Du kender sikkert de rummelige, gennemsigtige tankhandsker, som man kan bruge til at beskytte hænderne med, når bilen skal tankes op. De er okay i en snæver vending, men ikke så velegnede til praktiske opgaver derhjemme. 

Nitrilhandsker er et godt alternativ til tankhandsker, og de kan bruges til et utal af praktiske opgaver i hjemmet.

I denne artikel får du 7 gode tips til hvordan du kan lette arbejdet, undgå ulækre og snavsede ting, og beskytte huden ved at bruge nitrilhandsker.

Vi starter med en lille introduktion til hvad nitrilhandsker er. 

Nitrilhandsker er lavet af syntetisk gummi, som giver fleksible, meget strækbare handsker med en god pasform og komfort. Det er desuden en robust handske, som holder godt, og som bedre modstår huller, rifter og brud end eksempelvis tankhandsker.

Handsken udmærker sig også ved at beskytte godt mod både biologiske smittekilder og mange former for kemi, f.eks. stærk rengøringskemi.

Fordelen ved nitrilhandsker er også at de er allergifri, sammenlignet med latexhandsker, som kan give allergi pga. det naturlige latexprotein. 

Men hvad kan man så bruge nitrilhandsker til? Her er syv gode eksempler på hvordan du kan beskytte dig selv mod ulækre, bakteriefyldte eller skrappe produkter ved at bruge nitrilhandsker. 

Nr. 1. Når du skal tilberede mad

De fleste nitrilhandsker er typisk godkendt til madlavning, dvs. at du kan trygt bruge handskerne til fødevarekontakt. Fødevaregodkendte nitrilhandsker er mærket med symbolet “Glas og gaffel” på emballagen.

Du kan f.eks. bruge nitrilhandsker, og undgå kontakt med blod, bakterier og salmonella, når du skal gnide krydderier og olie ind i fjerkræ.

Hvis du skal lave mad med stærkt farvestof, beskytter nitrilhandskerne også mod f.eks. frugtfarve, rødbedesaft og krydderier.

Handskerne er også gode til at skærme huden mod stærke ingredienser, f.eks. chili, citron og eddike, som kan skabe hudirritation. Alt i alt hjælper nitrilhandsker til sund og god køkkenhygiejne. 

Nr. 2. Når du skal farve hår

Hårfarvningsprodukter indeholder stærk kemi, som kan irritere huden og udløse allergi. Nitrilhandsker beskytter godt mod kemi, og har en større modstandsevne over for kemikalier, sammenlignet med f.eks. de tankhandsker, som typisk er i pakningen på hårfarven.

Nitrilhandskerne giver dig en bedre føling med produktet, når det skal masseres ind i håret, og yder bedre beskyttelse mod kemikalierne i hårfarven. 

Nr. 3. Når du skal bruge stærk kemi

Nogle gange er det nødvendigt at bruge stærk kemi til opgaver derhjemme, hvad enten det er rengøring eller vedligeholdelse. Nitrilhandsker udmærker sig ved at beskytte godt mod rengøringsprodukter med kemikalier, f.eks. syre.

Professionelle rengøringsfolk anbefales at bruge nitrilhandsker, da de beskytter optimalt mod rengøringskemi og vand, som slider på huden og kan give problemer med allergi.

Nitrilhandsker er derfor et godt valg, hvis man gerne vil beskytte sig selv, når man bruger rengøringskemi derhjemme. 

Nr. 4. Rengøring efter sygdom

Når der er smitsom virus i familien, f.eks. coronavirus eller influenzavirus, sikrer god hygiejne, at der ikke smittes på kryds og tværs mellem familiens medlemmer.

Du kan beskytte dig selv effektivt ved at bruge nitril handsker, når du skal gøre rent efter en syg person, f.eks. ved aftørring af overflader eller oprydning af brugte lommetørklæder.

Når der skal håndteres vasketøj fra en smittet person, beskytter handskerne også godt mod smitteoverførsel. 

Måske er du også interesseret i: Guide og tjekliste: Undgå smitte i hjemmet

Nr. 5. Når kæledyrene har et uheld

De firbenede i familien, f.eks. hunde eller katte har små uheld nu og da. Kæledyrs svineri er ikke så lækkert at gøre rent, og du kan skærme hænderne mod kontakt med f.eks. urin, afføring, opkast og lignende.

Brug f.eks. nitrilhandskerne, hvis du skal vaske et kæledyr, der har afføring i pelsen, eller hvis du skal tørre op efter et kæledyr, der har tisset eller lavet afføring på gulvet. Nitrilhandsker beskytter effektivt mod biologiske smittekilder. 

Nr. 6. Når du skal rense afløb

Nitrilhandsker kan lette den ret ulækre opgave, når afløbet skal renses for rester af shampoo, hår og andre klumper. Tag nitrilhandskerne på, og undgå kontakt med de stærkt smudsige ting, som hober sig op i kloak og afløb.

Nitrilhandskerne har en god pasform, så det er nemmere at få fat i snavset, der stopper afløbet. 

Nr. 7. Til bilreparationer

Bilreparation betyder oliepletter og sort snavs, som sætter sig godt og grundigt på hænder og negle. Det kan være temmelig svært at rense af hænderne bagefter.

Med nitrilhandsker undgår du sorte negle og hænder efter bilreparationen, og pasformen på handskerne sikrer, at du har god kontakt med de bildele, der skal fikses. 

Hvor kan man købe nitrilhandsker?

Du kan købe nitrilhandsker flere steder. Du kan f.eks. købe nitrilhandsker på apoteker, byggemarkeder og i kædebutikker. Du kan også få nitrilhandsker online til gode priser hos professionelle rengøringsgrossister, der har et E-sortiment af nitrilhandsker fra bl.a. producenter såsom Abena og Prime Source. 

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.