Er dit badeværelse en bakteriebombe? Sådan forholder det sig nok på de fleste badeværelser. Bakterier formerer sig nemlig lystigt, når vi går på toilettet, bader, børster hår og tænder. De befinder sig bl.a. på toiletsædet, på toiletknappen, i badet og i håndvasken.

Bakterier er en naturlig del af vores miljø, men det er ikke alle bakterier der er gode for os. Tarmbakterien E.coli, overført fra et toiletbræt til hånden, kan være en billet til en omgang diarré til hele husstanden. Derfor er hovedrengøring på badeværelset et rigtigt godt forebyggende tiltag i ny og næ. 

Det anbefales at hovedrengøre badeværelset ca. 2 gange om året, f.eks. om foråret og efteråret.  Med en hovedrengøring af badeværelset supplerer du den ugentlige rengøringsrutine, får skrubbet rummet i bund, så de skadelige bakterier får et ordentligt spark bagi.

Hvor lang tid tager det at hovedrengøre badeværelset?

Det tager ca. 1-1,5 time at få hovedrengjort badeværelset. Her er en liste over redskaber, som du kan bruge: 

Måske er du også interesseret i: Almindelig rengøring af badeværelset >>

Tips til universalrengøringsmiddel

Et universalrengøringsmiddel er generelt praktisk, fordi det kan bruges til flere rengøringsopgaver i hjemmet. Det kan anbefales at bruge et koncentreret middel, istedet for et der er klar-til-brug. Du får mere for pengene med et koncentreret middel, og skåner miljøet for unødvendig emballage. Du kan enten komme midlet på en fugtig klud, eller opløse det i en spand med vand, så du har en opløsning, der er velegnet til den afsluttende gulvvask. 

Skal der være parfume i produktet eller ej? Hvis du foretrækker duft som et ekstra element, kan du bruge et universalrengøringsmiddel med parfume. Men hvis du gerne vil undgå risiko for parfumeallergi, kan det være en fordel at vælge et produkt, der er parfumefrit.

TASKI Sprint 200, universalrengøring med parfume kan købes hos HUMA.dk
Taski Sprint 200 parfumefri universalrengøring fra HUMA.dk

Har du ikke universalrengøring derhjemme? Så kan du bruge flydende opvaskemiddel, blandet op med vand.  

En mikrofiberklud kan meget mere

Af hygiejniske grunde er det en god idé at reservere et sæt klude, som kun bruges til rengøring af badeværelset. Så undgår du overføring af bakterier til andre rum i hjemmet. Vask kludene ved minimum 60 grader efter brug, så skadelige bakterier slås ihjel. Hvilken klud er god til rengøring på badeværelset? Nogle er vant til at bruge engangsklude i de velkendte blå eller pink farver, men de er ikke særligt gode til at opfange snavs og skidt. Mikrofiberklude rengør overfladerne væsentligt bedre og opfanger skidt og snavs effektivt. En mikrofiberklud er samtidig en økonomisk og bæredygtig løsning, da den kan vaskes mange gange i forhold til en engangsklud, som sjældent kan holde til mere end et par vaske.

Ryd op - så er det nemmere at få gjort rent

Flyder din håndvask med makeup, cremeflasker og barbergrej? Start med at rydde op på alle badeværelsets overflader, så du kan komme til med kost og spand. Benyt evt. lejligheden til at få smidt gamle produkter, udløbet medicin og lignende ud af toiletskabet. 

Kast samtidig et blik på din vasketøjskurv: Hvis den er lavet til at komme i vaskemaskinen, så giv den en tur i maskinen. Ellers kan du aftørre kurven med en klud med universalrengøring. Snavsetøj indeholder bakterier, så vasketøjskurven har godt af en rengøring i ny og næ. 

Har du en toiletspand? Tøm posen i spanden og giv spanden en grundig aftørring med universalrengøring, indeni og udenpå. Slut af med at komme en ny pose i. Åbn vinduet og luft ud, imens du går videre med toilettet. 

