Vidste du, at der er 4 fine fordele ved at vælge miljøvenlige rengøringsmidler til hjemmet? Her er de 4 fordele:

 1. Beskyt dig selv imod skadelig kemi
 2. Få et sundt indeklima 
 3. Få tryghed og produktsikkerhed 
 4. Skån natur, miljø og klima

Læs videre og hør mere om hvilke miljøvenlige rengøringsmidler, som kan anbefales, og hvorfor der er disse 4 gode fordele ved miljøvenlige rengøringsmidler.

Hvilke miljøvenlige rengøringsmidler er de bedste?

Markedet er fyldt med miljøvenlige produkter til rengøring. Nogle hedder “økovenlig”, “grøn”, “eco” og lignende. Men hvor miljøvenlige er produkterne egentlig? 

Det kan være svært at bedømme, når man kigger på ingredienslisten, som er trykt med bittesmå bogstaver. Det kan virke uoverskueligt at finde den løsning, som er den bedste for miljøet og sundheden.

Det kan anbefales at gå efter rengøringsmidler, der bærer et officielt miljømærke: Svanemærket og EU-blomsten. Det sikrer dig nemlig, at rengøringsmidlet lever op til strenge kontrol- og miljøkrav.  

Svanemærket og EU-blomsten stiller skrappe miljøkrav

Svanemærket og EU-blomsten er de officielle miljømærker for Danmark og EU. Du kan finde de to mærker på tusindvis af varer, lige fra sæbe, vaskepulver, papir, tekstiler, maling og møbler.

Der er derfor rig mulighed for at vælge produkter, der er svanemærkede eller med EU-blomsten. Produkterne skal leve op til strikse krav for miljø, kemikalier, styrke, sikkerhed og kvalitet. 

Det sikrer dig og dine nærmeste imod at blive udsat for unødvendige og usunde stoffer. Jo tættere på kroppen produktet er, jo bedre er det at vælge miljømærkerne, så du beskyttes imod skadelige stoffer.

Fordel 1: Beskyt dine nærmeste imod skadelig kemi

Vi udsættes dagligt for kemiske stoffer. De forekommer ofte i meget lave koncentrationer og overholder generelt den gældende lovgivning.

Men undersøgelser viser, at når vi er i kontakt med forskellige stoffer, kan der ske forstyrrelser i hormonerne og andre påvirkninger, der samlet set udgør en risiko for sundheden. Det kaldes cocktaileffekten.

Især små børn er mere følsomme, bl.a. fordi de har en lille krop, sart hud og et immunforsvar, som ikke er færdigudviklet endnu.

Du kan begrænse den cocktail af kemi, som du og dine nærmeste bliver udsat for, f.eks. ved at vælge produkter med officielle miljømærker.

Svanemærkets skrappe krav til rengøringsmidler

Uanset om det er til professionelt brug eller privat brug, så skal svanemærkede rengøringsmidler leve op til strikse kemikaliekrav. Kravene stilles f.eks. til: 

 • Kemikaliers sundhedsmæssige egenskaber, herunder krav til parfume og forbud mod konserveringsmidlet MI
 • Kemikaliers miljømæssige egenskaber, herunder krav til nedbrydelighed og giftighed 

Ved at købe svanemærkede produkter undgår du også stoffer som klor, optisk hvidt og visse tensider.

Fordel 2: Sundt indeklima

Rengøringsmidler med Svanemærket og EU-blomsten er også med til at give dig et sundt indeklima. F.eks. er et produkt såsom svanemærket flydende rengøringsmiddel underlagt streng kontrol.

Det betyder at du kan gøre rent i hjemmet, med minimale mængder af skadelige stoffer, der kan provokere allergi og anden dårligdom.

Er miljøvenlige rengøringsmidler effektive?

Er miljøvenlige rengøringsmidler så lige så effektive til at gøre rent, når de er underlagt strenge krav om indholdet? Ja, de er faktisk mindst lige så effektive som konventionelle rengøringsmidler.

Det er  et krav fra Svanemærket og EU-blomsten til produktet, at det skal være mindst lige så effektiv til at gøre rent som almindelige rengøringsmidler.

