Hvis du bakser med snavsede poteaftryk på gulvet eller genstridige kattehår i sofaen, er der råd at hente her til bl.a. støvsugning, gulvvask og pletfjerning i denne artikel, så du får et rent hjem med kæledyr.

En støvsuger er et essentielt redskab til at holde rent i et hjem med hund eller kat. Støvsugere kommer imidlertid i forskellige kvaliteter, f.eks. mht. sugeevne, funktioner og tilbehør. Spørgsmålet er, hvilke støvsugere der magter opgaven med den ekstra snavs og smuds, der kommer med et pelset familiemedlem? 

Du går ikke galt i byen med en støvsuger med meget stærk sugeevne og et bredt udvalg af mundstykker. Et turbo-mundstykke klarer f.eks. snildt opgaven med at suge dyrehår op fra tæpper, hvor det normale støvsugerhoved kommer til kort. Hvis støvsugeren har turbo-sug funktion, går støvsugningen af tæppet som en leg. Støvsugeren skal også gerne have et godt udvalg af mundstykker, så du kan komme til at støvsuge ordentligt i sprækker og snævre områder. 

Mange fordele ved en allergivenlig støvsuger

Hvis din støvsuger skal udskiftes, kan du med fordel gå efter en støvsuger udviklet til allergikere. Den går godt i spænd med kæledyr i hjemmet. En allergivenlig støvsuger har en særdeles kraftig sugeevne, som fjerner alt snavs, støv og dyrehår. En allergivenlig støvsuger har desuden et HEPA-filter, som tilbageholder alt støv, så indemiljøet er allergivenligt og med god luftkvalitet. Du finder en lang række støvsugere til allergikere fra mærker såsom Nilfisk, Kärcher, Electrolux, Bosch og Miele.

Effektiv støvsuger fra Nilfisk med HEPA-filter

Et godt eksempel er på en allergivenlig støvsuger er Nilfisk VP 300 HEPA Nordic. Den er lavet af producenten Nilfisk, som er kendt for støvsugere, der nærmest ikke er til at slide op. Nilfisk VP 300 HEPA Nordic er velegnet til daglig rengøring i hjemmet og udmærker sig på flere områder: 

Nilfisk VP 300 HEPA Nordic fås hos HUMA.dk

Hvor ofte skal jeg støvsuge, når jeg har kæledyr derhjemme?

Gerne mindst én gang om ugen. En gang om måneden kan du supplere med at give sofaer, lænestole og andre møbler en kærlig hånd med støvsugeren. Så minimerer du mængden af hår og snavs fra kæledyret, og forebygger allergiproblemer. Det er en god idé at lufte ud, mens du støvsuger. Når støvsugeren er i sving, flyver støvet rundt i luften. Hvis du lufter ud imens, skifter du luften ud og kommer af med det gamle støv. Slut af med at lufte ud efter støvsugningen, så luften skiftes helt ud. 

Spejlblanke gulve uden poteaftryk

Gulvvask er et andet godt tiltag til at holde rent med kæledyr i hjemmet. Alt efter hvor meget dine kæledyr færdes mellem ude og inde, kan der være behov for en ugentlig gulvvask, eller måske hver 14. dag. Godt udstyr i form af en god gulvmoppe, en ergonomisk teleskopstang, og en flytbar gulvvogn,  gør gulvvasken til en leg, med et rent, blankt resultat. 

Hvilket udstyr er godt til gulvvask?

Når gulvet skal renvaskes for poteaftryk, dyrehår og alt det løse, findes der forskellige løsninger, hver især med fordele og ulemper. Lad os se nærmere på tre muligheder:

  1. Gulvklud, gulvskrubbe og rengøringsspand
  2. Moppe, teleskopstang og 1-kammersystem
  3. Mikrofibermoppe, teleskopstang og tokammersystem

1. Gulvvask med gulvklud, gulvskrubbe og rengøringsspand

Du kan vaske gulv på old school maner, med en grov gulvklud på 40X40 cm, en gulvskrubbe på skaft, og en spand sæbevand med universalrengøringsmiddel. Det er en billig metode, som kan være udmærket, f.eks. hvis der er meget beskidt efter en gåtur med hunden ude i vintersjappet. En gulvklud er dog ikke særligt god til at opfange alt snavs og dyrehår, den tager snavs i grove træk, om man så må sige. Det kan desuden være hårdt og besværligt at få gjort rent, når gulvkluden skal skubbes rundt på gulvet. 

