Den blev opfundet i USA 1868, og er fast inventar i de fleste hjem. Støvsugeren er en glimrende opfindelse, der snupper støv, skidt og nullermænd, og nærmest uundværlig i en husholdning. 

En del mærker slås om forbrugernes gunst. Electrolux er for tiden størst på det danske marked for kommercielle støvsugere, mens Siemens, Philips og danske Nilfisk også har godt tag i forbrugere, der skal investeres i en ny støvsuger. Men der er faktisk en anden type støvsugere, som er værd at overveje: 

Professionelle støvsugere, som bruges i bl.a. rengøringsbranchen. 

Og hvorfor er en professionel maskine værd at overveje? Sugeevnen, kvaliteten og funktionaliteten er de kommercielle støvsugere temmelig overlegen. 

Til gengæld er der ikke meget gejl og tilbehør, og designet er måske mere industrielt end kønt på de professionelle støvsugere. 

Men døm ikke alene på udseendet – professionelle støvsugere kan altså noget andet og mere end almindelige støvsugere. 

Lad os gå videre med nogle relevante spørgsmål, når man skal have ny støvsuger:

Hvad er vigtigt for dig, når du skal have ny støvsuger? De fleste vil nok gerne have en støvsuger, som suger rigtigt godt, også i alle kroge og sprækker, og som er nem og behagelig i brug. 

Måske er det også vigtigt, at din støvsuger ikke lyder som en brølende flymotor, når den er i sving? 

Og hvad angår rækkevidden og ledningslængden, måske er det også en prioritet, at du kan nå langt, uden at skulle skifte stikkontakt hele tiden? 

Hvis du har kæledyr eller allergi i familien, er en støvsuger med HEPA-filter måske også en ting, du lægger vægt på.

Hvilke fordele har en professionel støvsuger?

Hvis du søger et stærkere alternativ til den almindelige støvsuger, udmærker en professionel støvsuger sig på flere områder: 

  • Den er lavet med en meget stærkere motor, som kvitterer med stærk sugekraft. 
  • Den er bygget op af robuste og holdbare materialer – den skal jo kunne holde til at få tæsk og knubs i mange arbejdstimer. 
  • Der er lagt vægt på posens kapacitet – der skal være plads til en masse snavs, inden posen skal skiftes
  • Den er som regel ikke udstyret med en masse udstyr, mundstykker og lignende. Det kan tilkøbes, hvis behovet er der.

Lad os kigge nærmere på 3 af de bedste professionelle støvsugere:

  • Nilfisk VP 930 HEPA Blue
  • Taski Aero 8 og Taski Aero 15 Plus
  • Kärcher T12/1 Nordic

Nilfisk VP 930 HEPA Blue

Nilfisk er en dansk støvsuger-producent med mange år på bagen. Denne model fra Nilfisk har længe været den førende referencemodel for andre støvsugere på det professionelle marked. 

Maskinen kaldes også for skildpaddemodellen, fordi den ikke lader sig vælte under brug. 

Det er en meget brugervenlig, driftsikker støvsuger, med et lavt støjniveau på 70 decibel (en almindelig samtale er på ca. 60 decibel). 

Der kan støvsuges en rum tid med en ekstra stor pose på 15 liter, og rækkevidden er flot med en ledning på 15 meter. 

Til sammenligning er ledningen på kommercielle støvsugere generelt noget kortere, med længde på ca. 10-12 m. 

Nilfisk VP 930 HEPA Blue er i energiklasse A, og da den er fremstillet til professionel brug, kan du regne med, at den kan holde længere end almindelige støvsugere.

Modellen er velegnet til allergihjem og kæledyrshjem, da det effektive HEPA-filter og meget store filterareal sørger for at luften er ren. 

Nilfisk VP 930 HEPA Blue kan fås hos HUMA.dk

Tilbehør: Parketgulvmundstykke, vingemundstykke og 2-delt rør i aluminium. 

Pris: 2.800 kr. 

Konklusion: Denne støvsuger er til dig, der gerne vil have en effektiv, allergivenlig støvsuger med stor rækkevidde, hvor det ikke er så vigtigt, om støvsugeren er den mest opdaterede mht. funktioner og teknologi. 

Taski Aero 8 og 15 Plus

Disse to støvsugere fra Taski rummer alle de gode ting fra Nilfisk-modellen og overhaler den med nogle funktioner, som giver ekstra plusser i karakterbogen. 

Taski 8 og 15 Plus er særdeles effektive støvsugere, og udstyret med den nyeste patenterede whisper teknologi, som giver en ultrastøjsvag støvsuger med en decibel på 50, når eco-knappen er slået til. 

Eco-knappen reducerer tillige energiforbruget fra 585 watt til 295 watt, uden at gå på kompromis med resultatet af rengøringen. Du kan derfor spare på energien, og stadig få rene og pæne gulve med Taski. 

Taski 8 er en mellemstor model og Taski 15 er topmodellen til rengøring, med ekstra stor kapacitet. De har hver især en pose-kapacitet på 13 og 15 liter, og kommer med praktisk ledningsoprul. Det kompakte design gør, at du nemt kan opbevare støvsugeren i et kosteskab, den fylder ikke meget. 

