Natursten vinder mere og mere frem i moderne skandinaviske badmiljøer. Det flotte naturudtryk med struktur på fliserne eller klinkerne, er med til at give en stemning af ro og eksklusivitet, hvilket mange sætter pris på.
Desværre er natursten som fx. granit, basalt, skiffer, travertin og marmor særligt sensitive over for rengøringsmidler. Dette gør, at du ikke må anvende almindelige kalkfjerningsprodukter med et højt syreindhold. Skulle du vælge at gøre dette, vil du nemlig kunne få permanente syreskader på fliserne. Samme gælder hvis du anvender eksempelvis citronsyre eller eddike.
Denne guide er derfor skrevet, for at give dig et overblik over hvilke produkter som man kan bruge, til at afkalke natursten på badeværelser.
Indholdsfortegnelse
Hvad skal man bruge til at afkalke natursten?
Natursten indeholder som oftest kalk. Da kalkfjerner (som det ligger i navnet) fjerner og nedbryder kalk, betyder det derfor at ikke blot den uønskede kalk i toppen af flisen risikerer at blive fjernet. Er du uheldig trækkes der kalk ud af selve flisen, hvilket vil vise sig som misfarvninger eller hvide striber på fliserne.
Det er derfor vigtigt at bruge et rengøringsmiddel, der ikke indeholder stærk syre.
Her skal du have fat i et produkt ved navn HUMA Alkalisk “Afkalker”. Produktet er et specielrengøringsmiddel som forhandles af rengøringsgrossisten HUMA.dk.
Du kan dog købe produktet både som privatperson og som virksomhed, med levering til hele landet fra blot 35,- kroner.
Frem for at nedbryde kalken, gør HUMA Alkalisk “Afkalker” det, at den løsner kalksæbe – den kemiske forbindelse, som opstår når kalk og sæbe reagerer med hinanden. Produktet kræver derfor noget mere knofedt, sammenlignet med effekten af en kalkfjerner.
Sådan bruger du HUMA Alkalisk “Afkalker”
Her er fremgangsmåden til afkalkning og kalkfjerning på syrefølsomme overflader som fx. natursten:
- Start med at skylle fliser og fuger grundigt med din bruser
- Lav en brugsopløsning i forholdet 2-5 dl HUMA Alkalisk “Afkalker” (alt efter mængden af kalk) til 10 liter vand
- Påfør opløsningen med svamp eller børste. (Du kan eksempelvis anvende en Vileda Pur Aktiv rengøringssvamp, som i modsætning til alm. gule rengøringssvampe ikke ridser). Husk at anvende handsker.
- Lad produktet virke nogle minutter – sæb evt. fliserne ind igen. Der kan godt være behov for lidt knofedt i denne forbindelse
- Skyld grundigt efter med rent vand, og skrab/tør evt. fliserne rene
Tip: Fremadrettet kan du med fordel anvende produktet i lavere opløsning, til løbende at holde kalken nede. Over tid danner produktet en hinde, som gør at kalk får sværere ved at sætte sig. Produktets effekt stiger derfor som tiden går.
Hvor køber jeg produktet?
HUMA Alkalisk “Afkalker” er et specielrengøringsmiddel, originalt udviklet til den professionelle rengøringsbranche som et syrefrit alternativ til kalkfjerner.
Produktet er derfor ikke et du kan finde i fysiske butikker såsom Silvan, Bauhaus, Jem og Fix, Matas eller lignende.
Skal du derfor afkalke eksempelvis sorte granitfliser, må du bestille produktet direkte på HUMA.dk – enten til afhentning i Ishøj hvor virksomheden har til huse, eller få den tilsendt med PostNord eller GLS, da webshoppen har landsdækkende levering med disse to fragtselskaber.
Webshoppen har dog gjort det nemt for dig, og samlet alt hvad du skal bruge i en produktpakke kaldet “Kalkfjernerpakke 2: Til syrefølsomme overflader“.
Dette rengøringssæt indeholder HUMA Alkalisk “Afkalker” og et tilhørende sprayhovede, 10 stk. engangshandsker, en fugebørste samt en ridsefri svamp.
Hvordan ved jeg om mine fliser tåler syre?
Metoden som beskrevet ovenfor hvor der bruges HUMA Alkalisk “Afkalker”, er primært tiltænkt brugt på fliser som ikke tåler syre.
Dermed ikke sagt, at produktet ikke også kan bruges på fliser der tåler syre. Det giver blot bedre mening at bruge et syreholdigt produkt hvis fliserne tåler syre, da syreholdige produkter er langt mere hurtigvirkende sammenlignet med HUMA Alkalisk “Afkalker”.
Har du eksempelvis porcelænsfliser, kan du med fordel anvende et syreholdigt produkt frem for HUMA Alkalisk “Afkalker”.
Mange mennesker er dog i tvivl om hvorvidt at fliserne tåler syre eller ej, og i de tilfælde, kan man foretage en såkaldt frimærkeprøve. Dette er en lille test som har til formål, at se om overfladen tåler syre eller ej.
Frimærkeprøven foretages således:
- Find et mindre (gerne ikke så synligt) område på din flise/klinke som du kan teste på
- Dryp eller sprøjt en smule afkalker på området. Det kan fx. være et par dråber minuskalk, eddikesyre, wc-rens eller lignende
- Se om der kommer en reaktion (hvor overfladen bruser op). Såfremt dette sker, er det et udtryk for at flisen indeholder kalk, hvorved at det syreholdige produkter ikke bør anvendes.
- Såfremt at der ikke er nogen reaktion efter ca. 5 min, skyldes der efter med vand, og der tjekkes for skjolder
- Hvis ikke der kommer nogen reaktion kan du trygt anvende syreholdige produkter på flisen
Er skaden allerede sket?
Har du allerede været i krig med den farverige Cillit Bang kalkfjerner på dine natursten, med striber eller misfarvning til følge, er du desværre rigtig dårlig stillet. Syreskader som disse kan nemlig være tæt på umulige at rette op på.
Nogle gange kan man være heldig at sminke skaden lidt, ved at behandle fliserne med klinkeolie. Dette produkt finder du typisk i større byggemarkeder.
Klinkeolien vil dog ikke fjerne selve syreskaden, men kan som udgangspunkt kun være med til at pynte lidt på udtrykket.
Gode tips til at minimere kalk på fliser og klinker
Med forebyggelse kommer man langt.
For at forebygge kalkbelægninger på fliser anbefaler vi derfor, at du skraber og tørrer dine fliser af efter endt brug. Dette er særligt vigtigt, hvis du bor i en landsdel som har hårdt vand.
Til formålet kan du eksempelvis anvende en god vinduesskraber fra fx. Unger eller Moerman, samt et gammelt håndklæde eller viskestykke.
En anden løsning som er lettere (men også dyrere), er at overveje at installere et blødgøringsanlæg fra fx. BWT. Her vil vandets kalkindhold blive reduceret væsentligt, hvilket vil gøre at kalkaflejringer vil blive minimeret mærkbart.
Selvom at dette er en dyr løsning, kan det være en god vej at gå, hvis du har natursten, og hverken orker en omstændig aftørringsprocedure, eller løbende brug for kalkfjerning.