Kras hoste, løbende øjne og irriterede slimhinder – det er ubehagelige gener, der følger med allergi. Når allergi først er opstået, er det desværre ofte en trofast følgesvend for livet. Det vigtigste våben mod allergi er derfor forebyggelse. Du kan f.eks. undgå kontaktallergi, parfumeallergi og husstøvmideallergi ved at bruge gode rengøringsrutiner, miljømærkede rengøringsmidler uden parfume og effektivt rengøringsudstyr.
Læs videre og få 9 vigtige råd, som forebygger allergi i hjemmet.
Indholdsfortegnelse
- 1 Råd nr. 1: Gør rent hver uge
- 2 Råd nr. 2: Hovedrengøring 1-2 gange årligt
- 3 Råd nr. 3: Invester i en god støvsuger
- 4 Råd nr. 4: Undgå fugt og skimmel i badeværelset
- 5 Råd nr. 5: Vælg miljømærkede rengøringsmidler uden parfume
- 6 Råd nr. 6: Brug microfiberklude og -mopper til rengøring
- 7 Råd nr. 7: Vask sengetøj ved 60 grader hver 14. dag
- 8 Råd nr. 8: Indret hjemmet rengøringsvenligt
- 9 Råd nr. 9: Luft ud hver dag
- 10 Allergi: Hvor mange danskere det? allergi?
- 11 Bonusinfo til allergikere: Pjece om rengøring
Råd nr. 1: Gør rent hver uge
Ifølge Patientforeningen Astma-Allergi Danmark er rengøring 1 gang ugentligt passende i forhold til at forebygge allergi.
Hvis man gør rent oftere, kan det faktisk udløse gener, fordi der hvirvles støvpartikler op, når der støves af og støvsuges.
Rengøringsmidler, som ikke er allergivenlige, kan desuden afgive gasser, der kan genere luftvejene.
Det er derfor bedst at undgå hyppig rengøring dagligt, så luftvejene ikke generes af unødig støv og kemi.
Råd nr. 2: Hovedrengøring 1-2 gange årligt
Det kan måske give tics, tanken om at skulle kaste sig ud i hovedrengøring, men husmødrene havde faktisk fat i den lange ende, når de gjorde hovedrent, typisk om foråret og efteråret.
Ved en hovedrengøring bliver der gjort rent de steder, som vi aldrig kommer omkring ved almindelig rengøring. Når vi gør rent til daglig, runder vi rutinemæssigt de sædvanlige steder med klud og støvsuger.
Men bagved reolen, sofaen, køleskabet og vaskemaskinen er der støv og snavs, som samler sig lige så stille.
Når der skal hovedrengøres, rykker man f.eks. møbler ud fra væggene og får støvsuget og rengjort.
Det er også en god ide at få vasket gardiner og banket tæpper for støv udenfor.
Hvordan kommer man igang med hovedrengøring? Heldigvis er rengøring i dag en fælles opgave, og ikke noget husmødre skal knokle med alene.
Du og dine bofæller f.eks. starte hovedrengøringen i badeværelset. Jeg har skrevet en guide, som du kan læse her: Hovedrengøring af badeværelset
Råd nr. 3: Invester i en god støvsuger
En rigtig god støvsuger er et vigtigt redskab til at bekæmpe allergi. Vælg en støvsuger med ekstra god sugestyrke, og gerne med et effektivt HEPA-filter, som sørger for at filtrere støvpartiklerne mest muligt.
Tænk gerne i højden og bredden, når du støvsuger: Støvsug spindelvæv oppe i loftet, evt. på væggene og slut af på gulvet, hvor støvet samler sig.
Luft ud, imens og efter støvsugningen. Støvet hvirvler op, når der støvsuges, og udluftning sørger for at skifte støvluften ud med ren luft.
Hvis du er interesseret i at få mere at vide om hvad en professionel støvsuger kan mht. sugestyrke, posestørrelse og HEPA-filter, så kan du få mere at vide i artiklen jeg har skrevet her: Støvsuger – se de 3 bedste støvsugere til private
Råd nr. 4: Undgå fugt og skimmel i badeværelset
Når vi bader, opstår der fugt og kondensvand i badeværelset. Et fugtigt miljø kan danne grobund for sundhedsskadelig skimmelsvamp, der ofte ses som små sorte pletter eller plamager. Skimmelsvampen, som kan give allergi, vokser typisk frem på fugerne i badeværelset.
Du kan forebygge skimmelsvamp i badeværelset ved at lufte grundigt ud efter badet.
Hvis uheldet er opstået, og der er skimmelsvamp i fugerne på badeværelset, kan du læse en guide til at fjerne det her: Vip skimmelen af pinden på badeværelset
Råd nr. 5: Vælg miljømærkede rengøringsmidler uden parfume
Mange danskere synes godt om parfumerede rengøringsmidler. Undersøgelser viser, at et flertal foretrækker, at det “dufter rent”, og derfor foretrækkes rengøringsmidler med duft.
Desværre kan parfumerede rengøringsmidler udløse allergi, hvis man er uheldig. Det er en risiko, som forøges, jo mere parfume man omgiver sig med i hverdagen, fra f.eks. rengøringsmidler, vaskemidler, shampoo og make-up.
Det er derfor sikrest at fravælge parfume i produkter, som vi kommer i nærkontakt med. Du kan gå efter skånsomme rengøringsmidler med Den Blå, Krans, Svanemærket eller EU-blomsten. Så kan du undgå en række skadelige stoffer, f.eks. parfume og kemiske stoffer, som kan udløse allergi.