Lad WC-rens virke i 10 minutter

Dit WC er hjemsted for bakterier, som gerne skal slås ihjel. Brug en effektiv WC-rens med bakteriehæmmende og afkalkende effekt. Her findes der flere muligheder på markedet: Du kan få en udmærket WC-rens i det lokale supermarked. Ingredienserne kan dog ikke altid klare et tilkalket og beskidt toilet. Rengøringsgrossister kan tilbyde produkter med god, stærk effekt. F.eks. er produktet Buzil WC Cleaner et kraftigt produkt, som du kan bruge, når toilettet har brug for en ekstra grundig rengøring. Produktet, der dufter behageligt, er særdeles effektivt til fjernelse af kalk, rust og urinsten. 

Buzil WC Cleaner G 465, Særlig kraftig toiletrens kan fås hos HUMA.dk

Tryk let på WC-rensen i 3 sekunder, mens tuden føres rundt i toiletkummens rand. Toiletrens skal sidde og virke i ca. 10 minutter, inden du skrubber kummen med toiletbørsten. Imens kan du rengøre spejl og håndvask.    

Har du brune rande i toilettet, som du ikke kan skrubbe væk? Få løsningen her: Slip af med brune rande i toilettet

Puds spejlet

Et spejl udsættes dagligt for vandsprøjt, dråber fra tandpasta og fingeraftryk. Giv spejlet en pudsetur; du kan f.eks. bruge et vinduespudsemiddel, som affedter spejlet og giver et blankt resultat. Hvis spejlet ikke er særligt beskidt, kan det også klares med en mikrofiberklud og lidt universalrengøring. Poler efter med en tør og fnugfri bomuldsklud. Du kan bruge et almindeligt viskestykke, eller aflagte klude fra sengetøj. 

Nogle gange er almindelige viskestykker dog ikke helt gode til at polere med. Der kan stadig være striber og fedtede overflader i spejlet, selv om man pudser og pudser. Der findes professionelle viskestykker, som er særligt gode til formålet.

Hvis du er træt af fnugrester og striber på spejlet, kan du f.eks. købe viskestykker af vaffelvævet mikrofiber, som er overlegne i forhold til almindelige viskestykker. Når du polerer spejle og vinduesglas, er resultatet skinnende blankt og fri for generende fnugrester. Viskestykker af vaffelvævet mikrofiber er samtidig langtidsholdbare, økonomiske og bæredygtige i brug, da de kan vaskes op til 500 gange. 

Performance viskestykke af microfiber kan købes hos HUMA.dk
HUMA Vinduessæbe, svanemærket

Rengør vask og armatur

Start med at give afløbet en rensning. Hæld en god sjat opvaskemiddel ned i afløbet, fulgt af 1-2 kander med kogende vand. Hår, fedt og andet møg bliver opløst og forsvinder. 

Herefter kan du gå videre til håndvasken: Brug en mikrofiberklud til at aftørre håndvasken, ved mere genstridigt snavs kan du bruge en skrubbesvamp til at få bugt med hudfedt, tandpasta og kalkslør. Tjek samtidig området ved armaturets sokkel, vaskens overløb og afløb: Snavs og kalk kan hobe sig op over tid. Det kan som regel spottes som gullige belægninger. Hæld lidt egnet afkalker på områderne og brug en gammel tandbørste til at skrubbe med. Lad det hele sidde nogle minutter. Slut af med at skylle med vand, og polere armatur og vaskens overflader, så det hele bliver spejlblankt.

Sæbedispenser og tandkrus

Det er måske ikke noget man tænker over til daglig, men en sæbedispenser berøres mange gange dagligt efter toiletbesøg, og være en ideel yngleplads for skadelige bakterier. Nogle vælger derfor en praktisk berøringsfri dispenser på toilettet. Hvis du ikke har sådan en, har dispenseren godt af at blive renset nu og da. Fyld dispenseren med varmt vand, pump flere gange, så vandet skyller dispenseren igennem. Slut af med at aftørre dispenseren udenpå med en klud og universalrengøring. 

Purell, berøringsfri dispenser til hånddesinfektion, hvid, 700 ml fra HUMA.dk
Tork dispenser, til skumsæbe og håndsprit, touchfree, rustfri stål fra HUMA.dk

Sidder der bakterier på tandbørsten?

Måske har du hørt ulækre historier om, at bakterier fra WC´et kan flyve hen på tandbørsten? Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital beroliger med, at vi fint har levet med plaskende toiletter i mange år. Så der er grænser for, hvor farligt det kan være. Ifølge eksperter er der ingen grund til bakterie-panik: Vi lever i en verden, hvor 99% af bakterier er uskadelige, ja de er faktisk livsnødvendige. Vi skal derfor ikke være nervøse for bakterier, men reducere de skadelige. Det er istedet en rigtig god ide at vaske hænder efter toiletbesøg og sørge for at rengøre toiletknappen regelmæssigt. 

