Microfiberkluden er en god, lille hjælper til rengøringen. Kluden med de bittesmå, støvtiltrækkende fibre rengør effektivt forskellige overflader. Den kan bruges i både tør, fugtig og våd tilstand.

I det følgende kan du få mere at vide om fordelene ved at bruge microfiberklude i rengøringen – du kan bla. spare på kemi og bruge mindre tid på rengøringen. 

Microfiber er typisk lavet af 70% polyester og 30% polyamider, bundet sammen til fibre, som er splittet 16 gange i trekantede tråde. Trådene er tyndere end en hundrededel af et menneskehår.

De trekantede microfibre har en exceptionel rengøringsevne og fleksibilitet. Microfibrene tiltrækker støv og snavs, og de mikroskopiske fibre rengør ned i de mindste ujævnheder.

Fibrene er rensende i sig selv, derfor er det ikke altid nødvendigt at bruge rengøringsmiddel. Tørt støv og nullermænd kan sagtens fjernes med en tør microfiberklud, mens pletter nok har brug for lidt rengøringsmiddel.

Hvorfor er microfiberklude bedre end andre rengøringsklude?

Måske har du almindelige bomuldsklude derhjemme, som gør udmærket rent. Men det kan også være, at kludene måske ikke er så gode til al slags rengøring? 

En microfiberklud kan nemmere komme i dybden og rense snavs og fedt væk, pga. de mikroskopiske fibre. Til støvaftørring er en microfiberklud også bedre, da støvet opfanges effektivt, når du tørrer microfiberen hen over overfladen. Microfiberen fungerer ligesom en magnet: Støvet tiltrækkes og låses fast i kluden.

Hvilke typer microfiberklude kan bruges til hvad?

All round microfiberklude

Du kan bruge en all round universal microfiberklud til almindelige rengøringsopgaver. Det kan f.eks. være støvaftørring eller rengøring af inventar. All round microfiberklude fås i forskellige størrelser, f.eks. 32 x 32 cm, eller 40 x 40 cm.

All round microfiberklude kan købes i forskellige kvaliteter, de lidt dyrere klude holder længere, og kan vaskes over 500 gange. 

ECO-TEX SOFT 40 x 40 cm. Holder til 300 vaske. Kan fås hos HUMA.dk
Super TenTax 40 x 40 cm. Holder til mindst 500 vaske. Svanemærket. Kan fås hos HUMA.dk

Vaffelvævede køkkenklude

I køkkenet er det ofte nødvendigt med ekstra rengøring og knofedt. En vaffelvævet microfiber kan lette arbejdet betydeligt, når fedt, madrester og krummer skal tørres væk. 

En vaffelvævet microfiberklud er særligt god til køkkenbrug, da dens struktur er vævet ligesom en vaffel. Den snupper alt, lige fra brødkrummer, grøntsagsskræller og kaffegrums. Det sparer dig tid på rengøringen i køkkenet. Kluden har samtidig en effektiv bakterieopsamling på 99%. 

 

Super Tentax Waffel, vaffelvævet køkkenklud, 40 x 40 cm. Forhandles hos HUMA.dk

Glasklude til fnugfri glasaftørring

Der er forskellige løsninger, når du skal polere vinduesruder, spejle eller skærme. Man kan f.eks. bruge kokkeviskestykker eller andre klude, som der er til rådighed. Men hvis du ikke opnår et godt, rent resultat med de klude du har, kan en glasklud af microfiber være et godt alternativ.

En glasklud af microfiber er en tykkere form for klud, på f.eks. 40×40 cm. Den er udviklet til at rengøre glas, spejle, skærme, stål og andre følsomme overflader.

Glaskluden kan bruges i både tør og våd tilstand, og på den måde kan du begrænse brugen af kemi. Det er vigtigt at bruge kluden i ren tilstand, da en microfiberklud med støv og snavs kan risikere at ridse overfladen.

Glasklud Performance Basis, 40x40 cm. Kan fås hos HUMA.dk

Ekstra bløde skærmklude

Du kender det sikkert godt – en mobiltelefonskærm kan godt være fuld af fingeraftryk efter en hel dags brug. Mobilskærme er samtidig lidt sarte, f.eks. har de ikke godt af våde klude eller en masse rengøringsmiddel.

Et skånsomt alternativ er en ekstrafin og blød skærmklud af microfiber. Den bløde overflade polerer skærmen nænsomt, så den bliver blank og fri for fingeraftryk. Kluden kan også bruges til at tørre skærmen på PC eller TV. 

TenTax Ultra Shine, Glasklud, 40 x 40 cm. Fra HUMA.dk

Er der mikroplast i microfiberklude?

Ja, der er mikroplast i microfiberklude. Sammenlignet med engangsklude, er mængden dog mindre. Vaskbare microfiberklude afgiver også væsentligt mindre mikroplast end engangsklude, når de slides ved brug og vask.

Microfiberklude har nogle miljømæssige fordele: De har en lang levetid, og er med til at minimere brugen af kemi. Hvis du gerne vil skåne miljøet, kan du vælge at bruge svanemærkede microfiberklude, som er lavet under streng hensyntagen til miljøet.