Hvis du vil være på den HELT sikre side, er det bedst at vælge produkter med Den Blå Krans. Den Blå Krans garanterer, at produktet er fri for parfume og indholdsstoffer, der kan udløse allergi. Det er der ikke garanti for ved Svanemærket og EU-blomsten.
Råd nr. 6: Brug microfiberklude og -mopper til rengøring
Microfiber er et supereffektivt tekstil til rengøring. Microfiber er sammensat af bittesmå fibre, som er splittet ca. 16 gange i trekantede tråde. Trådene er meget tynde, faktisk fylder de kun en hundrededel af et menneskehår.
Microfiber slår andre tekstiler, når der kommer til at gøre helt rent, fordi kludens statiske elektricitet tiltrækker snavs, og de bittesmå fibre kan rengøre ned i de mindste sprækker og ujævnheder.
Du kan gøre rent uden rengøringsmidler med microfiber, kluden kan f.eks. bruges i tør og våd tilstand til at f.eks. rengøre overflader eller tørre støv af. Hvis overfladen er snavset, er rengøringsmiddel selvfølgelig en god idé.
Det kan i det hele taget anbefales at bruge gedigent udstyr i form af microfiberklude og -mopper, det er et bomstærkt våben i kampen mod allergi.
Du kan læse mere om microfiberkluden i artiklen jeg har skrevet her: Microfiberkluden – knusende god til rengøring.
Hvis du gerne vil vide mere om forskellige gulvmoppe-systemer, herunder gulvmopper af microfiber, kan du læse Emils artikel her: Gulvmoppe – sådan finder du den rigtige moppe.
Råd nr. 7: Vask sengetøj ved 60 grader hver 14. dag
De kan ikke ses med det blotte øje, de små husstøvmider, som især elsker at bo i sengen, som er varm efter en god nats søvn.
Husstøvmideallergi er udbredt blandt 475.000 danskere, og du kan undgå at blive endnu et tal i den statistik ved at være lidt “doven” om morgenen, og lade sengen stå uredt. Husstøvmider har dårlige vilkår, hvis madras og dyne kan dampe af i den uredte seng.
Det anbefales også at vaske sengetøj ved 60 grader hver 14. dag, mens dyner og puder har godt af en vask ved 60 grader 2 gange om året.
Råd nr. 8: Indret hjemmet rengøringsvenligt
Overvej, om dit hjem er rengøringsvenligt? Hvis der er en masse rod på gulve og overflader, sammen med mange møbler og nips, kan det være sværere at gøre ordentligt rent.
Støv og nullermænd kan nemmere gemme sig i overfyldte, rodede rum. Det er en balance selvfølgelig: Hjemmet skal ikke ligne “Stue 2” på hospitalet, men være trygt, hyggeligt og føles som ens eget, personlige hjem.
Hvis du gerne vil gøre dit hjem mere rengøringsvenligt og ryddeligt, er der masser af inspiration at hente, f.eks. giver Marie Kondo oprydningsråd i TV-serien “Tidying Up With Marie Kondo” på Netflix.
Og du kan hente råd fra danske Jane Ibsen Piper, som har en hjemmeside om minimalisme som livsstil. Hun har også skrevet bøger om emnet.
Råd nr. 9: Luft ud hver dag
Et sundt indeklima er, kombineret med rengøring, et stærkt kort på hånden imod rindende øjne, hoste og træls ubehag, der følger med allergi. Udluftning er f.eks. godt, det udskifter luften i boligen.
Her er nogle råd til at skabe et sundt indeklima i boligen:
- Luft ud i hele boligen 2-3 gange om dagen med gennemtræk
- Luft ud under og efter badning, så fugt og skimmel forebygges
- Brug emhætte ved madlavning, og undgå damp og kondensvand
- Opvarm boligens rum jævnt, så der ikke er for varmt eller koldt
- Tør vasketøj udenfor, eller brug en tumbler med aftræk til det fri
Allergi: Hvor mange danskere det? allergi?
Der findes ikke en fuldstændig kortlæggelse af omfanget af allergi i den danske befolkning.
Videncenter for Allergi vurderer dog, at 20% af befolkningen lider af kontaktallergi, dvs. hudeksem. Kontaktallergi opstår, når små kemiske stoffer, dvs. allergener, trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, der besvarer angrebet med en overreaktion, dvs. udvikling af allergi.
Allergener findes i konserveringsmidler, parfume, farve og andre stoffer i produkter, som vi kommer i mere eller mindre nærkontakt med. Eksempler på det er makeup, shampoo, vaskemidler og rengøringsmidler.
Videncenter for Allergi vurderer også at 4% ud af de 20% har parfumeallergi. Parfumeallergi kan udvikle sig til at blive så invaliderende, at det f.eks. ikke er muligt at gå på arbejde eller have socialt samvær, hvor der er parfume.
Husstøvmideallergi er også et udbredt problem blandt danskerne. 475.000 danskere lider af husstøvmideallergi, viser den seneste undersøgelse fra 2015, lavet af Astma-Allergi Danmark. I konkrete tal svarer det til, at hver 10. dansker reagerer allergisk over for de små mider.
Bonusinfo til allergikere: Pjece om rengøring
Den ovenstående guide er skrevet til dig, der gerne vil forebygge allergi. Hvis der allerede er allergi i familien, er det vigtigt at sætte ind med ekstra rengøring. Astma-Allergi Danmark har lavet en pjece med konkrete råd til allergikere om rengøring i soveværelset, køkken og bad.
Der er også tips til hovedrengøring og råd til rengøringsmidler og støvsugere.
Du kan hente pjecen her: Rengøring hos dig der er overfølsom.