Karkluden er en tro tjener i den daglige rengøring. Den er et godt og effektivt rengøringsredskab, f.eks. når der skal tørres op på gulvet efter en madglad 1-årig, som begejstret har kastet rundt med broccoli og kødsauce til aftensmaden. I den forbindelse er det rart at kunne få gjort nemt og hurtigt rent, så der er tid til hygge og fritid sammen med familien. 

Søger du gode karklude? F.eks. nogle, der er meget holdbare, gode til at gøre rent og skånsomme over for miljøet? Her får du en guide til hvilke typer karklude du kan vælge mellem. 

 

Undgå mikroplast

Det er efterhånden almen viden, at der er problemer med plastik i havene, som danner store affaldsøer. Man søger derfor at begrænse forbruget af plastik, som nedbrydes til mikroplast. Mikroplast vandrer fra dyr op i fødekæden til mennesker, og kan potentielt være skadeligt. Ingen kan gøre alting, men nogen kan gøre noget, når man gerne vil skåne miljøet. F.eks. kan man vælge en karklud lavet af andre materialer end plast. 

 

Altmuligklude afgiver mikroplast

De velkendte altmuligklude i gul, pink eller blå har længe været i brug, f.eks. til hurtig rengøring i køkkenet. Kludene bruges stadig af mange som karklud, og de kan godt vaskes i vaskemaskinen et vist antal gange, inden de ikke er så gode til at tørre af med mere.  Altmuligkludene har den fordel at de er meget billige og nemt tilgængelige i supermarkedet. Ulempen er at kludene dels afgiver mikroplast og ikke er særligt gode til at opfange snavs, krummer og lignende, når de bruges som karklud. 

 

Hjemmehæklede karklude

Hvis du er fingernem, kan du istedet hækle en karklud som et mere bæredygtigt alternativ til altmuligkludene. Den hæklede klud, der laves af f.eks. bomuldsgarn, kan vaskes mange gange og holde i lang tid. Det er ikke kun karklude, som mange hækleentusiaster vælger at fremtrylle selv, der hækles f.eks. også rondeller, som bruges til at fjerne makeup. 

Foto: Kelly Sikkema. Unsplash

Her er en trin-for-trin video til at hækle karklude: Video:  Hæklet karklud for begyndere

Der er flere fordele ved at fremstille sin egen karklud istedet for at købe de gule altmuligklude. Hæklede klude holder i lang tid og kan hækles i mønstre, der er udmærkede til at fange snavs. De afgiver ikke mikroplast og er mere skånsomme miljømæssigt. Ulemperne ved hækle-løsningen er at du måske hverken har tid eller lyst til at hækle den mængde klude, som skal bruges til daglig rengøring. 

 

Mikrofiberkluden er en effektiv og bæredygtig løsning

Hvis du leder efter en karklud, som er effektiv til at opfange skidt, madrester og fjerne fedt, er en mikrofiberklud en god mulighed. Du kan f.eks. vælge en svanemærket vaffelvævet køkkenklud, Super Tentax Waffel, der har mange kvaliteter: 

 

  • Effektiv rengøring: Køkkenkludens bakterieopsamling er på 99%
  • Nem rengøring: De små “vafler” i vævningen opfanger hurtigt og nemt skidt
  • Fedtfjernende effekt: Køkkenkluden aftørrer hurtigt fedt, det har altmuligkluden ikke nemt ved
  • Kluden kan vaskes op til 500 gange
  • Den er svanemærket og derfor godkendt som et produkt, der mindsker den samlede miljøbelastning fra produktion til forbrug

 

Kludens ulemper er at den er lidt dyrere end altmuligklude. Til gengæld skal man ikke købe nye klude hyppigt, da en vaffelvævet køkkenklud holder i meget lang tid og sparer tid i rengøringen.  

Super Tentax Waffel, vaffelvævet køkkenklud kan fås hos HUMA.dk

 

Undgå bakteriefest i karkluden

Ifølge magasinet Samvirke er køkkenet et af de rum, som naturligt nok rummer mange bakterier. Det er derfor en god ide at have nogle gode vaner mht. køkkenhygiejene, så I kan forebygge maveinfektioner og andre kedelige ting. 

 

En karklud er et lunt sted, som bakterier godt kan lide at slå sig ned i. For at sikre en ren og hygiejnisk klud, der ikke overfører bakterier til køkkenbordet, kan du bruge kluden på følgende måder:

Vrid kluden stramt op. Når du har tørt køkkenet af, skal kluden gerne vrides stramt op, så den ikke er våd og slasket – det elsker bakterier nemlig

Hæng kluden op. Du kan hænge din karklud på et lille stativ eller på kanten af en krukke ved vasken. Det forhindrer bakterieophobning, når kluden ikke ligger i en klump

Udskift kluden dagligt. En køkkenklud opsamler mange bakterier og madrester på daglig basis. Smid kluden til vask mindst 1 gang om dagen, så du kan starte med en frisk og ren klud. 

Vask kluden ved mindst 60 grader. Kluden bliver helt ren, når du sørger for at vaske den ved en høj vasketemperatur. Læs gerne vaskelappen på kluden, der kan være variationer i vaskeanvisningerne. F.eks. kan en vaffelvævet køkkenklud ikke tåle skyllemiddel, da det nedsætter dens effektivitet. 

 

 

Rød klud til “heavy duty” rengøring 

En klud kommer vidt omkring i hjemmet og bruges måske på køkkenet, toilettet og i stuen. Når kluden vaskes ved f.eks. 60 grader, dræbes alle bakterier. Det er nok de færreste af os, der kan lide tanken om at bruge den samme klud til køkkenet, som tidligere har taget tjansen med at rengøre toiletbrættet. Du kan derfor sikre høj hygiejne ved at farvekode dine klude:

 

  • Røde klude til toilet og sanitet
  • Blå klude til køkken
  • Grønne klude til inventar
  • Gule klude til isolation eller desinficering, f.eks hvis et familiemedlem er smittet eller i isolation pga. Corona-virus

Når kludene er brugt i hver deres afdeling af hjemmet, kan det også anbefales at vaske de røde og gule klude helt separat fra de grønne og blå, for at undgå overførsel af bakterier.  

Alt i alt er der fordele og ulemper ved de forskellige typer karklude. Hvis du gerne vil have de bedste karklude og er bevidst om miljøhensyn, så byder mikrofiberkluden på adskillige  fordele. En microfiberklud sikrer f.eks. en høj hygiejnestandard og er mindre miljøbelastende end altmuligklude. 

 

 

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.