Begge støvsugere er desuden nemme at reparere og skifte dele på, uden brug af værktøjer. Til sammenligning skal Nilfisken åbnes op og loddes. 

Taski 8 er en mellemstor model og Taski 15 er topmodellen til rengøring, med ekstra stor kapacitet. De har hver især en pose-kapacitet på 13 og 15 liter, og kommer med praktisk ledningsoprul. 

Det kompakte design gør, at du nemt kan opbevare støvsugeren i et kosteskab, den fylder ikke meget. 

Begge støvsugere er desuden nemme at reparere og skifte dele på, uden brug af værktøjer. Til sammenligning skal Nilfisken åbnes op og loddes.

Tilbehør: Teleskoprør i metal (32 mm), støvsugerslange, fleece støvsugerpose og kombimundstykke

Pris på Taski Aero 8 Plus: 2.375 kr. 

Pris på Taski Aero 15 Plus: 2.750 kr.

Konklusion: Taski Aero 8 og 15 Plus er særdeles effektive, kompakte støvsugere, udstyret med den nyeste teknologi, der sikrer en støjsvag og energieffektiv støvsuger, der holder længe.  

Taski Aero 8 Plus fås hos HUMA.dk
Taski Aero 15 Plus fås hos HUMA.dk

Bonusinfo: Ønsker du et billigere alternativ til Taski 8 og 15 plus, kan du se på Taski Aero 8 og Taski Aero 15. Begge modeller er uden integreret ledningsoprul, fuld pose indikator og eco-mode.

Kärcher T12/1 Nordic

Den sidste støvsuger i rækken er til den kræsne bruger, der gerne vil have fat i en af de bedste støvsugere, der bruges af professionelle. 

Du får hvad du betaler for, og det afspejles også i prisen på 3.185 kr, som er et nøk højere end Nilfisken og Taskierne. 

Kärcher har den stærkeste motor af alle modellerne: En 800W motor, som er den maximalt tilladte ifølge EU-lovgivningen. 

Den sluger dog ikke energi, da energiklassen er på A+. Du kan støvsuge mange gange, med en pose på 12 liter. 

Gule knapper indikerer nemt og enkelt, hvor f.eks. tænd/sluk sidder, det klares med et fodtryk. 

Med et lavt tyngdepunkt er maskinen svær at tippe om, og den kører nemt og ubesværet rundt med sine to gummihjul og to hjul. 

Det er en støjsvag maskine, der kun fylder 62 decibel i lydbilledet, mens den er i brug.

Du kan tilkøbe et HEPA-filter, som kun lader max. 50 partikler pr. liter luft trænge igennem maskinen, når den er i brug. 

Ledningens længde er fornuftig: 12 meter, i tydelig gul farve, og med anti-twist, så der ikke går båndsalat i det hele. 

Du kan vikle ledningen om toppen af støvsugeren eller hænge den på en krog, der folder ud på siden af maskinen.   

Kärcheren har et kompakt design, så den nemt kan stilles væk uden at fylde for meget. 

Tilbehør:

  • Støvsugerslange 2,5 m 
  • Teleskopisk støvsugerrør 
  • Fleece støvsugerpose
  • Klipsystem til slangeforlængelse
  • Gulvmundstykke velegnet til glatte gulve

Pris: 3.185 kr.

Konklusion: Kärcher T12/1 Nordic er en foretrukken model blandt professionelle, som også private med særlige præferencer kan få glæde af. 

Den har en rigtig god sugestyrke, enkel betjening og mange praktiske funktioner. Det er en støvsuger, hvor forholdet mellem pris og kvalitet er fortrinlig. 

Kärcher T12/1 Nordic kan fås hos HUMA.dk

Måske er du også interesseret i: Gulvmoppe – sådan finder du den rigtige gulvmoppe

Sådan får du støvsugeren til at holde længe

Vi slutter af med nogle tips til, hvordan du får din støvsuger til at holde længst muligt: 

#1 Brug kun originale støvsugerposer

Du kan forlænge støvsugerens levetid ved at bruge de poser, som producenten har designet til maskinen. 

De billige no-name poser er ofte for tynde, og derved kommer der fint støv ind i maskinens propeller og kuglelejer, så maskinen nemmere kan gå i stykker.

#2 Støvsug ikke med en stopfyldt pose

Støvsugeren rengør dårligere med en fyldt pose, og den kan blive så fyldt, at der kan gå hul på den. Hvis støvet trænger ud i motoren, kan den blive overophedet, og risikere at brænde sammen. 

Støvsugeren har en indikator, der viser om posen er fyldt op. Det kan enten være en farve, der skifter fra grøn til rød, eller en lampe, der lyser.

#3 Husk at skifte filter

Det er nemt at glemme det lille filter, som er placeret foran motoren. Gør det til vane at skifte filteret, når du skifter støvsugerposen. Hvis du har et HEPA-filter på din støvsuger, skal det skiftes ca. hvert 3. år. 

#4 Støvsug ikke disse ting 

En støvsuger kan klare meget snavs, men disse ting har den ikke godt af at suge op: Aske, savsmuld, våde madvarer, væsker, små og store glasskår, små stykker legetøj, og makeup rester. 

Kilde: Samvirke 

Kategorier: Husholdningsmaskiner

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.