Måske er du også interesseret i: Mirakelsvampen – hvad kan du bruge den til?

Hvordan bruges microfiberklude til rengøring?

Microfiberklude er en alsidig form for klud, da den kan bruges både i tør, fugtig og våd tilstand. Hvis du blot skal støve af, eller fjerne løst snavs, anbefales det at bruge kluden tør.

Du kan også bruge kluden i våd eller fugtig tilstand til overflader, som ikke er særligt snavsede. Her er det kun nødvendigt at tilsætte vand.

Når der skal rengøres spild, pletter, madrester og andet hårdnakket snavs, kan du tilsætte en smule opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel til kluden.

Stjæl rengøringsassistentens trick

Microfiberklude kan fås i forskellige praktiske størrelser, f.eks. 32×32 eller 40×40 cm, som giver mere klud at gøre rent med. Når du bruger kluden, kan du bruge det samme nemme trick som rengøringsassistenten:

Fold kluden 3 gange på midten. Det giver 16 sider, som du kan rengøre med, inden kluden skylles op. 

Det er en god metode, hvis du gerne vil have rengøringen overstået hurtigere. Tricket er knap så godt at bruge til rengøring på f.eks. toiletter, da man kan risikere at overføre bakterier fra en overflade til en anden. 

Farvekodede microfiberklude giver bedre hygiejne

De professionelle i rengøringsbranchen anvender farvesystemer til microfiberklude, så der ikke overføres smitte og bakterier fra et område til et andet. Du kan få den samme gode hygiejne derhjemme ved at bruge klude med forskellige farvekoder. 

Kludene kan f.eks. bruges sådan:

  • Rød til toilet og sanitet
  • Blå til køkkenrengøring
  • Grøn til almindeligt inventar
  • Gul klud til desinficering (isolation, smitte, virus)

Bonustip: Når kludene er brugt til rengøring, er det en god idé at vaske dem ved 60 grader, så bakterier dræbes 100%.

Det kan også anbefales at vaske de røde og gule klude separat, for at undgå spredning af bakterier. 

Hvad er forskellen på billige og dyre microfiberklude?

Microfiberklude findes i forskellige kvaliteter. De billige klude kan sagtens fungere fint og fornuftigt. Du kan forvente, at billige microfiberklude kan opsamle støv og snavs, nogle typer klude dog med mere svingende succes. De billige klude varer ca. 300 vaske, før de er slidt op og bør udskiftes. 

Hvis du investerer i en lidt dyrere klud, kan du forvente at kludens rengørings- og sugeevne er ekstra god. En microfiberklud af højere kvalitet er også nemmere at vride op, og syet med overlock i kanten. Det giver en stærk klud med en lang levetid. 

Hvor finder jeg microfiberklude af høj kvalitet?

Hvis du gerne vil have en langtidsholdbar og effektiv microfiberklud, kan du se nærmere på udvalget hos en professionel rengøringsgrossist. Microfiberklude kan også skaffes andre steder: I supermarkeder, byggemarkeder og butikskæder. 

De bedste varianter af microfiberklude er lavet af materialer af høj kvalitet. Kludene er testet grundigt mht. holdbarhed, rengøringsevne og evne til at fange bakterier.

En microfiberklud af høj kvalitet er kendetegnet ved, at den f.eks. kan vaskes over 500 gange, inden den bør udskiftes. De bedste microfiberklude er som regel svanemærkede, som er det højeste miljøcertifikat og garanti for produkt- og rengøringskvalitet.

Vask og pleje af microfiberklude

Vidste du, at du får mest muligt ud af dine microfiberklude, hvis du vasker dem rigtigt? Det anbefales f.eks. at vaske kludene ved 60 grader. Så er du sikker på at kludens rengøringsevne fortsat er god.

Hvis du derimod vasker microfiberkluden ved for lav temperatur, kan der sidde snavs fast i fibrene. Det giver en dårligere rengøringsevne, og du kan risikere at kluden ridser følsomme overflader, f.eks. skærme.

Microfiberklude kan ikke lide kogevask og skyllemiddel

Du kan i princippet godt vaske microfiberklude på kogevask, men det anbefales ikke, da den høje temperatur slider unødigt på kluden.

Det er også bedst at undgå vaskemiddel med blegemiddel, og istedet bruge et vaskemiddel med en ph-værdi på 10,5 eller lavere. 

Microfiberklude og skyllemiddel er også en dårlig cocktail, da skyllemiddel nedsætter kludens støvtiltrækkende virkning og rengøringsevne.

Hjælp, jeg har vasket en microfiberklud med skyllemiddel

Selvom du har vasket microfiberkluden med skyllemiddel, er den heldigvis ikke ødelagt. Du skal blot vaske kluden en eller to gange uden skyllemiddel, og den er god som ny igen. 


Bonustip: Vask gerne microfiberkluden separat fra bomuldstekstiler, da kluden suger fibre til sig, som kan forringe rengøringsevnen. 

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.