Måske er du også interesseret i: Guide og tjekliste: Sådan undgår du smitte i hjemmet

Fordel 3: Tryghed og produktsikkerhed

Allergi, hormonforstyrrende stoffer og skadelig kemi er i stigende grad noget, som mange af os er bevidste omkring – og gerne vil undgå.

Ny viden om hvordan forskellige kemikalier og indholdsstoffer kan påvirke sundheden gør, at vi gerne vil vælge produkter, hvor vi ved præcist hvad indholdet er. 

Hvis du gerne vil være ekstra beskyttet, kan du vælge rengøringsmidler, der har både Den Blå Krans og enten Svanemærket eller EU-blomsten.

Så er der nemlig dels stillet krav til produktets miljøbelastning, og omfattende krav til at produktet er fri for parfume og lignende stoffer, der kan udløse allergi.

Parfume, som kan skabe allergi, må nemlig gerne bruges i produkter med Svanemærket og EU-blomsten, men ikke i produkter, der har allergimærket Den Blå Krans.

Fordel 4: Skån natur, miljø og klima

Hvorfor er miljømærkede rengøringsmidler noget du kan trygt kan vælge med grøn samvittighed?

Miljøvenlige rengøringsmidler er lavet af ingredienser, der belaster miljø og natur så lidt som muligt.

Der stilles store krav til produktets totale miljøbelastning – lige fra det produceres, forbruges og ender som affald.

Hvis produktet ikke lever op til kravene, kan det ikke få en certificering i form af f.eks. Svanemærket og EU-blomsten.

Når du vælger produkter med et miljømærke, skåner du miljø og natur, du sparer på de naturlige ressourcer, og du viser omtanke for fremtidens klima.

Du kan også vælge plantebaserede rengøringsmidler

Svanemærket, EU-blomsten og Den Blå Krans er gode miljømærker at gå efter. Men du kan også overveje plantebaserede rengøringsmidler. 

Plantebaserede produkter er lavet af 100% bionedbrydelige materialer og ingredienser, som stammer fra naturlige og vedvarende ressourcer.

Det skåner miljø og klima, og understøtter et sundt indeklima, hvor I undgår kontakt med skadelig kemi. 

Sure-serien fra Diversey: Plantebaserede rengøringsmidler

Et eksempel er Diverseys plantebaserede Sure-serie. Produkterne er 100% biologisk nedbrydelige rengøringsmidler i professionel kvalitet. Ingredienserne er lavet af plantebaserede ingredienser, som kommer fra naturlige og vedvarende ressourcer.

Der er flere fordele ved at benytte Sure-serien til professionel rengøring:

 • Fri for miljø-faremærker
 • Fri for parfume og kunstig farve
 • 100% bionedbrydelig formulering 
 • Højkoncentreret og derfor økonomisk i brug
 • Effektiv rengøring af meget snavsede og fedtede overflader 
SURE Cleaner & Degreaser, plantebaseret grovrengøringsmiddel. Fås hos HUMA.dk
SURE Interior & Surface cleaner, plantebaseret universal rengøringsmiddel. Kan fås hos HUMA.dk
SURE Hand Dishwash, plantebaseret opvaskemiddel til håndopvask. Kan fås hos HUMA.dk
SURE Toilet Cleaner, plantebaseret toiletrens. Kan fås hos HUMA.dk
SURE Glass Cleaner, plantebaseret glasrens. Kan fås hos HUMA.dk
SURE Washroom Cleaner, plantebaseret sanitetsrengøringsmiddel og kalkfjerner. Fra HUMA.dk

Få mere at vide om miljøvenlig rengøring

Hvis du gerne vil vide mere om cocktaileffekten, og få gode råd til at vælge miljøvenlig rengøring til dig og din familie, så kan du læse videre her:

Forbrugerrådet Tænk: Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Miljøministeriet: Tips om grønne rengøringsmidler

Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker: Svanemærket og EU-blomsten er et godt valg for børn

Kategorier: Rengøringsmetoder

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.