2. Gulvvask med moppe, teleskopstang og 1-kammersystem

Du kan også benytte en samlet løsning. f.eks. fra supermarkedet, i form af en moppe, teleskopstang og en spand, hvor rengøringsvandet presses ud gennem en udvrider. Selve moppen er ofte fremstillet af enten en bomuldsblanding eller mikrofiber. Udstyret som helhed er tit lavet af billige materialer, så der sikres en billig pris for forbrugeren. Til gengæld holder f.eks. mikrofibermoppen ikke til mange vaske, før du skal have fat i nye. Vaskeresultatet kan være mindre vellykket, pga. moppens kvalitet og evne til at opfange snavs. 

Fordelene ved denne løsning er, at det er nemt skaffe i supermarkedet. Det er også forholdsvist billigt.

Ulemperne er den lave kvalitet og generelle holdbarhed. Vaskeresultatet er mindre rent: Rengøringsvandet bliver f.eks. hurtigt beskidt, når moppen presses ned i udvrideren, og snavset klemmes ud i rengøringsvandet. Gulvene vaskes derfor i beskidt vand, medmindre du skifter vandet flere gange. 

3. Mikrofibermoppe, teleskopstang og tokammersystem

En tredje mulighed, som er et godt alternativ til 1-kammer-systemet, er tokammersystemet. Her bruges en mikrofibermoppe, en teleskopstang og en gulvvaskevogn med to spande. Den ene spand har rent vaskevand, som du dypper din moppe i, og den anden spand er tom, her presser du det beskidte vaskevand ned i. Løsningen kan fås hos professionelle rengøringsgrossister. 

Ulempen ved løsningen er den højere pris. Og løsningen er passer bedst, hvis det er større arealer i hjemmet, der skal rengøres, da vognen fylder mere.

Fordelene ved løsningen er en markant renere gulvvask, sammenlignet med vask med gulvklud og 1-kammersystemet. I et tokammersystem forbliver vandet rent, det blandes ikke sammen med det beskidte vaskevand. Du sparer også tid, da du ikke skal bruge tid på at udskifte vandet.

Da mikrofibermoppen ofte er af høj kvalitet, får du ikke kun en god, dybdegående rengøring af gulvet. Du får også en moppe, som kan vaskes mange gange, før den skal udskiftes. 

Komplet gulvvaskesystem med 2-kammer system og vertikalpresse fås hos HUMA.dk

Forebyg kæledyrssnavs på gulvet

Ofte kan der opstå mudrede poteaftryk, jord, græs og andet snavs på gulvene, fordi Fido eller Mis har været ude i nærkontakt med naturen. 

Forebyg snavs på gulvarealerne ved at rengøre dyrets poter, når det kommer ind i hjemmet. En hunds poter skal vaskes med rent vand. Det kan f.eks. foregå i badekarret eller i brusenichen, eller måske et plastkar, som er reserveret til hundevask. Bagefter tørres hundens poter og pels for overskydende vand, og nu kan Fido nyde indelivet, uden at snavse gulve og møbler til. 

Det er som regel under en kats værdighed at få vasket poter. Istedet kan du tørre missens poter i et gammelt håndklæde, der er reserveret til katten. Herefter ordner missen resten selv.

Hold rent i sofaen

Det er forskelligt fra hjem til hjem, om kæledyr må hygge sammen med deres mennesker i møbler. Hvis kæledyret gerne må være i sofaen, er det en god idé at tænke i en sofa-løsning, som er velegnet til dyr.

