Du kender måske mirakelsvampen under navnene nanosvamp, melaminsvamp eller tryllesvamp – uanset navnet, lover producenter af nanosvampen, at du nemt får bugt med vanskeligt snavs, farveafsmitning og mærker. 

Jeg satte mig for at lave en test af mirakelsvampen derhjemme, så du kan få syn for sagen: Hvordan klarer mirakelsvampen opgaven med at rense forskellige overflader? Jeg testede nanosvampen på disse overflader:

  • Trappeafsats
  • Skabslåge i køkken
  • Mine børns værelsesdøre
  • Kogepladen på kaffemaskinen
  • Gryde
  • Fryser
Bedømmelse:
5/5

Vores trappe er et sted med meget trafik, der afsættes mærker og snavs på afsatsen, som er hvidmalet finer. 

Nanosvampen klarede opgaven til topkarakter. Der var en smule farveafsmitning fra malingen på svampen, men overfladen blev fin og ren, uden farveforskelle eller skader i malingen. 

Hvis du er nervøs for at bruge svampen på ikke-vandfast maling, kan du starte med at teste svampen på overfladen et lille diskret sted først.

Rødbedesaft er svært at fjerne

Bedømmelse:
0/5

En lille farveplet fra rødbedesaft har sat sig på vores køkkenskabslåge. Jeg har ikke haft held med at fjerne den med almindelig rengøring. Måske kunne nanosvampen klare skærene?

Jeg skrubbede grundigt med mirakelsvampen, men pletten lod sig desværre ikke fjerne, så mirakelsvampen fik 0 ud af 5 stjerner i denne test.

Årsagen kan måske være, at rødbede er et meget stærkt farvestof, og at farven er i en lille ridse i lågen? 

Måske er du også interesseret i: Mirakelsvampen – hvad kan du bruge den til? >>

Mirakelsvampen rengør døren til topkarakter

Før...
... og efter
Bedømmelse:
5/5

Døre til børne- og teenværelser kan blive snavsede og få mærker – det kan jeg vist godt skrive under på, at de kan blive herhjemme.

Mirakelsvampen ordnede snavs, farveafsmitning og mærker fortrinligt på laminatdøren. Jeg var ret overrasket over, hvor effektiv den er, sammenlignet med almindelig rengøring med f.eks. en microfiberklud. 

Jeg kan varmt anbefale at bruge svampen på laminatdøre, den er virkelig effektiv.

Hvis du vil rengøre en malet trædør, så er det vigtigt at lave en frimærkeprøve først, og gå forsigtigt til værks. 

Middelgodt resultat på fastbrændt kaffe

Før brug af mirakelsvamp
Efter brug af mirakelsvamp
Bedømmelse:
3/5

Fastbrændt kaffe på en kogeplade er rigtigt svært at fjerne. Jeg har før forsøgt at få bugt med disse mærker med forskellige rengøringsmidler, uden at lykkes med det. 

Melaminsvampen klarede opgaven til middelkarakter: Den rensede en ok portion af det fastbrændte kaffe væk, men det var ikke alle kafferester, den fik renset af.

Svampen får derfor en middelgod bedømmelse på tre stjerner. 

Fortrinligt resultat på gryde

Bedømmelse:
5/5

Når man køber en ny gryde, er den flot, skinnende og i det hele taget indbydende at se på. Men efterhånden forsvinder det gode udseende, i takt med at gryden udsættes for en hed kogeplade, kogevand der bobler over, eller madrester der brænder fast. 

Nanosvampen var rigtigt god til at fjerne mærker, rester fra kogevand og mad og lignende. Svampen ridsede ikke gryden, og efterlod gryden fin og blank. 

Fryseren blev hvid igen

Bedømmelse:
4/5

Jeg har en ældre fryser, som har nogle buler og en smule rust på toppen. Jeg har ikke haft held med at få fryseren til at se ren og fin ud igen med almindelig rengøring. 

Mirakelsvampen var rigtig god til at rengøre fryseren. Resultatet var meget rent, og det var tydeligt at se forskellen på den hvide overflade, efter at svampen havde været i sving.

Det eneste som svampen ikke kunne fjerne, var de større mærker med rust, som kommer fra en slagskade, og det er måske også for meget at forvente. 

Konklusion: Mirakelsvampen klarer de fleste opgaver flot

Mirakelsvampen rengjorde 4 ud af 6 opgaver med en høj bedømmelse. Svampen var især rigtigt god på malet finer, laminatdøre, gryder og fryser. 

Svampen var omvendt ikke god til at fjerne farvepletter på skabslåger og lykkedes kun delvist med at fjerne fastbrændt kaffe. 

Er mirakelsvampen værd at investere i? Det synes jeg, den er. Nanosvampen er især rigtig god glatte overflader. Jeg er i hvert fald ikke færdig med at bruge den, når almindelig rengøring ikke kan løse opgaven.

Hvor kan man købe melaminsvampe?

Du kan få fat i en melaminsvamp flere steder: Supermarkeder, møbelforretninger, byggemarkeder og online hos en rengøringsgrossist. 

Melaminsvampe fås oftest i pakker på ca. 10 stk. og kommer i forskellige størrelser. Du kan f.eks. købe en svamp i X-large, hvis du gerne vil have en svamp, som ligger godt i hånden og er nem at bruge. 

Mirakelsvamp XL, 10 stk. fås hos HUMA.dk

Svampene på markedet er lavet med forskellige grader af komprimering: Jo højere komprimering, jo drøjere er svampen i brug.

Billige svampe er derimod mere porøse og luftfyldte, og smuldrer ofte hurtigere end de lidt dyrere svampe.

Der kan være fornuftig økonomi i at købe en melaminsvamp i god kvalitet. Svampen er lidt dyrere, men kan bruges flere gange end de billigste udgaver.  

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.