Hvordan får man rene, blanke vinduer, når vinduerne skal vaskes? Vinduespudsning er en kunst, som kræver snilde, håndelag og godt grej for at lykkes. En god vinduesskraber (også kaldet skviser) er en uundværlig del af opskriften på vellykket vinduespudsning. 

Er det hip som hap hvilken vinduesskraber du bruger? Er der f.eks. forskel på resultatet af vinduesvasken, hvis du bruger en billig eller en dyrere vinduesskraber? I denne artikel kan du få syn for sagen, jeg laver en sammenlignende test af to forskellige skrabere: 

  1. En “no name” vinduesskraber til lavpris 
  2. En vinduesskraber fra Moerman

Hvis du gerne vil blive klogere på hvilke forskelle der er imellem de to skrabere med hensyn til ergonomi, brugervenlighed, kvalitet og slutresultat, så læs videre her.

Den billige “no name” skviser har jeg købt i et byggemarked til 25 kr. Den har en bredde på 25 cm, og er derfor velegnet til almindelige villa-vinduer. 

Skviseren er sammensat af et håndtag og en skinne med sort cleanergummi. Der er et hul til en teleskopstang, så man kan vaske vinduer i højden, hvis det er aktuelt. På bagsiden af skviseren er der et spænde.

Man kan stramme spændet, så gummiet holdes på plads. Spændet sidder i midten af skraberen, og holder kun gummiet på plads i midten.

Når jeg tager fat om vinduesskraberen, mærkes den billige plastkvalitet, og håndtaget virker lidt stort i hånden.

Gummiet på skinnen er blødt og fleksibelt, og tyndere sammenlignet med cleanergummiet på Moerman vinduesskraberen. 

Kvalitetstjek af Moerman vinduesskraber

Moerman Vinduesskraber på 25 cm er udstyret med et gummihåndtag, som føles behageligt at gribe om. Prisen på skviseren, da jeg skrev artiklen, var på 143,75 kr. hos online rengøringsgrossister.

Skviserens håndtag passer udmærket i hånden, men er nok mest velegnet til mindre hænder frem for store næver, da håndtaget er lidt kort. Skviseren har et hul i grebet, så en teleskopstang kan sættes på.

På den rustfrie skinne af stål, som giver indtryk af god, holdbar kvalitet, ses der klips i hele skinnens længde. Klipsene holder cleanergummiet på plads ved hjælp af to bolte.

Hvis man sammenligner med vinduesskraberen til lavpris, hvor gummiet kun fastholdes i midten, er cleanergummiet fastspændt af klips på hele overfladen, hvilket giver god stabilitet, når gummiet skal rengøre vinduet.

Gummiet på skviseren er bøjeligt og af tykkere kvalitet end den billige skrabers gummi.    

 

Moerman Vinduesskraber 25 cm.

Komplet med skinne, håndtag og gummi.

Forhandler: HUMA.dk

  • Pris:
    143,75 kr
  • Fragt fra 35,- kroner (GLS Pakkeshop)

Gå til produkt

Test: Vinduespudsning med vinduesskraber til lavpris

Jeg brugte en indvasker til at sæbe vinduet ind, og herefter kom den billige vinduesskraber i sving først. Den klarede opgaven fornuftigt, men der var nogle steder, hvor vandet ikke blev skrabet væk.

Det kan resultere i striber og kalkslør, hvis man ikke får tørt vandet væk. Og det kan være lidt tricky med vinduesglas, for man kan ikke altid spotte steder, som ikke er helt rengjort.

Den samlede brugsoplevelse var, at skviseren ikke havde specielt god kontakt med vinduet, og at håndtaget føltes lidt klodset at bruge pga. størrelsen. 

No name vinduesskraber

Test: Moerman vinduesskraber

Da Moerman skviseren skulle på samme opgave, oplevede jeg at have bedre kontrol med vinduesskraberen pga. det gedigne håndtag med gummi. Moerman skraberen var sikker at bruge, og nemmere at manøvrere med.

Cleanergummiet lagde sig tæt op ad ruden og skrabede grundigt vandet væk. Sammenlignet med den anden skviser var der ikke overskydende sæbe på vinduet bagefter.

Den samlede brugeroplevelse var god, det var nemt at bruge vinduesskraberen, som efterlod ruden ren og uden striber.  