Lædersofa

En lædersofa kan være en udmærket løsning, da den kan aftørres med en fugtig klud og nemt støvsuges for hundehår. Ulempen ved en lædersofa er, at hundens poter kan ridse læderet. 

Sofa med vaskbart betræk

En sofa med vaskbart betræk kan også være en mulighed. Her anbefales det at stoffet kan klare 60 graders vask, så du er sikker på et hygiejnisk resultat. Hvis du ikke kan vaske sofaens betræk, eller har en sofa med et sart materiale, kan en alternativ løsning være at lægge et vaskbart tæppe på sofaen, som kæledyret må ligge på. 

Pletfjerning af “små uheld”

Er der sket et “lille uheld”, f.eks. at kæledyret har tisset på et tæppe eller et møbel? Det er der heldigvis råd for. Hvis du hurtigt går igang med at behandle pletten, vil du have nemmere ved at fjerne både lugt og plet. Især katteurin er meget stærktlugtende, og kan sidde fast i tæpper og møbler, hvis man ikke handler hurtigt. 

Der findes forskellige metoder og midler, når du skal fjerne urin fra tæpper eller møbler. Nogle løsninger kan klares med de ting du har stående i skabet derhjemme, andre løsninger kommer i form af professionelle produkter. 

Metode 1: Eddike eller citronsyre

Du kan slippe af med urinlugt og tispletter fra møbler, tæpper og lignende tekstiler, ved at bruge eddike eller citronsyre. Bemærk: Lav en frimærkeprøve et diskret sted på overfladen, inden du anvender en af disse blandinger. Brug rengøringshandsker, når du bruger midlerne. 

Opskrift på eddike-blanding

½ liter varmt vand 

½ liter eddike

Opskrift på citronsyre-blanding

1,8 liter varmt vand

2 dl citronsyre

Sådan anvender du eddike eller citronsyre til at fjerne urin:

Metode 2: Professionel lugtfjerner

Du kan også bruge en professionel lugtfjerner til at få bugt med både lugt og plet. Lugtfjerningsmidler til dyreurin kan købes flere steder, f.eks ved en materialist eller i dyrebutikker. Du kan også få lugtfjerningsmidler hos en professionel rengøringsgrossist, der fører specielt udviklede midler til at desinficere og fjerne dårlig lugt. 

Rodalon spray

Rodalon er et effektivt desinfektionsmiddel, som også er god til at fjerne dårlig lugt fra f.eks. urin. Produktet kan fås i en sprayflaske, som er klar til brug. Det er velegnet til mindre tispletter på tæpper og sofaer, og det bleger ikke tekstiler.

Sådan bruger du Rodalon Spray til at fjerne urinpletter:

Du kan bruge Rodalon til at fjerne urinpletter fra kæledyr, og bruge det til desinfektion og lugtforbedring af kattebakker, hundekurve og lignende. 

Bemærk: Rodalon i flydende form er giftigt for katte, hvis de slikker væsken op.  Brug midlet, uden at katten har mulighed for at komme i kontakt med det, mens det er vådt.

Rodalon Spray fås hos HUMA.dk

Good Sense Fresh 

Et andet professionelt produkt er Good Sense Fresh, en klar-til-brug lugtfjerner med parfume, som kan bruges til at fjerne mange slags lugte, bl.a  urin, tobak og fødevarer. Det er primært egnet til brug på vaskbare tekstiler og møbler. Midlet indeholder Odour Neutralising Technology, som effektivt eliminerer ubehagelige lugte, og sørger for en behagelig, varig parfumeduft.

Det er bedst at teste farvefastheden og overfladens følsomhed et diskret sted, inden du tager produktet i brug.  

Sådan bruger du Good Sense Fresh:

Bemærk: Good Sense Fresh må ikke bruges på silke, læder, ikke-farvefaste og ikke-vaskbare tekstiler.

Good Sense Fresh lugtfjerner med parfume kan købes hos HUMA.dk

Måske er du også interesseret i: Guide: Undgå smitte i hjemmet >>

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.