Står I i en situation, hvor et familiemedlem venter på et testsvar? Det kan være en svær venteposition, og imens vil man gerne forhindre smittespredning til resten af familien. Men hvordan holder man helt konkret hjemmet rent for smitte, når et familiemedlem venter på testsvar, eller måske allerede er konstateret smittet, f.eks. med COVID-19 eller en hård influenza?  Det får du en guide til her.

Vi ved alle, at god håndhygiejne er et vigtigt redskab til at forhindre smittespredning. Man kan stoppe smitte i husstanden ved at alle vasker hænder i disse situationer:

Gratis download

TJEKLISTE: UNDGÅ SMITTE I HJEMMET

Få en grundig tjekliste til at holde hjemmet rent og hygiejnisk

Hånddesinfektion dræber virus effektivt

Håndsprit dræber effektivt bakterier og vira, og er et skånsomt alternativ, som I kan bruge, når hænderne ikke er synligt snavsede. Håndvask kan i længden være hårdt for huden, derfor anbefaler Videncenter for Allergi at børn og voksne erstatter håndvask med brug af hånddesinfektion. Brug gerne en håndsprit med plejende ingredienser, f.eks. glycerin, der beskytter og plejer hudens fedtlag. 

Afspritning tager lidt tid for at have den ønskede effekt: Brug 30 sekunder på at gnide ca. 2 ml. sprit på hænderne, til de er tørre. Det er kombinationen af sprit og den mekaniske gniden, der sørger for at dine hænder desinficeres korrekt. Gnid håndspritten godt ind på dine håndflader, håndrygge, alle fingre, fingerspidser og mellem fingrene. 

Purell Advanced hånddesinfektionsgel kan fås hos HUMA.dk

Purell Advanced Hånddesinfektionsgel med glycerin er et eksempel på en effektiv håndsprit, der plejer dine hænder uden at fedte. Den er parfume- og farvefri, og kommer i en praktisk flaske med vippelåg til nem dosering. 

Mangler du tips til håndvask? Så kan du læse mere her: Håndvask og hudpleje.

Luft ekstra ud

Hvis der er flere af jer derhjemme end normalt, opstår der mere fugt og varme i boligen. Ifølge Bolius kommer der ekstra pres på indeklimaet, når vi er mere hjemme, huset får ikke den ro, som det plejer. Hvis der er mange hjemme, som bruger computer, laver mad og andet, bliver indeklimaet hurtigere fugtigt og varmt. Derfor er det en god idé at lufte ekstra ud flere gange dagligt, så virus får sværere levevilkår og indeklimaet forbliver sundt.

Desinficering af hjemmet

Ifølge Sundhedsstyrelsen overføres COVID-19 gennem dråbesmitte eller kontaktsmitte, ligesom influenza og forkølelse. Våbnet imod dråbesmitte er afstand og god hosteetikette. 

Kontaktsmitte kan forebygges ved at I undgår at røre jer selv i ansigtet og samtidig rengør kontaktflader, som alle rører ved i løbet af en dag. 

Generelt er bakterier ikke farlige, og vi har brug for kontakt med bakterier for at have et sundt immunforsvar. Derfor skal hjemmet ikke være sterilt og desinficeret som en hospitalsstue. Sundhedsstyrelsen fraråder generelt sunde og raske familier at spritte meget af og bruge en masse antibakterielle rengøringsmidler. Grunden til det er at vi har godt af at have kontakt med forskellige mikroorganismer. Istedet kan man gøre rent på et fornuftigt niveau, så smitten fra virus begrænses. 

Hvad skal jeg bruge til rengøringen?

Brug en mikrofiberklud og almindelig universalrengøring opblandet i vand. Vand og sæbe fjerner op til 99,9 % af de urenheder, hvor virus kan overleve, hvis overfladen aftørres i minimum 30 sekunder. 

Rengøring af badeværelset

Hvis den smittede kan bruge et separat toilet, er det generelt en fordel, da I så ikke behøver at rengøre toilettet dagligt. Men hvis man ikke har mulighed for det, anbefales det at rengøre toilettet en gang dagligt, da det er et område, hvor der, naturligt nok, er kropsvæsker og bakterier. 

Toilettet kan rengøres med en klud og universalrengøring i denne rækkefølge:

Rengøring af køkkenet

I køkkenet er der en del kontaktflader, som bruges af alle i hjemmet dagligt. Disse overflader skal gerne rengøres i minimum 30 sekunder, så rengøringen har den ønskede effekt. 

Køkkenet kan rengøres disse steder: 

Rengøring af stuen

Det anbefales at gå mere forsigtigt til værks, når man skal rense elektronik. Det er ikke al elektronik, der kan tåle rengøring med en fugtig klud eller spritholdige produkter. 

Man kan istedet bruge et skånsomt produkt uden sprit, lavet til sart elektronik: Pal Tech Multi Surface Antibacterial Wipes. Den effektive serviet trækkes op af en praktisk dispenser, så man nemt kan få rengjort f.eks. fjernbetjeningen.  

PalTech Multi Surface Antibacterial Wipes fås hos HUMA.dk

Sådan kan du rengøre stuen:

Rengøring af soveværelset

Bløde overflader såsom sengetøj, puder og tøj skal gerne vaskes ved mindst 60 grader for at dræbe bakterier og virus. Udluftning i soveværelset hjælper også til at forebygge smitte.

Soveværelset kan gøres rent sådan:

Hjælp hinanden med at holde rent

Det er en ekstra opgave at holde hjemmet rent, så man undgår smitte. Hvis man i forvejen kun er én voksen, mens den anden skal isolere sig, kan det virke som en stor opgave at rengøre hjemmet ekstra. 

Istedet for at en af jer hænger på hele opgaven, kan I hjælpe hinanden. Rekrutter alle raske familiemedlemmer i 10 minutter, og hjælp hinanden med at gøre rent i hver sit rum. Når alle hjælper til, er det hurtigt klaret. Mindre børn kan hjælpe voksne i samme rum, så rengøringen foregår forsvarligt.  

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.