Moerman vinduesskraber 25 cm

Konklusion: Hvilken vinduesskraber er bedst i test?

Når jeg samlet set vurderer de to vinduesskrabere i forhold til ergonomi og brugervenlighed, er Moerman vinduesskraberen overlegen i forhold til den billige skraber.

Der er tale om en vinduesskraber, som er lavet af kvalitetsmaterialer, der holder i lang tid, og som er behagelig og nem at bruge.

Et plus, der også bringer Moerman foran, er at cleanergummiet kan udskiftes. Det vil sige, at man har en vinduesskraber, som er langtidsholdbar. 

Hvor gode er de to vinduesskrabere til at opnå et vellykket resultat? Dvs. et skinnende vindue uden striber eller vand?

Den billige skraber lavede et fornuftigt resultat, dog med striber her og der.

Moerman skviseren havde rigtig god kontakt med glasset, og slutresultatet var godt, dvs. en ren rude, uden overskydende vand eller sæbe. 

Moerman vinduesskraberen er bedst i test mht. ergonomi og brugervenlighed.

Resultatet på rengøringen klarer Moerman bedre end vindueskraberen til lavpris

Dette udstyr brugte jeg til testen

Til testen af vinduesskraberne brugte jeg en kombination af lidt dyrere kvalitetsudstyr og billigt udstyr, som f.eks. kan fås i supermarkeder eller byggemarkeder:

Hvilke værktøjer skal man bruge til vinduesvask?

Du behøver ikke at købe dig fattig i udstyr til vinduespudsning. Der er mange ting derhjemme, som du sagtens kan bruge, uden at gå på kompromis med resultatet. Her er nogle forslag til hvilket udstyr du kan bruge til de forskellige dele af rengøringen:

Indsæbning

Der er flere muligheder her: Du kan f.eks. bruge en børste eller en autosvamp. Hvis du foretrækker det, kan du naturligvis også købe en indvasker. Den kan sæbe vinduet hurtigere og effektivt ind sammenlignet med en børste, som taber sæbevandet hurtigt. 

Rengøring af ruden

Hvis du ikke har lyst til at bruge særlig mange penge på rengøringsudstyr, og måske ikke har behov for at vaske vinduer ofte, kan en vinduesskraber til lavpris være et ok valg.

Hvis du omvendt ønsker god ergonomi og kontrol, når du rengør vinduet med skviseren, er en lidt dyrere skraber, f.eks. Moerman eller Ungers vinduesskrabere, et bedre valg.

Hvis du overnikøbet har mange vinduer, der skal vaskes, er det en væsentligt behageligere oplevelse at rengøre vinduer med en ergonomisk skviser, der er lavet af behagelige materialer. 

Aftørring af kanter

Når vinduet er vasket, skal vindueskanterne aftørres, da der ofte sidder overskydende vand eller sæbe rundt i vinduets kant.

Du kan sagtens bruge et kokkeviskestykke, gamle klude og lignende. Det vigtigste er at kludene er knastørre, når du tørrer kanterne af. Det er også en god idé at have flere klude, som du løbende kan skifte ud med.

Hvis du ikke synes at de klude du har er gode nok til opgaven, kan du også investere i en glasklud eller et professionelt viskestykke til glas, som bruges af professionelle vinduespudsere. 

Teleskopstang

Hvis du har højtsiddende vinduer, er du nok nødt til at investere i en teleskopstang, så det er muligt at nå vinduerne.

Nogle vælger istedet at lade en professionel vinduespudser om maset med at vaske vinduer udenfor. Så kan man selv klare rengøringen af vinduerne indenfor, som alt andet lige er noget nemmere og behageligere. 

Vil du gerne have mere at vide om fordele og ulemper ved forskellige vinduesskrabere på markedet?

Så kan du læse mere i artiklen her, hvor jeg sammenligner 5 forskellige vinduesskraberes fordele og ulemper:

Kategorier: Rekvisitter og udstyr

Marie Nørgaard

Selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver. Holder af gamle husråd og gode tricks til hurtig og effektiv rengøring. Kan godt lide et rent og pænt hjem - inden for det muliges kunst. Uddannet cand.mag. i tre fag og tidligere underviser. Skriver for tiden om en bred række emner, lige fra hus, have og rengøring, til iværksætteri og virksomhedsdrift.