Rengør skabslåger og kontaktpunkter

Nu handler det om andre overflader i badeværelset: Aftør ovenpå skab, hylder, skabslåger, vindueskarm og lignende. En mikrofiberklud med universalrengøring klarer opgaven fint. Dernæst kan du give fælles kontaktpunkter en aftørring: Dørhåndtag, stikkontakter, shampooflasker og lignende. Hvis du står på, sidder på eller rører ved noget, er det en god ide at rengøre det ved en hovedrengøring.

Rengøring af brusenichen

Begynd med at fjerne hår og andet skidt fra afløbet, og vask afløbsristen. Hvis afløbet lugter eller tilstoppet, kan du hælde en portion opvaskemiddel i og hælde 1-2 kander kogende vand i. 

Få bugt med sæberester, håraffald og hudfedt i brusenichen med denne rutine: Skrub brusenichens overflader med et koncentreret, fedtopløsende middel, det kan f.eks. være et effektivt universalrengøringsmiddel eller flydende brun sæbe. Brug f.eks. en hård gulvskrubbe. Skyl alle flader efter med vand. 

Har du natursten i brusenichen? Vær opmærksom på at porøse natursten skal rengøres med et egnet middel, brun sæbe kan skade overfladen. 

Hvis du har et badeforhæng, kan du tage det ned og vaske det i vaskemaskinen, tilsæt evt. lidt eddike, så forhænget bliver kalket af. 

Er der kalk i brusenichen? Sådan fjerner du det >>

Rengør WC´et og toiletbørsten

Nu skal toilettet have en omgang. Brug toiletbørsten og få skrubbet kummen ren, kom hele vejen rundt i kummen. Rengør herefter toilettets yderside med universalrengøring og en mikrofiberklud. Aftør toiletknappen, alle overflader, toiletbrættet, kanten af toilettet. Tør de rengjorte flader af med et viskestykke af mikrofiber, så overfladen er blank og ren.  

Til sidst kan du give toiletbørsten en skrubbetur: Tøm evt. vand ud af beholderen. Hæld en sjat universalrengøringsmiddel i beholderen, tag børsten og skrub rundt nede i beholderen. Afslut med at skolde børsten og beholderen med kogende vand, hæld vandet ud og tør beholderen af, f.eks. med noget køkkenrulle.

Støvsug og vask gulvet

Nu mangler der en afsluttende gulvvask, og så er dit badeværelse gjort rent fra yderst til inderst. Tag støvsugeren og sug gulvet rent for støv, hår og andet smuds. Hvis du har en radiator på badeværelset, kan du give den en kærlig hånd med støvsugeren og en afstøver. Nogle støvsugere har mundstykker, som er velegnede til at rengøre radiatorer. Hvis din støvsuger ikke kan det, kan du overveje at bruge den klassiske regnbuefarvede afstøver, eller en elektrostatisk afstøver, som tiltrækker støv og nemt kommer til svært tilgængelige steder. 

Afstøver, candyfloss, 87-120 cm kan fås hos HUMA.dk
Tender Dustbuster, elektrostatisk afstøver forhandles af HUMA. dk

Når du skal vaske gulvet, er en moppe af mikrofiber meget velegnet til gulvvask. Den opfanger effektivt snavs, støv og lignende pga. vævningen. Brug f.eks. en mikrofibermoppe med velcrosystem, så det er nemt at fastgøre moppen til en fremfører, som kobles til en praktisk og ergonomisk teleskopstang. Med kvalitetsudstyr bliver gulvvasken til en behagelig oplevelse, og du kan se tydeligt forskellen på det rene resultat. 

Micro Vision Mop, microfibermoppe, 40 cm fra HUMA.dk
Alufremfører med velcro 40 cm fra HUMA.dk
Ultra Ergo Globe Teleskopskaft fra HUMA.dk

Vask gulvet med en gulvmoppe med universalrengøring. Det er mest hygiejnisk at starte længst væk fra toilettet og slutte af med at vaske gulvet omkring toilettet. Voilà: Dit badeværelse har aldrig været renere, og er nu klar til brug igen. 

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.